Annons
Annons

Tips på LCHF/Glutenfria snacks med tillbehör

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
19 december, 2013
Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat
Foto: Mia Hagenmalm

Äter man inte kex, bara ost och tillbehör när det bjuds på ostbricka, vill jag tipsa om alternativ utan mjöl
som går snabbt och smidigt att tillaga och som dessutom är supersmarrigt!

Ta helt enkelt och riv, skiva ost och lägg i högar med mellanrum (osten flyter ut) på ett bakplåtspapper på ett bläck och grädda högt upp i ugnen på 200 grader tills osten smälter ut och får en gyllene färg. Ta ut och låt osten svalna. ta sedan försiktigt loss dem med en stekspade.

Annons

Ska du äta dem som snacks kan du välja att ta din favoritost och krydda med något du tycker är gott, eller te x pensla med olivolja blandat med vitlök innan du smälter den i ugnen så får du jättegoda ostchips med smak.

Till ostbrickan kan man med fördel ta en mild ost, för då kan man, om man tycker det är okej, lägga en starkare ost som pålägg.
Härom kvällen blev jag så sugen på ost, så då gjorde jag lite ostchips och honungsrostade nötter. Jag gjorde två varianter ostchips. en variant med mild ost och en med parmesan.

Honungsrostade nötter:
ca 100- 150 g blandade nötter. (Ex mandel, cashew, para, valnötter).
1 msk olivolja
1 msk honung
1 nypa chiliflakes
1 liten nypa flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en ugnsfast form på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung, samt strö över chiliflakes. Sätt in i mitten av ugnen 8-9 minuter eller tills du ser att nötterna börjar ta färg. Ta ut, låt svalna och lägg över i en skål. Strö över flingsalt.

Jag har haft de här ostchipsen tidigare i bloggen. Då tipsade jag om lax och oströra till.

Ostchips med laxbitar och oströra
Foto: Mia Hagenmalm

Ostchips med lax- och oströra:
100 g ost (parmesan eller någon du tycker är god)
50 g lax, rökt eller gravad
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1 tsk lime, rivet skal av
örtsalt och peppar

Gör så här:
Riv osten och bilda öar på ett bakplåtspapper med ganska stora mellanrum, eftersom att den kommer att flyta ut. Ställ in plåten högt upp i ugnen på 200 grader. låt osten rinna ut och få ordentlig färg utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt ostchipsen med en stekspade.

Blanda samman philadelphiaosten med skal och saft av lime. Smaka av med örtsalt och peppar. Dekorera ostchipsen med en bit lax. Toppa med philadelphiaosten och en dillkvist.

Ha en bra dag!/ Mia

Annons
Annons