Annons
Annons

Goda tekakor bakade på bovete

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 februari, 2014
Goda tekakor bakade på bovete

Häromdagen såg jag ett så spännande recept på tekakor i en tidning, så jag bara måste testa att baka det. Receptet kommer från boken ”Nytt bröd” och är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm.

Jag har slutat att äta bröd sedan några år tillbaka, men ibland blir jag sååå sugen. Som i lördags då jag var på besök hos min kusin, och hon bjöd på en så jättegod fisksoppa med aoli och bröd. Jag kunde inte låta bli att smaka en liten bit.
Annars är det egentligen ingenting jag saknar så där jättemycket. Jag är van att hitta på alternativ till min frukost. Jag kommer dock testa några av de recept som fanns i tidningen och jag är jättesugen på att inhandla boken. För tekakorna blev supergoda. jag har dock bytt ut sirap till agavesirap, för jag vill inte ha socker i mitt bröd.

OBS!!
Innan du börjar måste du läsa här, så att du inte gör samma misstag som jag. En deg bakad på frö och utan mjöl beter sig INTE som en deg man bakar med mjöl. Jag gjorde misstaget att dels omvandla måtten till deciliter och hälla ner mer mjöl när jag tyckte att degen var för kladdig. Det ska man INTE göra. Man ska väga på hushållsvåg och degen blir kladdig, men det ordnar till sig efter att den har fått jäsa, och jäsa måste den göra i så många timmar som det står. Jag fick slänga första degen och göra nytt, för att jag inte földe instruktionerna.

Annons

mias_tekakor
Tekakor
12 g jäst
500 g mjölk (Jag vägde kannan på vågen och drog bort vikten från den när jag hällde i mjölk)
20 g olja (+ extra till utbakning)
20 agavesirap
100 g havremjöl (jag körde havregryn i min mixer, för jag hittade inte havremjöl i butikerna).
140 g bovetemjöl
1 tsk salt
2 krm brödkryddor
20 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ner jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Den blir lös, men ska alltså vara så. Låt degen jäsa i bunken med plastfilm över i 3 timmar.
Olja in händerna och bänken väl med exempelvis ekologisk rapsolja.Skär degen i 8 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen. Nagga dem lite med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Låt vila på plåten i 30 minuter. Gräddas mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem bli kalla innan du skär i dem.

Ha det fint! / Mia

Annons
Annons