Riktig mat & hälsa

Hur mycket socker är det i din frukost?

När mina vuxna barn var små, gav jag dem ofta smörgås och ett glas Oboy till frukost.  Jag har idag fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte visste bättre. Jag åt ju själv smörgåsar och Oboy. Visst! Oboy innehöll ju mycket socker, men gjorde jag varm choklad av kakao, använde man ju socker till det också. Men jag skapade ju ett sockerberoende hos mina barn. Då hade jag förstås inte den insikt jag har idag.
 Jag själv är sockerberoende, även om jag idag inte längre äter socker. Jag har  tagit bort raffinerade livsmedel som vete, vitt ris, vit pasta som ju i kroppen omvandlas och blir  socker. Det har varit en lång väg att komma hit till vad jag äter idag. Flera år faktiskt. Men kunskap föder insikt, och jag mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt. Att jag ändå betraktar mig som sockerberoende är att har man ett beroende, så är man beroende hela livet. Att äta en vetebulle en gång kan resultera i en chokladkaka nästa dag, och så är man där igen. Det är lätt att trilla dit.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.
Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt  orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.

Nu till helgen kan det vara bra för er som är med i sockerutmaningen, att tänka på vad din frukost kan innehålla. Jag gör ofta "studiebesök" och kollar med lupp på ingrediensförteckningar på livsmedel. Tyvärr kan man ju inte lita på ingrediensförteckningar längre, när det matfuskas hej vilt på marknaden.

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga  ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis goda undantag, men läs innehållsförteckningarna noga!

Även pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv innehåller faktiskt socker som smakförstärkare! Det är sällan jag sett påläggsmat utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär innehåller socker! Sylten till gröten köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
1 glas Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp!

Gör en bra dag! / Mia

 


4 comments on “Hur mycket socker är det i din frukost?

 1. Emelie on

  Hej Mia! Vad inspirerande du är. Jag är själv sugen att testa på socker-dieten eftersom att jag har ett otroligt sug och får jag inte i mig sockret får jag en hemsk huvudvärk… På jobbet finns det alltid kakor, godis, bullar osv osv. så det är väldigt lätt att falla för frestelsen.

  Jag undrar om man kan köra en socker-diet och endast fokusera på att byta ut pasta & ris mot fullkornspasta-fullkornsris samt utesluta sötsaker i form av godis? Eller gäller det att man slutar med ALLT socker för att det ska ge något resultat?

  /E

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej E!
   Tack för att jag får inspirera!
   Bästa resultat får du förstås om du bryter helt och försöker hålla det några veckor. Sötsug brukar försvinna redan efter en vecka eller två.Det gäller bara att man själv har bestämt sig och kan stå emot suget.Men Om du tycker att det känns övermäktigt, så tycker jag att fullkornsprodukter med långsamma kolhydrater är mycket bättre än raffinerade produkter. Och det är ändå en bra början om man vill sluta med socker. Och förstås undvika godis och kaffebröd :-). Du hittar många goda recept på bakverk utan vetemjöl/gluten och socker på kurera.se. Kika gärna in på kurera facebook, för jag kör just nu en sockerutmaning. Kanske du blir än mer motiverad av alla som är med.
   Mvh/ Mia

   Svara
 2. Katrine on

  Bra skrivet! Såg att Kellogs special K kommit med en nyttig granola nu. Hittade den tyvärr inte i butiken idag så jag kunde granska men antar att den är som resten av deras sortiment, duger fint som ingredienser i smulpajer (och då behöver man INTE tillsätta något socker…) =)

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]