Annons
Annons

Ananasplantan doppas i gift när den planteras…

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 december, 2013

Jag kan inte låta bli att uppröras! Och jag kan inte låta bli att skriva om det! För jag vill att sanningen om dessa förbaskade bekämpningsmedlen ska nå så många som möjligt! Så ursäkta att jag tjatar!

Larmet om giftiga bananer i somras har gett ett bra resultat! 50-60% av alla bananer som säljs till konsument idag är ekologiska! Så himla bra!
Men jag kan inte fatta att man snöar in sig på endast bananer för att det står om det stort i media. Tänker man steget längre så inser man ju att det faktiskt gäller all frukt och grönt som odlas. I allfall jag går inte på livsmedelsbutiker och köper ekologiska bananer och icke ekologisk ananas! Finns det inte ekologiskt får det vara. Här i Sverige te x är det många bönder som får betalt för att ta hand om reningsverkens slam vilket innehåller fruktansvärda höga halter av gift, för att lägga på sina odlingar som gödsel, där de odlar VÅR mat! https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/11/20/vad-innehaller-maten-nar-grodorna-godslas-med-kemikalier-och-rester-av-lakemedel/

Idag vill jag dela med mig av Naturskyddsföreningens undersökning. Återigen om ananasen! Och om hur man gör när man odlar oekologisk ananas i Costa Rica!
Det tar ett och ett halvt år för en ananas att bli en ätbar frukt! Man tar toppen av en annan ananas när man planterar en ny, och redan från början doppar man alltså toppen av den i gift/bekämpningsmedel, INNAN man planterar den. Varje dag planterar en arbetare 10 000 plantor. Eftersom att Ananas växer väldigt långsamt besprutar man under tiden den växer med 14 stycken olika bekämpningsmedel mot svam- och insektsangrepp. Många av dessa gifter kan orsaka cancer och andra sjukdomar och är sedan länge förbjudna inom EU. Dessutom krävs det mängder av vatten för att den ska överleva i hettan. Detta ställer också till med problem för bönder i närheten som får slut på både färskvatten och svårt att vattna sina egna grödor.

Annons

Dessutom ska lågt och dåligt betalda arbetare skörda dessa frukter! Många av arbetarna vet heller inte att de behöver ha skyddskläder på sig. De arbetar i högt tempo i 10-14 timmar/dag sex dagar i veckan i tropisk hetta. Visst ger det en bitter smak i munnen?

På ekologiska odlingar satsar man på lösningar som liknar naturens egna ekosystem. Man odlar olika sorter sida vid sida för att på så sätt minska insektsangrepp och problem med skadedjur. Detta innebär förstås mer arbete men också större inkomster för odlarna, vilket ökar deras löner, så att deras barn kan få skolgång, mat och tak över huvudet. Om fler börjar be om EKO-frukt i butiken kan vi faktiskt göra skillnad! Tjata i din matvarubutik! Det blev ju resultat med bananerna. 🙂

// Mia

Annons
Annons