Riktig mat & hälsa
Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat

Bruna bönor, risgrynsgröt och Gotländsk Saffranspannkaka!

Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Eftersom att jag undviker bröd så brukar jag hitta på alternativ. Förra året gjorde jag saffransglass, men i år blev det saffranspannkaka. Häromdagen gjorde jag nämligen långkok på bruna bönor och igår gjorde jag risgrynsgröt, för det vill min dotter ha på luciadagens morgon. Jag är emot att köpa plastkorvar med båda sorterna. Risgrynsgröten innehåller allt för mycket socker och båda har en massa E-ämnen. Dessutom blir det så mycket godare att göra själv. Bönorna sötade jag med agavesirap istället för vanlig sirap. Och sen frös jag in dem, för jag gjorde en stor sats när jag ändå höll på.

Bruna bönor i portionsförpackningar

Foto: Mia Hagenmalm

Båda hör  julen till, tycker jag. Jag älskar gammal husmanskost, men också nya maträtter. Och är det något som slår både lussebullar och kakor så är det just saffranspannkaka. Jag har mina rötter på Gotland och detta är något av en “nationalrätt” på ön. Ingen jul utan saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt! Så gott!

Risgrynsgröt till pannkakan:
3 dl grötris, ekologiskt
6 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
14 dl mjölk

Gör så här:
Koka upp vatten tillsammans med salt och smör.
Häll ner risgrynen. Låt koka på svag värme under lock, i cirka 10 minuter.
Tillsätt hälften av mjölken och låt koka upp igen. Rör om under tiden.
Häll på resterande mjölk och låt koka/ svälla på ytterst svag värme så att den inte bränner vid, cirka 40 minuter utan omrörning.
Låt svalna.

Saffranspannkaka i en långpanna:
1 liter risgrynsgröt
5 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
5 msk sukrin melis
2 paket saffran
1 dl hackad sötmandel, ekologisk
2 stycken bittermandlar.

Gör så här:
Vispa upp äggen tillsammans med sukrin melis och grädde. Mortla saffran med lite salt.
Rör ner saffran och hackad sötmandel, och riv bittermandeln fint.
Blanda alltsammans med den avsvalnande gröten.
Häll i en smord långpanna och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 30 minuter, eller tills pannkakan fått en fin gyllene yta. Låt svalna.
Skär upp i lagom stora bitar. Servera med vispad grädde och salmbärssylt. Har du svårt att få tag på salmbär, kan du använda drottningsylt eller andra bär. Jag brukar äta björnbär när jag inte får tag på salmbär.
Den är som godast när den serveras ljummen.

Vet du om att saffran har jätte bra egenskaper?
I saffran finns ett ämne som heter crocin vilket är ett naturligt kemiskt ämne som finns i den starkt rödgula färgen. Crocin skyddar enligt forskning nervcellerna i kroppen, och även hjärnceller. Det kan även motverka MS, förebygga cancer och sänka blodsockret. Men man ska vara försiktig och inte inta saffran i för höga doser. Gravida ska vara extra försiktiga då det påstås att saffran i för höga doser, kan orsaka missfall. Som jag alltid brukar säga: Överdosera aldrig någonting, vare sig vitaminer eller andra preparat, örter eller kryddor.

Ha en trevlig Lucia!

// Mia


One comment on “Bruna bönor, risgrynsgröt och Gotländsk Saffranspannkaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]