Riktig mat & hälsa

GMO! Eh? Vad är det egentligen?

Svensk mjölk har sedan 2001 en GMO-policy som garanterar att svenska kor inte utfodras med GMO. Arla Foods använder sig inte av sojafoder i Sverige! Ännu! Men det verkar ändå som att det är på gång att importera GMO-soja för bete till djuren, och de jobbar på att  GMO-sojan släpps fri även i vårt GMO-fria Sverige.

 

Det som gör mig så upprörd över GMO, alltså genmanipulerad föda är att det är bara så onaturligt som någonting kan bli. Människans galna påfund och uppfinning återigen en skapelse som inte har forskat på innan, utan man släpper den fri och sen forskar man efteråt och: Hoppsan! Det var visst inte så himla bra som vi trodde från början att det skulle vara. Oj då! Det dödar insekter, men även fåglar. Men för andra djur och människor är det nog ingen fara? Eller? Visste du att om man sätter upp till exempel en majskolv som är uppväxt naturligt och en majskolv som är GMO brevid varandra i naturen, så har de vilda djuren valt att endast äta av den naturliga majskolven, vilket säger mycket om GMO! Eller hur?

Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.

Allt detta är alltså framforskat för att göra växterna motståndskraftiga mot insekter och ogräsbekämpningsmedel.

All växtförädling är genetisk modifiering. Men det som sker i naturen av växterna själva, så kallad evolution är naturens egen inneboende kapacitet till förändring och utveckling. Så sklillnaden mellan
GM-gröda och GMO är att GMO inte har inte tillkommit på ett sätt som naturen själv använder sig av i sin utveckling. Genom GMO klarar man att korsa artbarriärerna. Det gör man genom att tränga igenom cellens kärna och sätta fast en gensekvens från ett annat rike än det egna på cellens gensekvenser. GMO-Grödan ser ut som vanligt men dess identitet för övrigt är förändrad.

Och nu till det äckligaste:
För att klara att tränga igenom cellkärnan använder man sig av e-coliebakterier, såna bakterier som hör hemma i din tarm och endast där. Ingen annan stans. Så äter du föda med GMO, eller matar kreatur med GMO får man alltså i sig tarmbakterier. Fy! Undrar vad det kan ställa till i framtiden? Vi är inte skapta att äta avföring vilket kan vara väldigt förödande.

Man skapar också växter med insektsdödande kapacitet och då använder man sig av en bakterie som är nära kusin till mjältbrandsbakterien. Detta lilla fanstyg heter Bacillus thuringiensis. Då blir GMO-majsen majs till utseendet, tarm till identitet och insektsgift till funktion. Frågan är vad det kan ställa till med i våra kroppar?  Jag vill iallafall inte äta det! Vill du?

 

Jag har skrivit till Arla och uttryckt min åsikt om att de vill släppa på GMO och importera GMO-soja. Gör det du också:

http://www.arla.se/om-arla/kontakta-oss/tyck--onska1/

 

Källa: Tidningen Stockholms Fria
 och Gmo-fritt Sverige

 

/ Mia


10 comments on “GMO! Eh? Vad är det egentligen?

  1. Juha Weckman on

    Jag har ställt frågan till ICA Sverige och fått svaret att ICA inte har någon produkt som innehåller GMO, i någon form. Med detta garanterar också ICA Sverige att inga produkter som dom har, heller har framställts med hjälp av GMO, som t.e.x. foder. ICA Sverige vet också att om dom frångår sin policy, dvs brister i sin kontroll och jag som konsument som valt bort GMO, får i mig GMO genom produkt som jag köpt hos ICA Sverige, så kommer dom att möta en rättslig prövning. Fler som ställer samma fråga till ICA Sverige, så kommer dom inte att brista i sin kontroll.. någonsin.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Juha!
      Enligt Arla så importerar man vissa produkter från Danmark, vilket tydligen kan innehålla GMO. Som Bregott och kesella osv. Det finns ingen garanti på att det inte innehåller GMO i importprodukter.
      Så det är konstigt att de säger så.
      Mvh Mia

      Svara
  2. Anna T on

    Hej!
    Det här med E-coli bakterier måste du kolla upp lite bättre! De är de mest vanliga bakterierna vi har i vår omgivning, och du har säkert dessa gynnare på dina händer dagligen. Det är den mest vanliga bakterien man forskar på. Med ditt resonemang borde man då sluta med all medicinforskning, bara för att de är “äckliga” bakterier.
    Det pågår en stor forskning i bla Sverige, SLU på GMO, men det är inte tillåtet att odla det kommersiellt i Sverige, innan man vet riskerna bättre. Inom EU är GMO fortfarande inte tillåtet att odla. Däremot grödor från Nord- och Sydamerika kan vara GMO. Särskilt då foder till våra djur, såsom sojabönor. Med ett frihandelsavtal mellan EU och USA kan det bli legaliserat med GMO inom EU.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja jag tycker att det är otrevligt(äckligt) med E-coli bakterier precis som jag tycker att det är fruktansvärt otrevligt med GMO överhuvudtaget. Men “Mitt” resonemang är inte att man ska sluta med all forskning för att jag har en åsikt.
      Mvh/ Mia

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]