Annons
Annons

Ruccolasoppa och hemmagjorda rotfruktschips

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
7 februari, 2014
Ruccolasoppa och hemmagjorda rotfruktschips

Igår kväll var jag så sugen på chips! Ja inte köpta, utan hemmagjorda. Det är faktiskt väldigt enkelt att göra egna. De blir mycket godare och nyttigare än köpta. Det är lite meck med det, men helt klart värt besväret. Nu ska jag bara försöka låta bli dem några dagar, för de är avsedda att äta framför TV:n och Mello i morgon.

Idag försov jag mig, och dottern blev hemma från skolan med ont i halsen. Det innebar att min goda kycklinggryta från igår blev hennes lunch istället för min. När man har bråttom på morgonen och inte har ingredienser hemma testade jag lite av; man tager vad man haver, och snabblagat måste det ju vara, så blev det faktiskt en ruccolasoppa som fick koka medan jag gjorde frukost och rusade ut med hunden.
ruccolasoppa
Ruccolasoppa 2 portioner:
5 potatisar, små
1 gul lök

Annons

2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
1 1/2 -2 buljongtärningar
8 dl vatten
200 g ruccola
Svartpeppar och herbamare örtkrydda

Gör så här:
Skala och skiva potatisen i mindre bitar. Hacka lök och vitlök och bryn den i kokosolja i en gryta. Den får inte ta färg. Häll på vatten, buljongtäningar och potatis. Koka potatisen mjuk. Ta av soppan och mosa potatisen lite. Lägg ner ruccolasalladen i den varma potatisbuljongen och kör med stavmixer direkt i grytan. Smaka av med herbamare örtkrydda och svartpeppar. Jättegott! 🙂

 

rotfruktschipsHemmagjorda rotfruktschips:
3 morötter
3 rödbetor
3 palsternackor
olivolja
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva rotfrukterna i tunna, jämna skivor. Går bäst med mandolin.
Ta fram tre bakplåtar och lägg ut baklåtspapper. Pensla rotfruktssivorna med olivolja på båda sidor och lägg ut varje sort på egen plåt, en och en på bakplåtspapper.(De får inte ligga på varandra) Sätt in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, en plåt i taget. Morötterna tog längst tid att få färdiga, och du får kolla så att det inte bränns.Öppna ugnen ibland och släpp ut fukten.
När de är klara: Salta dem om du vill.

Ha en trevlig helg! / Mia

Annons
Annons