Annons
Annons

Låt ordet OEKOLOGISK bli inskrivet i SAOL!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
16 januari, 2014

Inför år 2014 vädjar Naturskyddsföreningen alla att börja kalla den besprutade maten för OEKOLOGISK!
Och det har en väldigt logisk och enkel förklaring. För om man tänker logiskt :-)! Varför ska vi kalla den ekologiska maten för ekologisk, och den besprutade maten för bara mat? Naturskyddsföreningen vill därför att vi vänder på det hela och göra det EKOLOGISKA till NORMEN och det OEKOLOGISKA till ALTERNATIVET!

För varför ska ekologiskt vara ett alternativ kan man undra? Egentligen borde ju besprutad mat
läggas på särskilda butikshyllor och märkas : innehåller gifter som kan skada din hälsa”, eller: Mat som odlas med hjälp av kemiska bekämpningsmedel vilket påverkar miljön negativt!

Eller så kan genmanipulerad mat märkas som just: Kan innehålla rester av GMO eller ”köttet du äter är från djur som har ätit genmanipulerad föda, vilket kan inverka negativt på din hälsa”, likväl som det står en varningstext på cigarettpaketen och snusdosor. För besprutad mat är ju lika giftigt, om inte giftigare, än rök och nikotin.

Annons

Hur ska vi då få in ordet OEKOLOGISKT i Svenska akademins ordlista? Börja använda ordet så mycket som möjligt! När du pratar potatis och grönsaker, tex: köp inte oekologiska apelsiner, köp de vanliga (ekologiska). Prata om det på nätet, tillexempel på facebook.

Jag håller tummarna för att ordet OEKOLOGISKT får en plats i SAOL!
Ha det gott! /Mia

Annons
Annons