Riktig mat & hälsa

Förkylning, virus och immunförsvar

Det är jättemånga som är sjuka nu. Allt från förkylningar till influensa och kräksjuka.

Själv känner jag mig lite trött, har sveda i halsen, men är ändå inte sjuk på ett sätt att jag skulle behöva vara hemma från jobbet. Ändå känns det som om vila skulle vara ett sätt för mig att bli pigg. Ikväll kommer jag krypa ner i sängen tidigt så jag får sova närmare 8-9 timmar i natt. Känner att min kropp behöver det.

Jag brukar allltid boosta mitt immunförsvar under vinterhalvåret, och skulle jag ändå bli sjuk får man ju tacka för det. För en förkylning eller influensa ökar faktiskt immunförsvaret, hur konstigt det än låter.

I dagens sammhälle får man ju inte vara sjuk, och många vaccinerar sig. Nu tänker jag inte gå närmare in på vaccin men om du är intresserad av vad jag tycker om det, kan du läsa om det här: //kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2013/12/03/2403/ Men vaccin och antibiotika samt febernedsättande medel kan göra att våra immunceller blir inkompetenta.

Och feber, om den inte är för hög, fyller ju sin funktion. Feber är kroppens immunförsvar/ soldat som sätts igång, mot baciller som inte ska vara i kroppen. Låter man febern vara, brukar förloppet av virus gå mycket fortare ur kroppen.

Jag pratade just med en tjej om hur viktigt det är att äta D-vitamin för immunförsvaret. Och egentligen är det ju rätt logiskt. På sommaren brukar vi inte ha så många förkylning- och influensavirus i omlopp som på vinterhalvåret. På sommaren får nästan alla sin beskärda del D-vitamin från solen, och hoppar man över D-vitaminet på vintern, kan man oftare bli sjuk, känna sig deprimerad och trött.

Men att man blir sjuk på vinterhalvåret har inte bara med bildandet av D-vitamin att göra, utan faktiskt har det med kylan att göra också. Det är kallare och när man fryser minskar blodtillförseln till slemhinnorna.

Det gör att slemhinnorna blir torrare och får svårare att producera antikroppar som håller virus och förkylningar borta.

Dessutom är vitaminer och mineraler någonting alla borde äta året om. Det är jättesvårt att få tillräckligt av det genom maten vi äter, även om vi äter en bra kost med mycket grönsaker och vitaminer. Många studier har nämligen visat att innehållet av vitaminer och mineraler har minskat 50 procent mot för 50 år sedan, i både frukt, grönt, kött och mejeriprodukter.

Jag brukar köra på lite hårdare med framför allt några stycken vitaminer och mineraler när det är förkylningstider,och när svininfluensan härjade för några år sedan, började jag redan på höstkanten med dessa vitaminer:

C-vitamin ger näring till de så kallade immuncellerna.

A-vitamin producerar antikroppar som hindrar mocrober att få fäste i kroppen, och är även bra för slemhinnorna.

Membrasin ett extrakt från havtorn är också super mot torra slemhinnor. Havtorn innehåller förstås A-vitamin, men även en Omega-7 fettsyra som är helt suverän mot torra slemhinnor i ögon, mun och underliv.

Zink! Supermineralen som förhindrar uppkomsten av influensa och virus. Zink är även bra för sårläkning och för spermieproduktionen hos män.

Svartvinbärste, är super i förebyggande syfte, och slår sjukdom till på allvar finns det svartvinbärsextrakt på hälsokost att ta till. Svartvinbär innehåller flavonoider som kan bekämpa virus på ett mycket effektivt sätt.

Fläder har också en mycket bra! Fläderbärsextrakt tycks kunna avväpna flera stammar av influensavirus, medan influensavaccin skyddar endast mot vissa stammar. Det är det forskat på faktiskt.

Förra året skrev jag också om att svamp kan vara bra för ditt immunförsvar. Det kan du läsa om här: //kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/11/30/champinjoner-och-annan-svamp-hojer-immunforsvaret/

En annan mycket viktig sak är att tvätta händerna ofta. Och framför allt: Är du förkyld, håll för munnen när du hostar/nyser. Men inte rakt i handen. Nys/hosta i armvecket. Hur äckligt är det inte, om någon som just hostat i handen sedan tar i ett dörrhantag, och så kommer näste man och också tar i handtaget. Det är så smitta sprids.

/ Mia


One comment on “Förkylning, virus och immunförsvar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]