Annons
Annons

Bit i den sura citronen och basisk kost för ett stabilare blodsocker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
20 mars, 2014
nyttig lunch som består av avokado och gurka
Foto: Mia Hagenmalm

Bit i en sur citron och du stoppar sockersuget?
Ja det är faktiskt så att sura livsmedel ger lägre blodsockernivåer. Det har med PH-balansen att göra. Sura livsmedel sänker Ph-värdet i maten, vilket håller maten kvar i magsäcken längre och det innebär att blodsockrets nivåer blir mer balanserat. Vinäger på salladen eller i ett glas vatten innan maten . Det är också bra att använda sig av te x citron, yoghurt osv i matlagningen. Bra är också att äta surkål, eller sura bär och frukt efter maten. Och att äta en bit citron kan stoppa ditt sötsug.

Syra/bas-balasden i kroppen är viktig för en bra blodsockerbalans.Ju mer basisk föda du äter, desto stabilare blodsocker får du.

Annons

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, raffinerad föda som vitt ris, socker, vete. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen, liksom kokosflingor, nötter, smör och oljor Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.

Här bjuder jag på en nyttig gurk- och avocadosoppa som jag brukar göra med tanke på syra/basbalansen.

Ingredienser (4 portioner)
2 avokado, eko
1 gurka, eko
1 gul lök, eko
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten

Gör så här
Finhacka löken och fräs den snabbt i lite smakfri kokosolja. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa.

Må så gott! / Mia

Annons
Annons