Riktig mat & hälsa

Visste du att en sked ekologiskt kokosfett kan dämpa sötsug?

 

Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag

Foto: Mia Hagenmalm

Nu är vi inne på dag 2 av sockerutmaningen! Det kan vara både tufft och jobbigt men sötsuget dämpas efter bara en vecka eller två  när man lägger om kosten och utesluter socker..

Det är för att när du äter sött frigörs ett hormon som är kopplat till hunger och sötsug i magsäcken som heter  Ghrelin.  Vid intag av  mycket sött, ökar hormonet, men när du minskar sötsaker i din kost minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka!

                                                       Så håll Uuuuuuut!

 

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker! Dssutom har kokosfett många andra bra egenskaper som att det håller virus borta,  ökar ditt immunförsvar och  enligt nya undersökningar är kokosfett ett bra ”hjärnfett”, då det  motverkar alzheimers

Denna underbara olja/fett innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Kokosfett är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyra som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan Omega 3 och Omega 6. Den är också  bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Kokosfett bidrar också till att öka  din förbränning i kroppen.

Ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar använda en sked kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men om sötsuget sätter in  och jag står och suktar efter  något sött, äter jag  gärna kokosfett på sked! Vips så försvinner sötsuget! Och så är kokosolja väldigt  gott! :-) Jag äter både utan och med kokossmak.

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
 
Fler tips kommer! Håll utkik här! :-)
 
// Mia

2 comments on “Visste du att en sked ekologiskt kokosfett kan dämpa sötsug?

  1. rhieufsx@gmail.com on

    Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am having issues with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting similar RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]