Riktig mat & hälsa

Bovetegröt med blåbär och mandelmjölk

Usch vad jag tycker att vädret är trist nu.Det är blåsigt och kallt och ett så typiskt januariväder. När det blåser som det har gjort de sista dagarna, vill man knappt sätta näsan utanför dörren, och trots att man byltar på sig både täckbyxor, jacka, vantar och mössa, blir man kall ändå. Men frisk luft måste man ju ändå ha, och min hund måste ut i vilket väder det än må vara. Det är ändå mysigt när man kommer in efter en blåsig morgonpromenad att få något varmt i magen. I morse blev det bovetegröt och blåbär till frukost hos mig. Ett kokt ägg och ett glas nypressad grape med chiafrön slank också ner.

bovetegrot
Bovete är en ört som tillhör syreväxter, men är inte ett sädesslag även om det påminner om det och innehåller inget gluten. Denna ört är rik på både antioxidanter och mineraler och en bra källa för B-vitaminer, kalcium, magnesium, järn, och även rutin, en flavonoid som kan sänka det onda kolestorolet och högt blodtryck. Bovete är basbildande, lättsmält för magen och innehåller alla 8 essentionella aminosyrorna.
Bovete kan med fördel ersätta exempelvis ris och går bra att ha i baket istället för mjöl.
Bovetegröt med äpple och kanel
ca 2-3 portioner
3 dl hel bovete
5 dl vatten
1 äpple, i små bitar
1/2 dl strödaddlar
1 msk linfrön
1 msk chiafrön
1/2 msk kanel
1 krm kardemumma
1 liten nypa himalayasalt
Koka upp vatten och låt bovetet ligga i vattnet ca fem minuter. Skär äpple och plommon i bitar. Slå av vattnet från bovetet och tillsätt nytt. Koka upp och lägg i kryddor, salt och frukt. Koka enligt anvisning på paketet, ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och svälla tio minuter till. Servera med bär, mjölk eller mandelmjölk.
Blåbären som jag tänkte lägga på gröten från början som dom var, fick jag för mig att blanda med avocado och kokosfett, för att få i mig bra fettsyror. Det blev som en god sylt.
mias_bovete
Blåbärssylt med avokado och kokosfett:
1 1/2dl blåbär
1/2 avocado
1 msk kokosfett
Mosa avocadoköttet med kokosfett och blanda ner blåbär. Vill du ha mer sötma, rör ner 1 tsk honung eller agavesirap.
Ha en bra dag! / Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]