Annons
Annons

Choklad & hallonmoussetårta till Alla Hjärtans Dag

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
12 februari, 2014
Choklad & hallonmoussetårta till Alla Hjärtans Dag

Igår kämpade jag hårt i köket till sent på kvällen med en helt ljuvlig hallonmoussetårta för att den skulle bli färdig till idag, så att jag kunde dekorera och fota den innan jag började mitt arbete. Tårtan ägnar jag Kureras läsare till Alla Hjärtans Dag! Tårtan funkar alldeles utmärkt att frysa in. Jag använder som vanligt inget socker eller vetemjöl, och alla ingredienser är ekologiska.

Jag använder sukrin melis istället för vanlig sukrin, eftersom att sukrin melis är som florsocker och smälter bättre än vanlig sukrin som kan kännas lite sockrigt och knastrigt i bakverk.

mias_tarta_460x330

Chokladkokostårta med hallonmousse

Annons

Botten:

75 g smör eller kokosfett
1 dl sukrin melis
2 ägg
100 g kokos, riven
0,25 g kakao
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Ugnstemperatur: 175 grader

Spänn fast ett bakplåtspapper i springform med löstagbar kant.Formen ska mäta ca 25 cm i diameter.
Pensla sidorna med lite kokosfett eller smör. Smält smör eller kokosfett och ställ åt sidan.
Vispa äggen med sukrin melis så det blir pösigt. Rör ner smör eller kokosfett.
Blanda kokos, fiberhusk och kakao tillsammans med bakpulver ordentligt i en annan skål. Rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut och låt kallna

 

Hallonmousse:

500 g hallon, frusna
2- 2 1/2 msk agar agarflingor (eller 5 gelatinblad)
1 äggvita
2 dl sukrinmelis ( 1+1dl)
2 dl vispgrädde
1 lime, saften av + skal

 

Gör så här:

Tina hallonen och mosa dem genom en finmaskig sil ovanpå en skål och låt saften rinna ner i skålen så att du får en slät hallonpurè. (OBS! Släng inte hallonkärnorna! Jag sparade och frös in dem. Kan vara bra att ha till exempelvis glass i framtiden).

Agarflingor: Lös upp agarflingorna i lite vatten och koka dem på svag värme ca 10-15 minuter. Beroende på hur stel gelé som önskas krävs olika mycket agar agar. En riktlinje är 2 msk flakes eller 2 tsk pulver till en halv liter vätska för en fast gelé. Är du osäker på mängden, ta lite mindre för säkerhets skull och ta upp en liten provklick av vätskan när den fortfarande är varm och låt stelna i kylskåp (tar bara någon minut). Tillsätt mer pulver om den är för lös, mer vätska om den är för hård.

Syliga ingredienser försvagar den stelnande förmågan hos agar agar, så om vätskan som man vill ska stelna är syrlig behöver man öka mängden agar agar. Här ingår ju både lime och hallon så du får prova dig fram.

Gelatinblad: Lägg bladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Vispa äggvitan och häll ner sukrin melis lite i taget. Den ska tjockna lite. Vispa grädden så att den blir fast.Riv limen och pressa ur saften och blanda med hallonpurèn och 1 dl sukrinmelis. Blanda ner äggsmeten. Ta upp gelatinbladen och smält i en gryta på svag värme. använder du agarflingor, se ovan. Häll ner smälta agarflingor eller det smälta gelatinet i lite av hallonblandningen och häll ner det i en tunn stråle i övrig hallonblandning medan du hela tiden rör. Vänd ner grädden.

Lossa botten från formens och diska och torka den. Fördela moussen i formen. Se tilla att den fördelar sig jämt genom att skaka formen lite. Ställ kallt några timmar.

Skär med varm tunn kniv runt kanterna i formen för att lossa tårtan. Lyft försiktigt bort kanten.

Smält choklad över ett vattenbad och häll ner i spritserform eller i en smörpapperstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över tårtan med chokladen. Dekorera eventuellt med små rosor och blad. Lyft över tårtan på ett fat med hjälp av stekspade.

 

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! 🙂

/ Mia

Annons
Annons