Riktig mat & hälsa

Med en ljuvlig salt karamell och chokladtryffeltårta….

choklad och karamelltårta

Foto: Mia Hagenmalm

…önskar jag en God Jul!

Oj så tokigt det blev! Jag skulle ha lagt ut tårtan tidigare, men  när jag skulle baka hade ingredienser tagit slut och jag orkade faktiskt inte ge mig ut och handla. Jag hade så mycket annat att göra.  Så jag gjorde botten igår och resten idag. Så kan det bli ibland när man har många bollar i luften samtidigt.

Denna tårta är en helt ljuvlig skapelse, lite som konfekt. Hittade ett recept i en mattidning som jag klippte ut och arbetade om receptet för att inte använda mig av vetemjöl och vitt socker. I karamellsmeten behövdes kokossocker för att smeten skulle tjockna, och det var det som jag hade slut på hemma. Om detta inte blir din tårta till jul, så kan det bli en god nyårstårta istället. jag kommer defenitivt ha den med mig när jag ska till vänner på Nyårsafton!

Chokladtryffeltårta med karamell:

Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakao

Gör så här:
Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt med varandra. Gärna i en matberedare. Blanda ner äggsmeten och rör om ordentligt. Smörj en springform och klä in den med smörpapper. Häll ner smeten och bre ut  den ordentligt i formen. Grädda i ugnen på 175 grader ca 20-25 minuter. Ta ut och låt bli kall.

Karamellkräm:
3 dl kokosssocker
1/2 dl agavesirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk cream fraiche

Karamellkräm,
Gör så här:

Blanda kokossocker, , salt, agave, och vatten i en gryta med tjock botten. Låt koka upp, och låt sedan sjuda tills den håller ca 170 grader, utan omrörning. Ta av från värmen och rör ner smör, grädde och creme fraiche. Rör tills du har en blank creme. Häll över på kakbotten och låt stelna.

Chokladtryffel
175 g mörk choklad, gärna ekologisk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt

Chokladtryffel:
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll denöver chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Låt stå kallt minst 4 timmar. Strö över flingsalt precis innan serveringen. Servera med lättvispad grädde.

Ha en riktigt God Jul, så hörs vi!// Mia

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]