Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

GMO! Eh? Vad är det egentligen?

Svensk mjölk har sedan 2001 en GMO-policy som garanterar att svenska kor inte utfodras med GMO. Arla Foods använder sig inte av sojafoder i Sverige! Ännu! Men det verkar ändå som att det är på gång att importera GMO-soja för bete till djuren, och de jobbar på att  GMO-sojan släpps fri även i vårt GMO-fria Sverige.

 

Det som gör mig så upprörd över GMO, alltså genmanipulerad föda är att det är bara så onaturligt som någonting kan bli. Människans galna påfund och uppfinning återigen en skapelse som inte har forskat på innan, utan man släpper den fri och sen forskar man efteråt och: Hoppsan! Det var visst inte så himla bra som vi trodde från början att det skulle vara. Oj då! Det dödar insekter, men även fåglar. Men för andra djur och människor är det nog ingen fara? Eller? Visste du att om man sätter upp till exempel en majskolv som är uppväxt naturligt och en majskolv som är GMO brevid varandra i naturen, så har de vilda djuren valt att endast äta av den naturliga majskolven, vilket säger mycket om GMO! Eller hur?

Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.

Allt detta är alltså framforskat för att göra växterna motståndskraftiga mot insekter och ogräsbekämpningsmedel.

All växtförädling är genetisk modifiering. Men det som sker i naturen av växterna själva, så kallad evolution är naturens egen inneboende kapacitet till förändring och utveckling. Så sklillnaden mellan
GM-gröda och GMO är att GMO inte har inte tillkommit på ett sätt som naturen själv använder sig av i sin utveckling. Genom GMO klarar man att korsa artbarriärerna. Det gör man genom att tränga igenom cellens kärna och sätta fast en gensekvens från ett annat rike än det egna på cellens gensekvenser. GMO-Grödan ser ut som vanligt men dess identitet för övrigt är förändrad.

Och nu till det äckligaste:
För att klara att tränga igenom cellkärnan använder man sig av e-coliebakterier, såna bakterier som hör hemma i din tarm och endast där. Ingen annan stans. Så äter du föda med GMO, eller matar kreatur med GMO får man alltså i sig tarmbakterier. Fy! Undrar vad det kan ställa till i framtiden? Vi är inte skapta att äta avföring vilket kan vara väldigt förödande.

Man skapar också växter med insektsdödande kapacitet och då använder man sig av en bakterie som är nära kusin till mjältbrandsbakterien. Detta lilla fanstyg heter Bacillus thuringiensis. Då blir GMO-majsen majs till utseendet, tarm till identitet och insektsgift till funktion. Frågan är vad det kan ställa till med i våra kroppar?  Jag vill iallafall inte äta det! Vill du?

 

Jag har skrivit till Arla och uttryckt min åsikt om att de vill släppa på GMO och importera GMO-soja. Gör det du också:

http://www.arla.se/om-arla/kontakta-oss/tyck--onska1/

 

Källa: Tidningen Stockholms Fria
 och Gmo-fritt Sverige

 

/ Mia


10 comments on “GMO! Eh? Vad är det egentligen?

  1. Juha Weckman on

    Jag har ställt frågan till ICA Sverige och fått svaret att ICA inte har någon produkt som innehåller GMO, i någon form. Med detta garanterar också ICA Sverige att inga produkter som dom har, heller har framställts med hjälp av GMO, som t.e.x. foder. ICA Sverige vet också att om dom frångår sin policy, dvs brister i sin kontroll och jag som konsument som valt bort GMO, får i mig GMO genom produkt som jag köpt hos ICA Sverige, så kommer dom att möta en rättslig prövning. Fler som ställer samma fråga till ICA Sverige, så kommer dom inte att brista i sin kontroll.. någonsin.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Juha!
      Enligt Arla så importerar man vissa produkter från Danmark, vilket tydligen kan innehålla GMO. Som Bregott och kesella osv. Det finns ingen garanti på att det inte innehåller GMO i importprodukter.
      Så det är konstigt att de säger så.
      Mvh Mia

      Svara
  2. Anna T on

    Hej!
    Det här med E-coli bakterier måste du kolla upp lite bättre! De är de mest vanliga bakterierna vi har i vår omgivning, och du har säkert dessa gynnare på dina händer dagligen. Det är den mest vanliga bakterien man forskar på. Med ditt resonemang borde man då sluta med all medicinforskning, bara för att de är “äckliga” bakterier.
    Det pågår en stor forskning i bla Sverige, SLU på GMO, men det är inte tillåtet att odla det kommersiellt i Sverige, innan man vet riskerna bättre. Inom EU är GMO fortfarande inte tillåtet att odla. Däremot grödor från Nord- och Sydamerika kan vara GMO. Särskilt då foder till våra djur, såsom sojabönor. Med ett frihandelsavtal mellan EU och USA kan det bli legaliserat med GMO inom EU.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja jag tycker att det är otrevligt(äckligt) med E-coli bakterier precis som jag tycker att det är fruktansvärt otrevligt med GMO överhuvudtaget. Men “Mitt” resonemang är inte att man ska sluta med all forskning för att jag har en åsikt.
      Mvh/ Mia

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)