Riktig mat & hälsa

Nyårsfestliga små goda ting!

Ja så var det snart nytt år igen! Jag har ett riktigt spännande 2014 framför mig!  Det ser jag fram emot.

Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Foto:Mia Hagenmalm

Idag har jag lagat lite gott som jag tänkte kunde passa på nyårsaftonen! Vad sägs om en pannacotta med hummer eller lax-och pärontartar med en kräm gjord på västerbottenost? Kanske en chokladmousse med blåbärscreme eller den ljuvligt goda choklad- och karamelltårtan jag lade upp häromdagen? Ja här är iallafall lite tips!

Pannacotta med hummer 2 port
300 g kokt hummer
3 msk dill,hackad
1/2 citron, skal-finrivet och saft

2 1/2 dl grädde

Hummerfond:
1 msk smör
1 charlottenlök, finhackad
1 dl rotselleri, finhackad
1 msk tomtpure
1 1/2 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk agar-agarflingor
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar och ev. salt

Gör så här:

Klyv hummern och ta ut köttet ur klor och stjärt. Ta bort magen. Hacka köttet. Blanda hummerköttet med dill, citronskal och saft. Ställ kallt.

En hummer på en vit skärbräda

Foto:Mia Hagenmalm

Smält smör i en kastrull och fräs/bryn hummerskal som du har krossat lite, tillsammans med rotselleri, lök och tomatpurè några minuter. Häll på vin och vatten, timjan och svartpeppar. Låt koka upp och låt sedan koka i ca 15 minuter. Sila fonden genom en finmaskig sil och häll tillbaka i kastrullen. Koka ner vätskan till ca 1 deciliter.

Häll ner agarflingor i lite kallt vatten och låt svälla i ca 5 minuter. Slå därefter i dem i hummerfonden och låt koka tills dem löser sig. Häll på grädde och låt koka upp. Fördela hummerröran i två glas. Häll över hummerfond. Låt svalna något och ställ kallt i kylskåp minst 4 timmar. Innan servering toppa med resten av hummerröran och eventuellt kaviarrom.

Så gott!

Hörs senare idag med ytterligare recept!

Mia

 

 

 


One comment on “Nyårsfestliga små goda ting!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]