Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Ja till DuPont-Pioneer, GM-majs 1507!?

Jag får knoster över hela kroppen när jag läser fakta om GMO! Och jag blir så förtvivlat arg på myndigheter och framförallt regeringen och EU - kommissionen! (Varför vi ens ska vara med i EU)?
Som nu när de storbråkar i EU om att man vill tillåta odling av genmodifierad majs! GMO-majs som heter DuPont- Pioneer`s GM- majs 1507. Trots att en stor majoritet av EU-länderna och att parlamentet sagt nej till denna majs kommer den troligtvis att godkännas.
Den här mördar-majsen producerar två olika insektsgifter, vilka allvarligt kan skada nyttoinsekter som bin, yngel och humlor. Och man är rädd för att bisamhällen ska dö ut. Jaha! Då får man sluta äta honung också, eftersom att det kommer att bli otjänligt som livsmedel. Dör insekter är det knappast något som jag vill äta iallafall.
En av dessa insektsgifter är dessutom så hemlig att den inte ens har fått genomgå en riskbedömning, vilket krävs för insektsmedel. Detta gift heter CRY1F. Forskare som velat bedriva oberoende forskning på effekterna av  CRY1F har vägrats tillstånd av patentinnehavarna om tillgång till referensmaterial. Om det nu är så hemligt kan man undra: HUR giftigt är detta? Vad sprider majsen?  Och hur kan man ta in och godkänna något som man inte har forskat på?
1507-majsen är också konstruerad att producera PAT-protein för att göra växten mer tolerant mot insektsmedel. Vad blir konsekvenserna för den biologiska mångfalden, djuren som äter majsen, och vi människor som äter produkter från djuret som mejeri och kött?
Trots att majoriteten i EU säger nej till majs 1507, kommer den troligtvis att godkännas. Och Sverige är på ja-sidan. Och hur kan det då komma sig att lilla gruppen av myndigheter ska bestämma över en hel union eller ett helt land? Vad sitter de i för skyddad verkstad? 
Jag skulle vilja fråga alla jasägare till GMO :
Har ni barn? Vill ni på fullaste allvar att de i så fall, ska växa upp med GMO? Jag är både mor och mormor, och det jag värnar om mest är att mina barn och barnbarn ska få växa upp i en trygg miljö, där det finns en valfri möjlighet att välja ekologiskt om de vill det. Men tar ni in GMO i Sverige finns inte den möjligheten kvar. Jag undrar hur ni tänker här? Är det av ekonomiska skäl? Tänk då steget längre, för detta kommer att öka sjukvårdskostnaderna i Sverige när människor blir sjuka och får hemska sjukdomar som cancer och annat.
Bakgrunden till att dessa myndigheter/politiker vill säga ja till majs 1507, verkar bland annat vara för att minska den ökade svälten i världen! Blir väldigt snedvridet i min värld när man försöker avhjälpa med giftiga grödor.
 
Källa:
 Pressmeddelande från Sveriges Biodlares Riksförbund:  http://biodlarna.se/website1/10.0.1.0/584/PM%20till%20media%20Majs%201507.pdf
Debatt: Sveriges Radio Debatt mellan CHristoffer Fjellner (M) Och Carl Schylter (MP), båda parlamentariker.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5784235
/ Mia

2 comments on “Ja till DuPont-Pioneer, GM-majs 1507!?

 1. Johan Lahtinen on

  Ja hej, här är min kommentar.
  Hur skall yngel (antar här menas grodyngel?) få i sig något en majsväxt producerar? Hur blir honungen otjänlig som föda som en följd av att bisamhällen dör? I så fall_ finns_ det ingen honung. Men viktigare; används bin som pollinerare för majsen? Om inte, så får de inte i sig giftet.
  Vad gäller Cry1F stämmer det inte att inte oberoende instanser skulle ha forskat i säkerheten: “Data have been submitted demonstrating the lack of mammalian toxicity at high levels of exposure to the pure Cry1F protein.” Källa: http://www.epa.gov/oppbppd1/biopesticides/ingredients_keep/factsheets/factsheet_006481.htm EPA, USA:s miljöskyddsmyndighet är vad jag kallar oberoende instans.
  Övrigt: Att växten besprutats med insektsmedel inverkar inte på organismen som äter den, eftersom det krävs förbaskat mycket mindre ämne för att döda ett skadedjur än det krävs för att döda stora organismer. Dosen är det viktiga.
  Jag har inte barn än, men då de växer upp vill jag absolut att vi skall ha tillgång till genmodifierade organismer, eftersom de är framställda för att GE MER SKÖRD MED MER NÄRINGSRIKT INNEHÅLL (se golden rice) än konventionella grödor.
  Om folk verkligen vill äta ekologiskt så fine, gör det, men med ekologisk odling kan man inte producera tillräckligt med mat åt jordens befolking. I västvärlden där vi kan välja och vraka och till och med välja bort mat glöms detta faktum ofta bort.
  Till slut: “folk blir sjuka och får cancer”. Det finns till dags dato INGEN forskningsrapport (publicerad i välrennomerade vetenskapliga publikationer) som anger någon som helst koppling mellan GMO och sjukdomar.
  Mina två cent. Var så god och argumentera.
  Är det inte skoj att människor har olika åsikter, så säg?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Johan!
   Jag menar förstås biyngel, eftersom att det var bin och humlor som jag skrev om. Eftersom att man inte forskar på vad som kan hända med sjukdomar och annat INNAN man experimenterar med människoliv och den biologiska mångfalden, jag menar, hur ser det ut om 10 år? Vad finns det för forskning på vad som händer när man mixtrar med gener?
   Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.
   I USA tillexempel, där GMO har funnits i över tio år, har bin, humlor och fåglar dött ut på kilometerstora arealer vilket innebär konsekvenser för den biologiska mångfalden.
   Om du kollar länken om pressmeddelandet från Sveriges Biodlares förbund, beskriver de att det inte finns någon forskning på ovan nämnda majs.

   Att man får cancer och andra sjukdomar av besprutningar och gifter som finns i oekologisk gröda behöver inte ens nämnas. Vi är inte skapta att äta gifter.
   Naturligtvis måste alla få ha sina egna åsikter om saker och ting. Jag har min. Och jag vill inte att mina barn eller jag själv ska behöva äta vare sig giftig föda eller GMO. Men det har jag redan skrivit om.
   Mvh/ Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]