Riktig mat & hälsa

Hur mycket socker är det i din frukost?

När mina vuxna barn var små, gav jag dem ofta smörgås och ett glas Oboy till frukost.  Jag har idag fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte visste bättre. Jag åt ju själv smörgåsar och Oboy. Visst! Oboy innehöll ju mycket socker, men gjorde jag varm choklad av kakao, använde man ju socker till det också. Men jag skapade ju ett sockerberoende hos mina barn. Då hade jag förstås inte den insikt jag har idag.
 Jag själv är sockerberoende, även om jag idag inte längre äter socker. Jag har  tagit bort raffinerade livsmedel som vete, vitt ris, vit pasta som ju i kroppen omvandlas och blir  socker. Det har varit en lång väg att komma hit till vad jag äter idag. Flera år faktiskt. Men kunskap föder insikt, och jag mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt. Att jag ändå betraktar mig som sockerberoende är att har man ett beroende, så är man beroende hela livet. Att äta en vetebulle en gång kan resultera i en chokladkaka nästa dag, och så är man där igen. Det är lätt att trilla dit.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.
Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt  orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.

Nu till helgen kan det vara bra för er som är med i sockerutmaningen, att tänka på vad din frukost kan innehålla. Jag gör ofta "studiebesök" och kollar med lupp på ingrediensförteckningar på livsmedel. Tyvärr kan man ju inte lita på ingrediensförteckningar längre, när det matfuskas hej vilt på marknaden.

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga  ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis goda undantag, men läs innehållsförteckningarna noga!

Även pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv innehåller faktiskt socker som smakförstärkare! Det är sällan jag sett påläggsmat utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär innehåller socker! Sylten till gröten köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
1 glas Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp!

Gör en bra dag! / Mia

 


4 comments on “Hur mycket socker är det i din frukost?

  1. Emelie on

    Hej Mia! Vad inspirerande du är. Jag är själv sugen att testa på socker-dieten eftersom att jag har ett otroligt sug och får jag inte i mig sockret får jag en hemsk huvudvärk… På jobbet finns det alltid kakor, godis, bullar osv osv. så det är väldigt lätt att falla för frestelsen.

    Jag undrar om man kan köra en socker-diet och endast fokusera på att byta ut pasta & ris mot fullkornspasta-fullkornsris samt utesluta sötsaker i form av godis? Eller gäller det att man slutar med ALLT socker för att det ska ge något resultat?

    /E

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej E!
      Tack för att jag får inspirera!
      Bästa resultat får du förstås om du bryter helt och försöker hålla det några veckor. Sötsug brukar försvinna redan efter en vecka eller två.Det gäller bara att man själv har bestämt sig och kan stå emot suget.Men Om du tycker att det känns övermäktigt, så tycker jag att fullkornsprodukter med långsamma kolhydrater är mycket bättre än raffinerade produkter. Och det är ändå en bra början om man vill sluta med socker. Och förstås undvika godis och kaffebröd :-). Du hittar många goda recept på bakverk utan vetemjöl/gluten och socker på kurera.se. Kika gärna in på kurera facebook, för jag kör just nu en sockerutmaning. Kanske du blir än mer motiverad av alla som är med.
      Mvh/ Mia

      Svara
  2. Katrine on

    Bra skrivet! Såg att Kellogs special K kommit med en nyttig granola nu. Hittade den tyvärr inte i butiken idag så jag kunde granska men antar att den är som resten av deras sortiment, duger fint som ingredienser i smulpajer (och då behöver man INTE tillsätta något socker…) =)

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]