Riktig mat & hälsa

Med en ljuvlig salt karamell och chokladtryffeltårta….

choklad och karamelltårta

Foto: Mia Hagenmalm

...önskar jag en God Jul!

Oj så tokigt det blev! Jag skulle ha lagt ut tårtan tidigare, men  när jag skulle baka hade ingredienser tagit slut och jag orkade faktiskt inte ge mig ut och handla. Jag hade så mycket annat att göra.  Så jag gjorde botten igår och resten idag. Så kan det bli ibland när man har många bollar i luften samtidigt.

Denna tårta är en helt ljuvlig skapelse, lite som konfekt. Hittade ett recept i en mattidning som jag klippte ut och arbetade om receptet för att inte använda mig av vetemjöl och vitt socker. I karamellsmeten behövdes kokossocker för att smeten skulle tjockna, och det var det som jag hade slut på hemma. Om detta inte blir din tårta till jul, så kan det bli en god nyårstårta istället. jag kommer defenitivt ha den med mig när jag ska till vänner på Nyårsafton!

Chokladtryffeltårta med karamell:

Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakao

Gör så här:
Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt med varandra. Gärna i en matberedare. Blanda ner äggsmeten och rör om ordentligt. Smörj en springform och klä in den med smörpapper. Häll ner smeten och bre ut  den ordentligt i formen. Grädda i ugnen på 175 grader ca 20-25 minuter. Ta ut och låt bli kall.

Karamellkräm:
3 dl kokosssocker
1/2 dl agavesirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk cream fraiche

Karamellkräm,
Gör så här:

Blanda kokossocker, , salt, agave, och vatten i en gryta med tjock botten. Låt koka upp, och låt sedan sjuda tills den håller ca 170 grader, utan omrörning. Ta av från värmen och rör ner smör, grädde och creme fraiche. Rör tills du har en blank creme. Häll över på kakbotten och låt stelna.

Chokladtryffel
175 g mörk choklad, gärna ekologisk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt

Chokladtryffel:
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll denöver chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Låt stå kallt minst 4 timmar. Strö över flingsalt precis innan serveringen. Servera med lättvispad grädde.

Ha en riktigt God Jul, så hörs vi!// Mia

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]