Riktig mat & hälsa

GMO! Eh? Vad är det egentligen?

Svensk mjölk har sedan 2001 en GMO-policy som garanterar att svenska kor inte utfodras med GMO. Arla Foods använder sig inte av sojafoder i Sverige! Ännu! Men det verkar ändå som att det är på gång att importera GMO-soja för bete till djuren, och de jobbar på att  GMO-sojan släpps fri även i vårt GMO-fria Sverige.

 

Det som gör mig så upprörd över GMO, alltså genmanipulerad föda är att det är bara så onaturligt som någonting kan bli. Människans galna påfund och uppfinning återigen en skapelse som inte har forskat på innan, utan man släpper den fri och sen forskar man efteråt och: Hoppsan! Det var visst inte så himla bra som vi trodde från början att det skulle vara. Oj då! Det dödar insekter, men även fåglar. Men för andra djur och människor är det nog ingen fara? Eller? Visste du att om man sätter upp till exempel en majskolv som är uppväxt naturligt och en majskolv som är GMO brevid varandra i naturen, så har de vilda djuren valt att endast äta av den naturliga majskolven, vilket säger mycket om GMO! Eller hur?

Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.

Allt detta är alltså framforskat för att göra växterna motståndskraftiga mot insekter och ogräsbekämpningsmedel.

All växtförädling är genetisk modifiering. Men det som sker i naturen av växterna själva, så kallad evolution är naturens egen inneboende kapacitet till förändring och utveckling. Så sklillnaden mellan
GM-gröda och GMO är att GMO inte har inte tillkommit på ett sätt som naturen själv använder sig av i sin utveckling. Genom GMO klarar man att korsa artbarriärerna. Det gör man genom att tränga igenom cellens kärna och sätta fast en gensekvens från ett annat rike än det egna på cellens gensekvenser. GMO-Grödan ser ut som vanligt men dess identitet för övrigt är förändrad.

Och nu till det äckligaste:
För att klara att tränga igenom cellkärnan använder man sig av e-coliebakterier, såna bakterier som hör hemma i din tarm och endast där. Ingen annan stans. Så äter du föda med GMO, eller matar kreatur med GMO får man alltså i sig tarmbakterier. Fy! Undrar vad det kan ställa till i framtiden? Vi är inte skapta att äta avföring vilket kan vara väldigt förödande.

Man skapar också växter med insektsdödande kapacitet och då använder man sig av en bakterie som är nära kusin till mjältbrandsbakterien. Detta lilla fanstyg heter Bacillus thuringiensis. Då blir GMO-majsen majs till utseendet, tarm till identitet och insektsgift till funktion. Frågan är vad det kan ställa till med i våra kroppar?  Jag vill iallafall inte äta det! Vill du?

 

Jag har skrivit till Arla och uttryckt min åsikt om att de vill släppa på GMO och importera GMO-soja. Gör det du också:

http://www.arla.se/om-arla/kontakta-oss/tyck–onska1/

 

Källa: Tidningen Stockholms Fria
 och Gmo-fritt Sverige

 

/ Mia


10 comments on “GMO! Eh? Vad är det egentligen?

  1. Juha Weckman on

    Jag har ställt frågan till ICA Sverige och fått svaret att ICA inte har någon produkt som innehåller GMO, i någon form. Med detta garanterar också ICA Sverige att inga produkter som dom har, heller har framställts med hjälp av GMO, som t.e.x. foder. ICA Sverige vet också att om dom frångår sin policy, dvs brister i sin kontroll och jag som konsument som valt bort GMO, får i mig GMO genom produkt som jag köpt hos ICA Sverige, så kommer dom att möta en rättslig prövning. Fler som ställer samma fråga till ICA Sverige, så kommer dom inte att brista i sin kontroll.. någonsin.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Juha!
      Enligt Arla så importerar man vissa produkter från Danmark, vilket tydligen kan innehålla GMO. Som Bregott och kesella osv. Det finns ingen garanti på att det inte innehåller GMO i importprodukter.
      Så det är konstigt att de säger så.
      Mvh Mia

      Svara
  2. Anna T on

    Hej!
    Det här med E-coli bakterier måste du kolla upp lite bättre! De är de mest vanliga bakterierna vi har i vår omgivning, och du har säkert dessa gynnare på dina händer dagligen. Det är den mest vanliga bakterien man forskar på. Med ditt resonemang borde man då sluta med all medicinforskning, bara för att de är “äckliga” bakterier.
    Det pågår en stor forskning i bla Sverige, SLU på GMO, men det är inte tillåtet att odla det kommersiellt i Sverige, innan man vet riskerna bättre. Inom EU är GMO fortfarande inte tillåtet att odla. Däremot grödor från Nord- och Sydamerika kan vara GMO. Särskilt då foder till våra djur, såsom sojabönor. Med ett frihandelsavtal mellan EU och USA kan det bli legaliserat med GMO inom EU.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja jag tycker att det är otrevligt(äckligt) med E-coli bakterier precis som jag tycker att det är fruktansvärt otrevligt med GMO överhuvudtaget. Men “Mitt” resonemang är inte att man ska sluta med all forskning för att jag har en åsikt.
      Mvh/ Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]