Riktig mat & hälsa

Svetten rinner på detoxdag 4

Jag är nu inne på min fjärde detoxdag och svetten rinner. Bokstavligt. jag känner mig så äcklig rent ut sagt. Som om jag skulle haft magsjuka eller något och kroppen tränger ut slagg genom porerna. Jag kan inte minnas att jag mått så här dåligt någon gång förut när jag detoxat. I morse stod jag i duchen säkert i en kvart för att försöka spola av mig äckelkänslan. Till och med håret som jag tvättade i förrgår känns smutsigt och fett. Jag som annars har så torrt hår.

Igår var jag  trött och upplevde mig själv som i en glaskupa eller något. Jag var inte riktigt närvarande.  Och idag mår jag lite illa och huvudvärken är tillbaka. Undrar hur mycket gifter detoxen löser upp i kroppen när man mår så här? Men sicket gnäll det är på mig! 🙂 Men jag måste ju berätta om effekten av detoxen.

Idag tänker jag iallafall äta en soppa med  proteiner till lunch. Därför
valde jag en quinoasoppa. Quinoa innehåller bra med proteiner. Jag dricker också grönsaksjuice och sellerijuice från Biotta och grönt te för att hjälpa kroppen på traven. 

Jag lovade att lägga ut mitt recept på zucchinisoppa och chiagröt men som sagt. Igår var jag för trött, så jag tar det under dagen idag och i morgon.

 

Kuriosa: Quinoa är en ört och ett utmärkt alternativ om man vill ersätta snabba kolhydrater och är dessutom glutenfri. Quinoa innehåller en naturlig källa till kalcium och järn, är proteinrik och väldigt fettsnål. dessutom innehåller fröna kalium  som behövs för en optimal muskelfuktion och för att reglera kroppens vätskebalans. Dessutom har quinoa ett lågt GI vilket höjer blodsockret mycket långsamt och är därför bra för att minska risken för diabetes och övervikt

Naturligtvis använder jag bara ekologiska ingredienser.

Röd quinoasoppa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Peruansk quinoasoppa
2 portioner:
0,75 dl quinoa
7 dl vatten
1/2 gul lök, skalad och i skivor
1 morot, skalad och strimlad
1/4 zucchini, skalad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk  kokosfett
1/2 chilifrukt, rensad och hackad
250 g krossade tomater
1 buljongtärning
eventuellt lite örtsalt

Ev. persilja och rivet skal av citron till topping

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt i ljummer vatten. Koka i vatten ca 5  minuter. Häll av vattnet. Hetta upp kokosfett i en gryta och fräs morot, lök och vitlök tillsammans med chili. Häll på vatten och tomater. Låt koka upp och lägg i quinoan. Smula över buljongtärningen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.

/ Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]