Annons
Annons

GMO! Eh? Vad är det egentligen?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
10 februari, 2014

Svensk mjölk har sedan 2001 en GMO-policy som garanterar att svenska kor inte utfodras med GMO. Arla Foods använder sig inte av sojafoder i Sverige! Ännu! Men det verkar ändå som att det är på gång att importera GMO-soja för bete till djuren, och de jobbar på att GMO-sojan släpps fri även i vårt GMO-fria Sverige.

 

Det som gör mig så upprörd över GMO, alltså genmanipulerad föda är att det är bara så onaturligt som någonting kan bli. Människans galna påfund och uppfinning återigen en skapelse som inte har forskat på innan, utan man släpper den fri och sen forskar man efteråt och: Hoppsan! Det var visst inte så himla bra som vi trodde från början att det skulle vara. Oj då! Det dödar insekter, men även fåglar. Men för andra djur och människor är det nog ingen fara? Eller? Visste du att om man sätter upp till exempel en majskolv som är uppväxt naturligt och en majskolv som är GMO brevid varandra i naturen, så har de vilda djuren valt att endast äta av den naturliga majskolven, vilket säger mycket om GMO! Eller hur?

Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.

Annons

Allt detta är alltså framforskat för att göra växterna motståndskraftiga mot insekter och ogräsbekämpningsmedel.

All växtförädling är genetisk modifiering. Men det som sker i naturen av växterna själva, så kallad evolution är naturens egen inneboende kapacitet till förändring och utveckling. Så sklillnaden mellan
GM-gröda och GMO är att GMO inte har inte tillkommit på ett sätt som naturen själv använder sig av i sin utveckling. Genom GMO klarar man att korsa artbarriärerna. Det gör man genom att tränga igenom cellens kärna och sätta fast en gensekvens från ett annat rike än det egna på cellens gensekvenser. GMO-Grödan ser ut som vanligt men dess identitet för övrigt är förändrad.

Och nu till det äckligaste:
För att klara att tränga igenom cellkärnan använder man sig av e-coliebakterier, såna bakterier som hör hemma i din tarm och endast där. Ingen annan stans. Så äter du föda med GMO, eller matar kreatur med GMO får man alltså i sig tarmbakterier. Fy! Undrar vad det kan ställa till i framtiden? Vi är inte skapta att äta avföring vilket kan vara väldigt förödande.

Man skapar också växter med insektsdödande kapacitet och då använder man sig av en bakterie som är nära kusin till mjältbrandsbakterien. Detta lilla fanstyg heter Bacillus thuringiensis. Då blir GMO-majsen majs till utseendet, tarm till identitet och insektsgift till funktion. Frågan är vad det kan ställa till med i våra kroppar? Jag vill iallafall inte äta det! Vill du?

Jag har skrivit till Arla och uttryckt min åsikt om att de vill släppa på GMO och importera GMO-soja. Gör det du också:

http://www.arla.se/om-arla/kontakta-oss/tyck–onska1/

 

Källa: Tidningen Stockholms Fria
och Gmo-fritt Sverige

/ Mia

Annons
Annons