Riktig mat & hälsa

Sol, vårkänslor och guldmjölk mot värk!

Varannan vecka är jag ledig en vardag därför att jag jobbar helg. Det är faktiskt skönt att vara ledig när alla andra jobbar. Man får vara lite för sig själv, får egen tid. Igår var det ju så härligt väder och jag fick massor av vårkänslor. Så jag gick en promenad utmed Strandvägen här i Nynäshamn. Det är så galet vackert där! Och jag bor bara ett stenkast därifrån.

Utsikt över havet i Nynäshamn

Foto: Mia hagenmalm

Det var verkligen vår i luften och solen värmde, trots att det blåste snålt från havet. Både jag och Stella, min lilla vovve, njöt i fulla drag. Eftersom att Strandvägen är ett populärt ställe för både promenader och löpning, har man också satt upp olika träningsredskap så där vid strandkanten eller uppe i skogen. Härligt att kunna träna ben eller armar och samtidigt njuta av utsikten och naturen.

Jag söker mig gärna till närheten av havet. Det ger styrka på något sätt, är en tröst när man är lite nere, och rensar tankarna när man har mycket omkring sig. Jag får också inspiration av havet. Blir mer kreativ och  glad. Bara att få sitta där och se ut över vattnet, känna lukten från tång och höra kluckande från vågorna. Underbart!
En annan grej med promenader, gärna i skog och mark, är att det är jättebra för min onda rygg och diskbråck.  Och nu har jag bestämt mig för att jag ska köra en kur med gurkmeja i en period, närmare bestämt i sex veckor. Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och bra vid värk i leder. Det finns i tablettform också, men detta är så himla gott. så varför inte testa.

Jag hittade det här receptet på "guldmjölk" på nätet, men det var ett tag sedan så jag minns inte var. Guldmjölk dricker man med fördel till kvällen , därför att varm mjölk lugnar ner nervsystemet och gör att du blir avslappnad. För att gurkmeja ska ha bästa effekt bör man koka den i vatten ca 8 minuter. Jag tillsatte även svartpeppar, därför att svartpeppar ger ett bättre upptag för många preparat i kroppen. Du får en gurkmejapasta som man sedan kan förvara i kylskåpet upp till fjorton dagar.  Bra att ha förberett till drinkarna som ska göras.

Gurkmejapasta i vit skål

Foto; Mia Hagenmalm

Gurkmejapasta_
1/2 dl gurkmeja, ekologisk
1 krm svartpeppar
1 1/2 -2 dl vatten

Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om.

"Guldmjölk i glas

Foto: Mia hagenmalm

Guldmjölk 1 kopp
2 dl mandel- eller havremjölk
1 tsk gurkmejapasta
2 tsk sesamolja
1 krm kardemumma
ev 1 tsk honung
kanel till topping

Gör så här:
Blanda gurkmejapastan med varm mjölk i en kopp. Tillsätt kardemumma, sesamolja och eventuellt honung. Rör om så att pastan
löser sig. Toppa med lite kanel. Njt! Det är verkligen en god kryddig smak på mjölken. Jag utesluter honung, för jag tycker att det blir för sött annars.

Må så gott/ Mia

 

 


6 comments on “Sol, vårkänslor och guldmjölk mot värk!

 1. hanna on

  Jag är ingen expert eller så men vet att kvoten mellan omega sex och omega tre ska vara låg för att inte driva inflammatoriska processer i kroppen. Generellt sett äter vi för mycket omega sex som är i flammationsdrivande. Omega sex finns ibland annat mycket av i nötter och frön samt spannmål. Om din guldmjölk ska vara inflammationsdämpande så kan det vara ett tips att byta ut sesamoljan och mandelmjölet mot något annat som har en mer fördelaktig kvot mellan omega sex och tre:)

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Hanna!Du har helt rätt i att sesamolja är en Omega -6 fettsyra och att vi får för mycket Omega -6 genom kosten kontra Omega-3. Men Sesamolja har använts i årtusenden för dess läkande effekt. Den är antiviral, naturligt antiinflammatorisk och antibakteriell samt smockfull med antioxidanter.
   Mandelmjölk – mandel är alkaliska alltså basisk för kroppen och inflammationer har svårt att få fäste i en basisk kropp.
   Självklart kan man byta ut sesamolja mot en Omega-3 fettsyra som exempelvis linfröolja och använda en annan mjölk om man vill det.
   Mvh Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]