Annons
Annons

Räkmousse! Ett måste på vårt julbord!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 december, 2013
Räkmousse dekorerat med citron, räkor och kaviar
Räkmousse dekorerat med citron, räkor och kaviar
Foto: Mia Hagenmalm

Det är lite svårt att hitta någon julstämning när regnet står som spön i backen utanför fönstret. Man får väl låta bli att titta ut, tända lite ljus och mysa av julens alla dofter, så kanske julkänslan innfinner sig så småning om.

Jag kommer inte att fira jul hemma, och det ska bli så skönt att bara sätta sig vid ett dukat bord. Men jag slipper inte att göra räkmoussè, vilket är en traditon på vårt julbord. Dessutom vågar jag inte komma utan denna läckra rätt. Det skulle bli en stor besvikelse. Det här är försvinnande gott att ha som pålägg! Förr hade jag det på sesamknäcke, men nu får det bli på något glutefritt kex kanske.

Annons

Räkmoussè alà Mia
3 dl Vispad grädde
1 finhackad gul lök
500 g räkor med skal
200 g rökt lax eller 200g stenbitsrom
1/2 dl kallt vatten
ca 2 msk Agar flakes, eller
ca 6 gelatinblad. (Se beskrivning på förpackning).
Olivolja till formen.

Gör så här:
Skala räkorna och skär dem fint. Du kan använda en
mixer, men akta så det inte blir för smått. Gör samma
sak med laxen. Löken ska också vara finhackad. Blanda
alltsammans med den vispade grädden.
Häll agar flingorna i det kalla vattnet och värm försiktigt
upp det. Låt sjuda i ca 3 minuter på svag värme . Rör
hela tiden så att flingorna löses upp. Låt svalna bara lite
så att det inte hinner stelna och rör ner det i räkröran.
Häll smeten i en oljad form tex en sockerkakasform.

Ställ kallt några timmar med plastfolie över, tills det stelnat och moussen håller ihop.
Garnera med räkor, citronskivor dill och eventuellt stenbitsrom.

Ha en bra dag! Mia

Annons
Annons