Riktig mat & hälsa

Tips på LCHF/Glutenfria snacks med tillbehör

Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat

Foto: Mia Hagenmalm

Äter man inte kex, bara ost och tillbehör när det bjuds på ostbricka, vill jag tipsa om alternativ utan mjöl
som går snabbt och smidigt att tillaga och som dessutom är supersmarrigt!

Ta helt enkelt och riv, skiva ost och lägg i högar med mellanrum (osten flyter ut) på ett bakplåtspapper på ett bläck och grädda högt upp i ugnen på 200 grader tills osten smälter ut och får en gyllene färg. Ta ut och låt osten svalna. ta sedan försiktigt loss dem med en stekspade.

Ska du äta dem som snacks kan du välja att ta din favoritost och krydda med något du tycker är gott, eller te x pensla med olivolja blandat med vitlök innan du smälter den i ugnen så får du jättegoda ostchips med smak.

Till ostbrickan kan man med fördel ta en mild ost, för då kan man, om man tycker det är okej, lägga en starkare ost som pålägg.
Härom kvällen blev jag så sugen på ost, så då gjorde jag lite ostchips och honungsrostade nötter. Jag gjorde två varianter ostchips. en variant med mild ost och en med parmesan.

Honungsrostade nötter:
ca 100- 150 g blandade nötter. (Ex mandel, cashew, para, valnötter).
1 msk olivolja
1 msk honung
1 nypa chiliflakes
1 liten nypa flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en ugnsfast form på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung, samt strö över chiliflakes. Sätt in i mitten av ugnen 8-9 minuter eller tills du ser att nötterna börjar ta färg. Ta ut, låt svalna och lägg över i en skål. Strö över flingsalt.

Jag har haft de här ostchipsen tidigare  i bloggen. Då tipsade jag om lax och oströra till.

Ostchips med laxbitar och oströra

Foto: Mia Hagenmalm

Ostchips med lax- och oströra:
100 g ost (parmesan eller någon du tycker är god)
50 g lax, rökt eller gravad
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1 tsk lime, rivet skal av
örtsalt och peppar

Gör så här:
Riv osten och bilda öar på ett bakplåtspapper med ganska stora mellanrum, eftersom att den kommer att flyta ut. Ställ in plåten högt upp i ugnen på 200 grader. låt osten rinna ut och få ordentlig färg utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt ostchipsen med en stekspade.

Blanda samman philadelphiaosten med skal och saft av lime. Smaka av med örtsalt och peppar. Dekorera ostchipsen med en bit lax. Toppa med philadelphiaosten och en dillkvist.

Ha en bra dag!/ Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]