Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Choklad & hallonmoussetårta till Alla Hjärtans Dag

Igår kämpade jag hårt i köket till sent på kvällen med en helt ljuvlig hallonmoussetårta för att den skulle bli färdig till idag, så att jag kunde dekorera och fota den innan jag började mitt arbete. Tårtan ägnar jag Kureras läsare till Alla Hjärtans Dag! Tårtan funkar alldeles utmärkt att frysa in. Jag använder som vanligt inget socker eller vetemjöl, och alla ingredienser är ekologiska.

Jag använder sukrin melis istället för vanlig sukrin, eftersom att sukrin melis är som florsocker och smälter bättre än vanlig sukrin som kan kännas lite sockrigt och knastrigt i bakverk.

mias_tarta_460x330

Chokladkokostårta med hallonmousse

Botten:

75 g smör eller kokosfett
1 dl sukrin melis
2 ägg
100 g kokos, riven
0,25 g kakao
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Ugnstemperatur: 175 grader

Spänn fast ett bakplåtspapper i springform med löstagbar kant.Formen ska mäta ca 25 cm i diameter.
Pensla sidorna med lite kokosfett eller smör. Smält smör eller kokosfett och ställ åt sidan.
Vispa äggen med sukrin melis så det blir pösigt. Rör ner smör eller kokosfett.
Blanda kokos, fiberhusk och kakao tillsammans med bakpulver ordentligt i en annan skål. Rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut och låt kallna

 

Hallonmousse:

500 g hallon, frusna
2- 2 1/2 msk agar agarflingor (eller 5 gelatinblad)
1 äggvita
2 dl sukrinmelis ( 1+1dl)
2 dl vispgrädde
1 lime, saften av + skal

 

Gör så här:

Tina hallonen och mosa dem genom en finmaskig sil ovanpå en skål och låt saften rinna ner i skålen så att du får en slät hallonpurè. (OBS! Släng inte hallonkärnorna! Jag sparade och frös in dem. Kan vara bra att ha till exempelvis glass i framtiden).

Agarflingor: Lös upp agarflingorna i lite vatten och koka dem på svag värme ca 10-15 minuter. Beroende på hur stel gelé som önskas krävs olika mycket agar agar. En riktlinje är 2 msk flakes eller 2 tsk pulver till en halv liter vätska för en fast gelé. Är du osäker på mängden, ta lite mindre för säkerhets skull och ta upp en liten provklick av vätskan när den fortfarande är varm och låt stelna i kylskåp (tar bara någon minut). Tillsätt mer pulver om den är för lös, mer vätska om den är för hård.

Syliga ingredienser försvagar den stelnande förmågan hos agar agar, så om vätskan som man vill ska stelna är syrlig behöver man öka mängden agar agar. Här ingår ju både lime och hallon så du får prova dig fram.

Gelatinblad: Lägg bladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Vispa äggvitan och häll ner sukrin melis lite i taget. Den ska tjockna lite. Vispa grädden så att den blir fast.Riv limen och pressa ur saften och blanda med hallonpurèn och 1 dl sukrinmelis. Blanda ner äggsmeten. Ta upp gelatinbladen och smält i en gryta på svag värme. använder du agarflingor, se ovan. Häll ner smälta agarflingor eller det smälta gelatinet i lite av hallonblandningen och häll ner det i en tunn stråle i övrig hallonblandning medan du hela tiden rör. Vänd ner grädden.

Lossa botten från formens och diska och torka den. Fördela moussen i formen. Se tilla att den fördelar sig jämt genom att skaka formen lite. Ställ kallt några timmar.

Skär med varm tunn kniv runt kanterna i formen för att lossa tårtan. Lyft försiktigt bort kanten.

Smält choklad över ett vattenbad och häll ner i spritserform eller i en smörpapperstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över tårtan med chokladen. Dekorera eventuellt med små rosor och blad. Lyft över tårtan på ett fat med hjälp av stekspade.

 

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! 🙂

/ Mia


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)