Riktig mat & hälsa
Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat

Bruna bönor, risgrynsgröt och Gotländsk Saffranspannkaka!

Saffranspannkaka med grädde och björnbär på ett limegrönt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Eftersom att jag undviker bröd så brukar jag hitta på alternativ. Förra året gjorde jag saffransglass, men i år blev det saffranspannkaka. Häromdagen gjorde jag nämligen långkok på bruna bönor och igår gjorde jag risgrynsgröt, för det vill min dotter ha på luciadagens morgon. Jag är emot att köpa plastkorvar med båda sorterna. Risgrynsgröten innehåller allt för mycket socker och båda har en massa E-ämnen. Dessutom blir det så mycket godare att göra själv. Bönorna sötade jag med agavesirap istället för vanlig sirap. Och sen frös jag in dem, för jag gjorde en stor sats när jag ändå höll på.

Bruna bönor i portionsförpackningar

Foto: Mia Hagenmalm

Båda hör  julen till, tycker jag. Jag älskar gammal husmanskost, men också nya maträtter. Och är det något som slår både lussebullar och kakor så är det just saffranspannkaka. Jag har mina rötter på Gotland och detta är något av en "nationalrätt" på ön. Ingen jul utan saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt! Så gott!

Risgrynsgröt till pannkakan:
3 dl grötris, ekologiskt
6 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
14 dl mjölk

Gör så här:
Koka upp vatten tillsammans med salt och smör.
Häll ner risgrynen. Låt koka på svag värme under lock, i cirka 10 minuter.
Tillsätt hälften av mjölken och låt koka upp igen. Rör om under tiden.
Häll på resterande mjölk och låt koka/ svälla på ytterst svag värme så att den inte bränner vid, cirka 40 minuter utan omrörning.
Låt svalna.

Saffranspannkaka i en långpanna:
1 liter risgrynsgröt
5 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
5 msk sukrin melis
2 paket saffran
1 dl hackad sötmandel, ekologisk
2 stycken bittermandlar.

Gör så här:
Vispa upp äggen tillsammans med sukrin melis och grädde. Mortla saffran med lite salt.
Rör ner saffran och hackad sötmandel, och riv bittermandeln fint.
Blanda alltsammans med den avsvalnande gröten.
Häll i en smord långpanna och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 30 minuter, eller tills pannkakan fått en fin gyllene yta. Låt svalna.
Skär upp i lagom stora bitar. Servera med vispad grädde och salmbärssylt. Har du svårt att få tag på salmbär, kan du använda drottningsylt eller andra bär. Jag brukar äta björnbär när jag inte får tag på salmbär.
Den är som godast när den serveras ljummen.

Vet du om att saffran har jätte bra egenskaper?
I saffran finns ett ämne som heter crocin vilket är ett naturligt kemiskt ämne som finns i den starkt rödgula färgen. Crocin skyddar enligt forskning nervcellerna i kroppen, och även hjärnceller. Det kan även motverka MS, förebygga cancer och sänka blodsockret. Men man ska vara försiktig och inte inta saffran i för höga doser. Gravida ska vara extra försiktiga då det påstås att saffran i för höga doser, kan orsaka missfall. Som jag alltid brukar säga: Överdosera aldrig någonting, vare sig vitaminer eller andra preparat, örter eller kryddor.

Ha en trevlig Lucia!

// Mia


One comment on “Bruna bönor, risgrynsgröt och Gotländsk Saffranspannkaka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]