Riktig mat & hälsa

Ja till DuPont-Pioneer, GM-majs 1507!?

Jag får knoster över hela kroppen när jag läser fakta om GMO! Och jag blir så förtvivlat arg på myndigheter och framförallt regeringen och EU – kommissionen! (Varför vi ens ska vara med i EU)?
Som nu när de storbråkar i EU om att man vill tillåta odling av genmodifierad majs! GMO-majs som heter DuPont- Pioneer`s GM- majs 1507. Trots att en stor majoritet av EU-länderna och att parlamentet sagt nej till denna majs kommer den troligtvis att godkännas.
Den här mördar-majsen producerar två olika insektsgifter, vilka allvarligt kan skada nyttoinsekter som bin, yngel och humlor. Och man är rädd för att bisamhällen ska dö ut. Jaha! Då får man sluta äta honung också, eftersom att det kommer att bli otjänligt som livsmedel. Dör insekter är det knappast något som jag vill äta iallafall.
En av dessa insektsgifter är dessutom så hemlig att den inte ens har fått genomgå en riskbedömning, vilket krävs för insektsmedel. Detta gift heter CRY1F. Forskare som velat bedriva oberoende forskning på effekterna av  CRY1F har vägrats tillstånd av patentinnehavarna om tillgång till referensmaterial. Om det nu är så hemligt kan man undra: HUR giftigt är detta? Vad sprider majsen?  Och hur kan man ta in och godkänna något som man inte har forskat på?
1507-majsen är också konstruerad att producera PAT-protein för att göra växten mer tolerant mot insektsmedel. Vad blir konsekvenserna för den biologiska mångfalden, djuren som äter majsen, och vi människor som äter produkter från djuret som mejeri och kött?
Trots att majoriteten i EU säger nej till majs 1507, kommer den troligtvis att godkännas. Och Sverige är på ja-sidan. Och hur kan det då komma sig att lilla gruppen av myndigheter ska bestämma över en hel union eller ett helt land? Vad sitter de i för skyddad verkstad? 
Jag skulle vilja fråga alla jasägare till GMO :
Har ni barn? Vill ni på fullaste allvar att de i så fall, ska växa upp med GMO? Jag är både mor och mormor, och det jag värnar om mest är att mina barn och barnbarn ska få växa upp i en trygg miljö, där det finns en valfri möjlighet att välja ekologiskt om de vill det. Men tar ni in GMO i Sverige finns inte den möjligheten kvar. Jag undrar hur ni tänker här? Är det av ekonomiska skäl? Tänk då steget längre, för detta kommer att öka sjukvårdskostnaderna i Sverige när människor blir sjuka och får hemska sjukdomar som cancer och annat.
Bakgrunden till att dessa myndigheter/politiker vill säga ja till majs 1507, verkar bland annat vara för att minska den ökade svälten i världen! Blir väldigt snedvridet i min värld när man försöker avhjälpa med giftiga grödor.
 
Källa:
 Pressmeddelande från Sveriges Biodlares Riksförbund:  http://biodlarna.se/website1/10.0.1.0/584/PM%20till%20media%20Majs%201507.pdf
Debatt: Sveriges Radio Debatt mellan CHristoffer Fjellner (M) Och Carl Schylter (MP), båda parlamentariker.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5784235
/ Mia

2 comments on “Ja till DuPont-Pioneer, GM-majs 1507!?

 1. Johan Lahtinen on

  Ja hej, här är min kommentar.
  Hur skall yngel (antar här menas grodyngel?) få i sig något en majsväxt producerar? Hur blir honungen otjänlig som föda som en följd av att bisamhällen dör? I så fall_ finns_ det ingen honung. Men viktigare; används bin som pollinerare för majsen? Om inte, så får de inte i sig giftet.
  Vad gäller Cry1F stämmer det inte att inte oberoende instanser skulle ha forskat i säkerheten: “Data have been submitted demonstrating the lack of mammalian toxicity at high levels of exposure to the pure Cry1F protein.” Källa: http://www.epa.gov/oppbppd1/biopesticides/ingredients_keep/factsheets/factsheet_006481.htm EPA, USA:s miljöskyddsmyndighet är vad jag kallar oberoende instans.
  Övrigt: Att växten besprutats med insektsmedel inverkar inte på organismen som äter den, eftersom det krävs förbaskat mycket mindre ämne för att döda ett skadedjur än det krävs för att döda stora organismer. Dosen är det viktiga.
  Jag har inte barn än, men då de växer upp vill jag absolut att vi skall ha tillgång till genmodifierade organismer, eftersom de är framställda för att GE MER SKÖRD MED MER NÄRINGSRIKT INNEHÅLL (se golden rice) än konventionella grödor.
  Om folk verkligen vill äta ekologiskt så fine, gör det, men med ekologisk odling kan man inte producera tillräckligt med mat åt jordens befolking. I västvärlden där vi kan välja och vraka och till och med välja bort mat glöms detta faktum ofta bort.
  Till slut: “folk blir sjuka och får cancer”. Det finns till dags dato INGEN forskningsrapport (publicerad i välrennomerade vetenskapliga publikationer) som anger någon som helst koppling mellan GMO och sjukdomar.
  Mina två cent. Var så god och argumentera.
  Är det inte skoj att människor har olika åsikter, så säg?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Johan!
   Jag menar förstås biyngel, eftersom att det var bin och humlor som jag skrev om. Eftersom att man inte forskar på vad som kan hända med sjukdomar och annat INNAN man experimenterar med människoliv och den biologiska mångfalden, jag menar, hur ser det ut om 10 år? Vad finns det för forskning på vad som händer när man mixtrar med gener?
   Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.
   I USA tillexempel, där GMO har funnits i över tio år, har bin, humlor och fåglar dött ut på kilometerstora arealer vilket innebär konsekvenser för den biologiska mångfalden.
   Om du kollar länken om pressmeddelandet från Sveriges Biodlares förbund, beskriver de att det inte finns någon forskning på ovan nämnda majs.

   Att man får cancer och andra sjukdomar av besprutningar och gifter som finns i oekologisk gröda behöver inte ens nämnas. Vi är inte skapta att äta gifter.
   Naturligtvis måste alla få ha sina egna åsikter om saker och ting. Jag har min. Och jag vill inte att mina barn eller jag själv ska behöva äta vare sig giftig föda eller GMO. Men det har jag redan skrivit om.
   Mvh/ Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]