Riktig mat & hälsa

Ananasplantan doppas i gift när den planteras…

Jag kan inte låta bli att uppröras! Och jag kan inte låta bli att skriva om det! För jag vill att sanningen om dessa förbaskade bekämpningsmedlen ska nå så många som möjligt! Så ursäkta att jag tjatar!

Larmet om giftiga bananer i somras har gett ett bra resultat! 50-60% av alla bananer som säljs till konsument idag är ekologiska! Så himla bra!
Men jag kan inte fatta att man snöar in sig på endast bananer för att det står om det stort i media. Tänker man steget längre så inser man ju att det faktiskt gäller all frukt och grönt som odlas. I allfall jag går  inte på livsmedelsbutiker och köper ekologiska bananer och icke ekologisk ananas! Finns det inte ekologiskt får det vara. Här i Sverige te x är det många bönder som får betalt för att ta hand om reningsverkens slam vilket innehåller fruktansvärda höga halter av gift, för att lägga på sina odlingar som gödsel, där de odlar VÅR mat! https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2013/11/20/vad-innehaller-maten-nar-grodorna-godslas-med-kemikalier-och-rester-av-lakemedel/

Idag vill jag dela med mig av Naturskyddsföreningens undersökning. Återigen om ananasen! Och om hur man gör när man odlar  oekologisk ananas i Costa Rica!
Det tar ett och ett halvt år för en ananas att bli en ätbar frukt! Man tar toppen av en annan ananas när man planterar en ny, och redan från början doppar man alltså toppen av den i gift/bekämpningsmedel, INNAN man planterar den. Varje dag planterar en arbetare 10 000 plantor.  Eftersom att Ananas växer väldigt långsamt besprutar man under tiden den växer med 14 stycken olika bekämpningsmedel mot svam- och insektsangrepp. Många av dessa gifter kan orsaka  cancer och andra sjukdomar och är sedan länge förbjudna inom EU. Dessutom  krävs det mängder av vatten för att den ska överleva i hettan. Detta ställer också till med problem för  bönder i närheten som får slut på både färskvatten och svårt att vattna sina egna grödor.
Dessutom ska lågt och dåligt  betalda arbetare skörda dessa frukter! Många av arbetarna vet heller inte att de behöver ha skyddskläder på sig. De arbetar i högt tempo i 10-14 timmar/dag sex dagar i veckan i tropisk hetta. Visst ger det en bitter smak i munnen?

På ekologiska odlingar satsar man på lösningar som liknar naturens egna ekosystem. Man odlar olika sorter sida vid sida för att på så sätt minska insektsangrepp och problem med skadedjur. Detta innebär förstås mer arbete men också större inkomster för odlarna, vilket ökar deras löner, så att deras barn kan få skolgång, mat och tak över huvudet. Om fler börjar be om EKO-frukt i butiken kan vi faktiskt göra skillnad! Tjata i din matvarubutik! Det blev ju resultat med bananerna. 🙂

// Mia


One comment on “Ananasplantan doppas i gift när den planteras…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]