Riktig mat & hälsa

Nyttigare Chokladbitar till kaffet

Mitt skafferi idag består av mycket som är nyttigt. Senaste åren har jag bytt ut allt gluten och raffinerade livsmedel, och nu svämmar det nästan över av nya mycket nyttigare. Bland annat har jag alltid nötter och torkade gojibär hemma, ifall man blir sugen. Och det är långt bättre med en handfull nötter än något med socker i.

Har ni någonsin bränt choklad som ni skulle ha smält i micron någon gång? Jag gjorde det för några år sedan och det luktade vansinnigt otäckt i mitt hus i flera dagar efter. Jag kommer alltid att tänka på den episoden när jag gör något med choklad. Efter den  gången smälter jag alltid choklad över ett vattenbad. Men det är också för att jag inte vill använda mig av microvågsugn längre.

Dessa små godbitar blev till igår kväll. Mycket enkla att göra och bra mycket nyttigare än godis. Goda är de också! Receptet är från
Superfruit, men jag redigerade det lite efter vad jag hade i skafferiet.

bitar av mörk choklad med goji-mullbär ochnötter

Foto: Mia Hagenmalm

100 g mörk choklad (Jag tog 80 procent)
0.5 dl gojibär
0.5 dl mullbär
1 dl cashewnötter
1 dl pistagenötskärnor

Torkade goji- och mullbär kan vara lite torra och hårda. Jag la dem i lite vatten i fem minuter. Ta upp och kör bären tillsammans med nötter i en mixer snabbt ett varv så att bitarna blir lite mindre. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda med övriga ingredienser. Bred ut på ett bakplåtspapper och ställ kallt. När det stelnat, skär i munsbitar.

Ha det gott! Mia

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]