Riktig mat & hälsa

Sol, vårkänslor och guldmjölk mot värk!

Varannan vecka är jag ledig en vardag därför att jag jobbar helg. Det är faktiskt skönt att vara ledig när alla andra jobbar. Man får vara lite för sig själv, får egen tid. Igår var det ju så härligt väder och jag fick massor av vårkänslor. Så jag gick en promenad utmed Strandvägen här i Nynäshamn. Det är så galet vackert där! Och jag bor bara ett stenkast därifrån.

Utsikt över havet i Nynäshamn

Foto: Mia hagenmalm

Det var verkligen vår i luften och solen värmde, trots att det blåste snålt från havet. Både jag och Stella, min lilla vovve, njöt i fulla drag. Eftersom att Strandvägen är ett populärt ställe för både promenader och löpning, har man också satt upp olika träningsredskap så där vid strandkanten eller uppe i skogen. Härligt att kunna träna ben eller armar och samtidigt njuta av utsikten och naturen.

Jag söker mig gärna till närheten av havet. Det ger styrka på något sätt, är en tröst när man är lite nere, och rensar tankarna när man har mycket omkring sig. Jag får också inspiration av havet. Blir mer kreativ och  glad. Bara att få sitta där och se ut över vattnet, känna lukten från tång och höra kluckande från vågorna. Underbart!
En annan grej med promenader, gärna i skog och mark, är att det är jättebra för min onda rygg och diskbråck.  Och nu har jag bestämt mig för att jag ska köra en kur med gurkmeja i en period, närmare bestämt i sex veckor. Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och bra vid värk i leder. Det finns i tablettform också, men detta är så himla gott. så varför inte testa.

Jag hittade det här receptet på “guldmjölk” på nätet, men det var ett tag sedan så jag minns inte var. Guldmjölk dricker man med fördel till kvällen , därför att varm mjölk lugnar ner nervsystemet och gör att du blir avslappnad. För att gurkmeja ska ha bästa effekt bör man koka den i vatten ca 8 minuter. Jag tillsatte även svartpeppar, därför att svartpeppar ger ett bättre upptag för många preparat i kroppen. Du får en gurkmejapasta som man sedan kan förvara i kylskåpet upp till fjorton dagar.  Bra att ha förberett till drinkarna som ska göras.

Gurkmejapasta i vit skål

Foto; Mia Hagenmalm

Gurkmejapasta_
1/2 dl gurkmeja, ekologisk
1 krm svartpeppar
1 1/2 -2 dl vatten

Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om.

"Guldmjölk i glas

Foto: Mia hagenmalm

Guldmjölk 1 kopp
2 dl mandel- eller havremjölk
1 tsk gurkmejapasta
2 tsk sesamolja
1 krm kardemumma
ev 1 tsk honung
kanel till topping

Gör så här:
Blanda gurkmejapastan med varm mjölk i en kopp. Tillsätt kardemumma, sesamolja och eventuellt honung. Rör om så att pastan
löser sig. Toppa med lite kanel. Njt! Det är verkligen en god kryddig smak på mjölken. Jag utesluter honung, för jag tycker att det blir för sött annars.

Må så gott/ Mia

 

 


6 comments on “Sol, vårkänslor och guldmjölk mot värk!

 1. hanna on

  Jag är ingen expert eller så men vet att kvoten mellan omega sex och omega tre ska vara låg för att inte driva inflammatoriska processer i kroppen. Generellt sett äter vi för mycket omega sex som är i flammationsdrivande. Omega sex finns ibland annat mycket av i nötter och frön samt spannmål. Om din guldmjölk ska vara inflammationsdämpande så kan det vara ett tips att byta ut sesamoljan och mandelmjölet mot något annat som har en mer fördelaktig kvot mellan omega sex och tre:)

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Hanna!Du har helt rätt i att sesamolja är en Omega -6 fettsyra och att vi får för mycket Omega -6 genom kosten kontra Omega-3. Men Sesamolja har använts i årtusenden för dess läkande effekt. Den är antiviral, naturligt antiinflammatorisk och antibakteriell samt smockfull med antioxidanter.
   Mandelmjölk – mandel är alkaliska alltså basisk för kroppen och inflammationer har svårt att få fäste i en basisk kropp.
   Självklart kan man byta ut sesamolja mot en Omega-3 fettsyra som exempelvis linfröolja och använda en annan mjölk om man vill det.
   Mvh Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]