Riktig mat & hälsa
Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat

Bruna bönor, risgrynsgröt och Gotländsk Saffranspannkaka!

Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Eftersom att jag undviker bröd så brukar jag hitta på alternativ. Förra året gjorde jag saffransglass, men i år blev det saffranspannkaka. Häromdagen gjorde jag nämligen långkok på bruna bönor och igår gjorde jag risgrynsgröt, för det vill min dotter ha på luciadagens morgon. Jag är emot att köpa plastkorvar med båda sorterna. Risgrynsgröten innehåller allt för mycket socker och båda har en massa E-ämnen. Dessutom blir det så mycket godare att göra själv. Bönorna sötade jag med agavesirap istället för vanlig sirap. Och sen frös jag in dem, för jag gjorde en stor sats när jag ändå höll på.

Bruna bönor i portionsförpackningar

Foto: Mia Hagenmalm

Båda hör  julen till, tycker jag. Jag älskar gammal husmanskost, men också nya maträtter. Och är det något som slår både lussebullar och kakor så är det just saffranspannkaka. Jag har mina rötter på Gotland och detta är något av en ”nationalrätt” på ön. Ingen jul utan saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt! Så gott!

Risgrynsgröt till pannkakan:
3 dl grötris, ekologiskt
6 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
14 dl mjölk

Gör så här:
Koka upp vatten tillsammans med salt och smör.
Häll ner risgrynen. Låt koka på svag värme under lock, i cirka 10 minuter.
Tillsätt hälften av mjölken och låt koka upp igen. Rör om under tiden.
Häll på resterande mjölk och låt koka/ svälla på ytterst svag värme så att den inte bränner vid, cirka 40 minuter utan omrörning.
Låt svalna.

Saffranspannkaka i en långpanna:
1 liter risgrynsgröt
5 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
5 msk sukrin melis
2 paket saffran
1 dl hackad sötmandel, ekologisk
2 stycken bittermandlar.

Gör så här:
Vispa upp äggen tillsammans med sukrin melis och grädde. Mortla saffran med lite salt.
Rör ner saffran och hackad sötmandel, och riv bittermandeln fint.
Blanda alltsammans med den avsvalnande gröten.
Häll i en smord långpanna och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 30 minuter, eller tills pannkakan fått en fin gyllene yta. Låt svalna.
Skär upp i lagom stora bitar. Servera med vispad grädde och salmbärssylt. Har du svårt att få tag på salmbär, kan du använda drottningsylt eller andra bär. Jag brukar äta björnbär när jag inte får tag på salmbär.
Den är som godast när den serveras ljummen.

Vet du om att saffran har jätte bra egenskaper?
I saffran finns ett ämne som heter crocin vilket är ett naturligt kemiskt ämne som finns i den starkt rödgula färgen. Crocin skyddar enligt forskning nervcellerna i kroppen, och även hjärnceller. Det kan även motverka MS, förebygga cancer och sänka blodsockret. Men man ska vara försiktig och inte inta saffran i för höga doser. Gravida ska vara extra försiktiga då det påstås att saffran i för höga doser, kan orsaka missfall. Som jag alltid brukar säga: Överdosera aldrig någonting, vare sig vitaminer eller andra preparat, örter eller kryddor.

Ha en trevlig Lucia!

// Mia


One comment on “Bruna bönor, risgrynsgröt och Gotländsk Saffranspannkaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]