Riktig mat & hälsa

Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Chiafrön är riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie. Eller dricka dem i juice eller vatten. Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Och det Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ischia-te/ Chia fresca: 2 glas

ca 5 dl vatten
4 msk chiafrön
2 msk limejuice, färskpressad
(Eventuellt agavesirap eller honung, om du vill ha lite sötma. Jag föredrar utan sötning).
Blanda och låt stå i ca 5 minuter. Rör om och låt stå och svälla ytterligare fem minuter. Drick! Ju längre tid chiafrön får vara i vätska, ju mer tjocknar den.

Ibland pressar jag en grapefrukt och blandar med två matskedar chiafrön och dricker någon halvtimme innan frukost. Grapefrukt är väldigt basisk, och det är bra för din kropp att vara så basisk som möjligt.
Försurande mat som transfetter, färdigmat, kaffe, alkohol och nikotin skapar inflammationer i kroppen, gikt, huvudvärk och andra tråkiga sjukdomar. Och cancer trivs ypperligt i en försurad kropp, men inte i en basisk kropp/ miljö. Därför är det bra att äta basisk föda som grape, citron, spenat, broccolie osv.

Chia med grapefrukt:
1 blodgrapefrukt, juicen av
2 msk chiafrön

Blanda, vänta fem minuter. Rör om och låt stå fem minuter. Drick!

Ha en underbar dag! /Mia


4 comments on “Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

  1. Grethel on

    Har precis fått höra att man ska krossa fröna för att man ska ta upp Omega3.? Kan inte hitta det i något recept. Är det något du har hört?

    Svara
  2. Grethel on

    Har precis fått höra att man ska krossa fröna för att man ska ta upp Omega3.? Kan inte hitta det i något recept. Är det något du har hört?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]