Riktig mat & hälsa

Choklad & hallonmoussetårta till Alla Hjärtans Dag

Igår kämpade jag hårt i köket till sent på kvällen med en helt ljuvlig hallonmoussetårta för att den skulle bli färdig till idag, så att jag kunde dekorera och fota den innan jag började mitt arbete. Tårtan ägnar jag Kureras läsare till Alla Hjärtans Dag! Tårtan funkar alldeles utmärkt att frysa in. Jag använder som vanligt inget socker eller vetemjöl, och alla ingredienser är ekologiska.

Jag använder sukrin melis istället för vanlig sukrin, eftersom att sukrin melis är som florsocker och smälter bättre än vanlig sukrin som kan kännas lite sockrigt och knastrigt i bakverk.

mias_tarta_460x330

Chokladkokostårta med hallonmousse

Botten:

75 g smör eller kokosfett
1 dl sukrin melis
2 ägg
100 g kokos, riven
0,25 g kakao
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Ugnstemperatur: 175 grader

Spänn fast ett bakplåtspapper i springform med löstagbar kant.Formen ska mäta ca 25 cm i diameter.
Pensla sidorna med lite kokosfett eller smör. Smält smör eller kokosfett och ställ åt sidan.
Vispa äggen med sukrin melis så det blir pösigt. Rör ner smör eller kokosfett.
Blanda kokos, fiberhusk och kakao tillsammans med bakpulver ordentligt i en annan skål. Rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut och låt kallna

 

Hallonmousse:

500 g hallon, frusna
2- 2 1/2 msk agar agarflingor (eller 5 gelatinblad)
1 äggvita
2 dl sukrinmelis ( 1+1dl)
2 dl vispgrädde
1 lime, saften av + skal

 

Gör så här:

Tina hallonen och mosa dem genom en finmaskig sil ovanpå en skål och låt saften rinna ner i skålen så att du får en slät hallonpurè. (OBS! Släng inte hallonkärnorna! Jag sparade och frös in dem. Kan vara bra att ha till exempelvis glass i framtiden).

Agarflingor: Lös upp agarflingorna i lite vatten och koka dem på svag värme ca 10-15 minuter. Beroende på hur stel gelé som önskas krävs olika mycket agar agar. En riktlinje är 2 msk flakes eller 2 tsk pulver till en halv liter vätska för en fast gelé. Är du osäker på mängden, ta lite mindre för säkerhets skull och ta upp en liten provklick av vätskan när den fortfarande är varm och låt stelna i kylskåp (tar bara någon minut). Tillsätt mer pulver om den är för lös, mer vätska om den är för hård.

Syliga ingredienser försvagar den stelnande förmågan hos agar agar, så om vätskan som man vill ska stelna är syrlig behöver man öka mängden agar agar. Här ingår ju både lime och hallon så du får prova dig fram.

Gelatinblad: Lägg bladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Vispa äggvitan och häll ner sukrin melis lite i taget. Den ska tjockna lite. Vispa grädden så att den blir fast.Riv limen och pressa ur saften och blanda med hallonpurèn och 1 dl sukrinmelis. Blanda ner äggsmeten. Ta upp gelatinbladen och smält i en gryta på svag värme. använder du agarflingor, se ovan. Häll ner smälta agarflingor eller det smälta gelatinet i lite av hallonblandningen och häll ner det i en tunn stråle i övrig hallonblandning medan du hela tiden rör. Vänd ner grädden.

Lossa botten från formens och diska och torka den. Fördela moussen i formen. Se tilla att den fördelar sig jämt genom att skaka formen lite. Ställ kallt några timmar.

Skär med varm tunn kniv runt kanterna i formen för att lossa tårtan. Lyft försiktigt bort kanten.

Smält choklad över ett vattenbad och häll ner i spritserform eller i en smörpapperstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över tårtan med chokladen. Dekorera eventuellt med små rosor och blad. Lyft över tårtan på ett fat med hjälp av stekspade.

 

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! 🙂

/ Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]