Riktig mat & hälsa

Det här är bra att veta och tänka på, inför sockerutmaningen!

Jag tjatar väl om lite av det jag skrev i augusti angående socker. Men det här är himla vilktigt att veta innan man slutar med socker. Läs också Fredrik Paulùns inlägg ”Så vet du att du är sockerberoende” här på Kurera.

Tre jätte viktiga saker som är bra att veta om man vill bli av med sitt sockersug!
*1. Att motionera
*2. Att äta regelbundet
*3. Bra sömn!
 
Vad är det som gör att man blir beroende eller sugen på sött?
Att socker för många är lugnande och kanske ångestdämpande, beror på att när du äter socker utsöndras ämnet endorfiner! Endorfiner ger en känsla av vällust och lugnar. Men endorfiner utsöndras också vid träning och är kroppens eget morfin! Ett starkt smärtstillande hormon.
 
Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan! Dopamin är ett belöningsämne som utsöndras när du äter socker, alltså ger hormonet dopamin dig vällust och meningsfullhet som när du gör något du tycker om.
Men dopamin utsöndras även när du motionerar, men som sagt bara om du gör något du tycker om. Är du helt omotiverad och tycker att te x ge sig ut och springa några kilometer, suger, kan du lika gärna låta bli.
Det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som  ger dig en mening.
 
Socker ökar också serotinin i hjärnan. Har man brist på serotinin kan man känna sig nedstämd, låg eller deprimerad. Signalsubstansen serotinin bidrar alltså till att känna sig glad och lycklig! 🙂  Äter man socker tolkar hjärnan det som att man mår bättre och känner sig gladare. Alltså en belöning. Men motion ökar också serotinin. Efter en tids träning kan du alltså ersätta kompisen sockersuget med den mycket trevligare kamraten träning och motion. Motion är alltså jätteviktig för att minska sötsug!
 
Ät regelbundet! Gör som bebisarna! Ät var tredje timme! Det är för att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå . Det är superviktigt att äta en bra frukost samt ett mellanmål mellan frukost och lunch,och mellanmål mellan lunch och middag plus något litet mål på kvällen för att minska sötsuget och hålla blodsockret på en jämn nivå Faktum är att du genom att äta regelbundet, minskar både suget efter sötsaker och ett eventuellt småätande. Hur lätt är det inte att smälla i sig en chokladkaka eller en bulle när man är sugen/ hungrig? Och om man äter många mål om dagen har man lättare att hålla vikten eller faktiskt gå ner i vikt. Gör alltså mellanmål och ta med till jobbet, så undviker du sockerfällan och risken för att falla för frestelsen när jobbarkompisen bjuder på bullar till eftermiddagsfikat. Laga all mat från grunden. Undvik färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater i te x vitt bröd, pasta och ris. Samt socker förstås. Både raffinerat och sk aspartam.
 
Bra sömn är också en faktor för att hålla sockersuget borta. När du sovit dåligt ökar produktionen av hormonet ghrelin och hormonet leptin minskar. Ghrelin utsöndras från magsäcken och spelar en roll för den hunger vi känner innan måltid. Den ökar alltså aptiten och sötsuget. Leptin är det hormon som är kopplat till mättnadskänsla. Man får även en nedsatt insulinkänslighet vid för lite sömn, vilket orsakar högre blodsockernivåer.
 
På min blogg kommer jag att lägga ut förslag på olika nyttiga sockerfria mellanmål. Jag kommer också föreslå några bra frukostar som du kan variera med. Där kommer jag också berätta hur du ska undvika det gömda sockret. För socker finns i mycket av den mat vi äter. I halvfabrikat och i färdigmat men även i  sånt man kanske inte tänker på att det ska finnas socker i, som te x kaviaren på frukostmackan. Det bästa är att laga all sin mat från grunden så att du själv vet vad den innehåller.
Dessutom har jag många andra bra recept på sockerfritt i bloggen, så besök även tidigare inlägg!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]