Annons
Annons

Vem vet om inte du? Vill du att Sverige ska vara GMO-fritt?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
5 februari, 2014

Det vill jag! Alltså ha ett GMO-fritt Sverige! Jag vill inte ha in skiten i vårt fina land! GMO som dödar allt liv och insekter och ger oss människor hemska sjukdomar. https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/21/morgellons-sjukdom-orsakas-av-genmanipulerad-foda/

GMO är detsamma som genetisk modifierade organismer som framtagits för att ändra arvsmassan i växter och djur. Det är för att gynna lönsammare avel och gynnsammare förhållande under året runt odling. Det finns i många av våra livsmedel, främst i soya, raps och majs. Dagens forskning visar på negativa konsekvenser för oss människor, djur och natur.

GMO , alltså genmanipulerat foder i form av soja är nu på tapeten sedan Dansk Slaktefjerkraef nu slopar kravet på GMO-fritt foder till slaktkycklingar.

Maria Donis, VD för Svensk Fågel här i Sverige har kommenterat nyheten och säger att danskarnas beslut inte har någon direkt effekt på Svensk Fågels resonemang skriver Jordbruksaktuellt den 13/1 2014. Men hon säger också att det är en ständig aktuell diskution från branschens sida.

Annons

Maria Donis menar att det som är viktigt i frågan är HUR sojan är producerad snarare än tekniken som avgör om den är GMO eller inte.

-Det viktigaste för oss är sättet som sojan är producerad på, till exempel hur arbetsförhållanden och kemikalieanvändning vid odlingarna ser ut. Idag kommer majoriteten av den soja som importeras till EU från Brasilien och Thailand, men om vi till exepel skulle importera GMO-soja från Kanada skulle vi ha bättre garantier för hur fodret produceras säger Maria Donis och fortsätter:

-Vi tycker att det är en lika viktig fråga att inte använda fiskmjöl i fodret eftersom att det inte är hållbart ur miljömässig synpunkt.
Maria Donis menar att det i Sverige inte finns några signaler på att
konsumentledet vill att fodret ska vara GMO-fritt.

-Eftersom att många äter importerat kött är det redan idag många svenskar som äter kött som producerats med GMo-foder. Det finns inte någon uttalad efterfrågan på kött från djur som fötts upp utan GMO, varken från konsumenter eller restauranger. Inte heller i upphandlingar handlar några kriterierna om att fodret ska vara fritt från GMO.

Detta låter som att välja mellan pest och kolera tycker jag. Antingen ta soja från Brasilien eller Thailand eller GMO från Kanada!??

Maria Donis har alltså inte fått några signaler om vi vill ha GMO-fritt! Det är vi konsumenter som måste tala om, om vi vill ha ett GMO-fritt Sverige! Vill du att foder som inte är GMO-fritt ska användas i produktionen?

Eftersom att Maria Donis inte vet vad vi konsumenter tycker så har iallafall jag mejlat henne och talat om vad jag tycker om GMO-foder.
Det tycker jag att alla som är emot GMO i Sverige ska göra.

maria.donis@svenskfagel.se

Källa: Jordbruksaktuellt
GMO-fritt Sverige

Mia

Annons
Annons