Riktig mat & hälsa

Ja till DuPont-Pioneer, GM-majs 1507!?

Jag får knoster över hela kroppen när jag läser fakta om GMO! Och jag blir så förtvivlat arg på myndigheter och framförallt regeringen och EU - kommissionen! (Varför vi ens ska vara med i EU)?
Som nu när de storbråkar i EU om att man vill tillåta odling av genmodifierad majs! GMO-majs som heter DuPont- Pioneer`s GM- majs 1507. Trots att en stor majoritet av EU-länderna och att parlamentet sagt nej till denna majs kommer den troligtvis att godkännas.
Den här mördar-majsen producerar två olika insektsgifter, vilka allvarligt kan skada nyttoinsekter som bin, yngel och humlor. Och man är rädd för att bisamhällen ska dö ut. Jaha! Då får man sluta äta honung också, eftersom att det kommer att bli otjänligt som livsmedel. Dör insekter är det knappast något som jag vill äta iallafall.
En av dessa insektsgifter är dessutom så hemlig att den inte ens har fått genomgå en riskbedömning, vilket krävs för insektsmedel. Detta gift heter CRY1F. Forskare som velat bedriva oberoende forskning på effekterna av  CRY1F har vägrats tillstånd av patentinnehavarna om tillgång till referensmaterial. Om det nu är så hemligt kan man undra: HUR giftigt är detta? Vad sprider majsen?  Och hur kan man ta in och godkänna något som man inte har forskat på?
1507-majsen är också konstruerad att producera PAT-protein för att göra växten mer tolerant mot insektsmedel. Vad blir konsekvenserna för den biologiska mångfalden, djuren som äter majsen, och vi människor som äter produkter från djuret som mejeri och kött?
Trots att majoriteten i EU säger nej till majs 1507, kommer den troligtvis att godkännas. Och Sverige är på ja-sidan. Och hur kan det då komma sig att lilla gruppen av myndigheter ska bestämma över en hel union eller ett helt land? Vad sitter de i för skyddad verkstad? 
Jag skulle vilja fråga alla jasägare till GMO :
Har ni barn? Vill ni på fullaste allvar att de i så fall, ska växa upp med GMO? Jag är både mor och mormor, och det jag värnar om mest är att mina barn och barnbarn ska få växa upp i en trygg miljö, där det finns en valfri möjlighet att välja ekologiskt om de vill det. Men tar ni in GMO i Sverige finns inte den möjligheten kvar. Jag undrar hur ni tänker här? Är det av ekonomiska skäl? Tänk då steget längre, för detta kommer att öka sjukvårdskostnaderna i Sverige när människor blir sjuka och får hemska sjukdomar som cancer och annat.
Bakgrunden till att dessa myndigheter/politiker vill säga ja till majs 1507, verkar bland annat vara för att minska den ökade svälten i världen! Blir väldigt snedvridet i min värld när man försöker avhjälpa med giftiga grödor.
 
Källa:
 Pressmeddelande från Sveriges Biodlares Riksförbund:  http://biodlarna.se/website1/10.0.1.0/584/PM%20till%20media%20Majs%201507.pdf
Debatt: Sveriges Radio Debatt mellan CHristoffer Fjellner (M) Och Carl Schylter (MP), båda parlamentariker.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5784235
/ Mia

2 comments on “Ja till DuPont-Pioneer, GM-majs 1507!?

 1. Johan Lahtinen on

  Ja hej, här är min kommentar.
  Hur skall yngel (antar här menas grodyngel?) få i sig något en majsväxt producerar? Hur blir honungen otjänlig som föda som en följd av att bisamhällen dör? I så fall_ finns_ det ingen honung. Men viktigare; används bin som pollinerare för majsen? Om inte, så får de inte i sig giftet.
  Vad gäller Cry1F stämmer det inte att inte oberoende instanser skulle ha forskat i säkerheten: “Data have been submitted demonstrating the lack of mammalian toxicity at high levels of exposure to the pure Cry1F protein.” Källa: http://www.epa.gov/oppbppd1/biopesticides/ingredients_keep/factsheets/factsheet_006481.htm EPA, USA:s miljöskyddsmyndighet är vad jag kallar oberoende instans.
  Övrigt: Att växten besprutats med insektsmedel inverkar inte på organismen som äter den, eftersom det krävs förbaskat mycket mindre ämne för att döda ett skadedjur än det krävs för att döda stora organismer. Dosen är det viktiga.
  Jag har inte barn än, men då de växer upp vill jag absolut att vi skall ha tillgång till genmodifierade organismer, eftersom de är framställda för att GE MER SKÖRD MED MER NÄRINGSRIKT INNEHÅLL (se golden rice) än konventionella grödor.
  Om folk verkligen vill äta ekologiskt så fine, gör det, men med ekologisk odling kan man inte producera tillräckligt med mat åt jordens befolking. I västvärlden där vi kan välja och vraka och till och med välja bort mat glöms detta faktum ofta bort.
  Till slut: “folk blir sjuka och får cancer”. Det finns till dags dato INGEN forskningsrapport (publicerad i välrennomerade vetenskapliga publikationer) som anger någon som helst koppling mellan GMO och sjukdomar.
  Mina två cent. Var så god och argumentera.
  Är det inte skoj att människor har olika åsikter, så säg?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Johan!
   Jag menar förstås biyngel, eftersom att det var bin och humlor som jag skrev om. Eftersom att man inte forskar på vad som kan hända med sjukdomar och annat INNAN man experimenterar med människoliv och den biologiska mångfalden, jag menar, hur ser det ut om 10 år? Vad finns det för forskning på vad som händer när man mixtrar med gener?
   Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.
   I USA tillexempel, där GMO har funnits i över tio år, har bin, humlor och fåglar dött ut på kilometerstora arealer vilket innebär konsekvenser för den biologiska mångfalden.
   Om du kollar länken om pressmeddelandet från Sveriges Biodlares förbund, beskriver de att det inte finns någon forskning på ovan nämnda majs.

   Att man får cancer och andra sjukdomar av besprutningar och gifter som finns i oekologisk gröda behöver inte ens nämnas. Vi är inte skapta att äta gifter.
   Naturligtvis måste alla få ha sina egna åsikter om saker och ting. Jag har min. Och jag vill inte att mina barn eller jag själv ska behöva äta vare sig giftig föda eller GMO. Men det har jag redan skrivit om.
   Mvh/ Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]