Riktig mat & hälsa

Hur mycket socker är det i din frukost?

När mina vuxna barn var små, gav jag dem ofta smörgås och ett glas Oboy till frukost.  Jag har idag fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte visste bättre. Jag åt ju själv smörgåsar och Oboy. Visst! Oboy innehöll ju mycket socker, men gjorde jag varm choklad av kakao, använde man ju socker till det också. Men jag skapade ju ett sockerberoende hos mina barn. Då hade jag förstås inte den insikt jag har idag.
 Jag själv är sockerberoende, även om jag idag inte längre äter socker. Jag har  tagit bort raffinerade livsmedel som vete, vitt ris, vit pasta som ju i kroppen omvandlas och blir  socker. Det har varit en lång väg att komma hit till vad jag äter idag. Flera år faktiskt. Men kunskap föder insikt, och jag mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt. Att jag ändå betraktar mig som sockerberoende är att har man ett beroende, så är man beroende hela livet. Att äta en vetebulle en gång kan resultera i en chokladkaka nästa dag, och så är man där igen. Det är lätt att trilla dit.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.
Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt  orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.

Nu till helgen kan det vara bra för er som är med i sockerutmaningen, att tänka på vad din frukost kan innehålla. Jag gör ofta “studiebesök” och kollar med lupp på ingrediensförteckningar på livsmedel. Tyvärr kan man ju inte lita på ingrediensförteckningar längre, när det matfuskas hej vilt på marknaden.

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga  ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis goda undantag, men läs innehållsförteckningarna noga!

Även pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv innehåller faktiskt socker som smakförstärkare! Det är sällan jag sett påläggsmat utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär innehåller socker! Sylten till gröten köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
1 glas Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp!

Gör en bra dag! / Mia

 


4 comments on “Hur mycket socker är det i din frukost?

 1. Emelie on

  Hej Mia! Vad inspirerande du är. Jag är själv sugen att testa på socker-dieten eftersom att jag har ett otroligt sug och får jag inte i mig sockret får jag en hemsk huvudvärk… På jobbet finns det alltid kakor, godis, bullar osv osv. så det är väldigt lätt att falla för frestelsen.

  Jag undrar om man kan köra en socker-diet och endast fokusera på att byta ut pasta & ris mot fullkornspasta-fullkornsris samt utesluta sötsaker i form av godis? Eller gäller det att man slutar med ALLT socker för att det ska ge något resultat?

  /E

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej E!
   Tack för att jag får inspirera!
   Bästa resultat får du förstås om du bryter helt och försöker hålla det några veckor. Sötsug brukar försvinna redan efter en vecka eller två.Det gäller bara att man själv har bestämt sig och kan stå emot suget.Men Om du tycker att det känns övermäktigt, så tycker jag att fullkornsprodukter med långsamma kolhydrater är mycket bättre än raffinerade produkter. Och det är ändå en bra början om man vill sluta med socker. Och förstås undvika godis och kaffebröd :-). Du hittar många goda recept på bakverk utan vetemjöl/gluten och socker på kurera.se. Kika gärna in på kurera facebook, för jag kör just nu en sockerutmaning. Kanske du blir än mer motiverad av alla som är med.
   Mvh/ Mia

   Svara
 2. Katrine on

  Bra skrivet! Såg att Kellogs special K kommit med en nyttig granola nu. Hittade den tyvärr inte i butiken idag så jag kunde granska men antar att den är som resten av deras sortiment, duger fint som ingredienser i smulpajer (och då behöver man INTE tillsätta något socker…) =)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]