Annons
Annons

Kommer citronsyra E-330 från citroner? Not!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
2 april, 2014
Kommer citronsyra E-330 från citroner? Not!

Nej citronsyra är inte som namnet beskriver urvunnet av citroner.
Vill dela med mig av matfuskets inlägg på facebook där de förklarar vad citronsyra är.IMG_50469409275055[1]

Citronsyra finns både i naturlig och kemisk form..
I naturlig form i de flesta frukter och även naturligt i människokroppen.

Kemisk framställd citronsyra, vilket är ett billigare alternativ till vanliga citroner, använder man sig av i livsmedel som surhetsreglerande medel och emugleringsmedel, samt för att en produkt inte ska oxidera lika lätt. Citronsyra (E-330) är ett kemiskt framtaget ämne som man utvinner ur majsmelass eller majsdeg som har möglat med svart husmögel. Och majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Själva citronsyran isolerar man ur majs- och mögelblandningen och med hjälp av antingen ett frätande kemiskt ämne: kalciumhydroxid eller bensen, vilket båda är både giftigt och anses vara cancerogent, processerar man fram citronsyran.

Annons

Många är allergiska mot citronsyra men dock inte mot citroner. Och många med exempelvis astma, hösnuva och andra allergier har blivit av med sina besvär sedan de slutat att konsumera citronsyra. Man misstänker att det beror på att den kemiskt framställda citronsyran kan innehålla rester av framkallningsprocessen.
Citonsyra kan också sänka kroppens PH-värde vid alltför hög konsumtion och det kan inverkar negativt på hälsan.

Det kan vara svårt att undvika ämnet E-330, alltså kemiskt framställd citronsyra då man tillsätter det i skinka, , fruktyoghurt, dressing, saft, isglass, sylt, ketchup läsk, sportdrycker, bakverk osv.

Men det finns också de som använder sig av naturlig citronsyra från riktiga citroner. Men då står det citronsaft på produkten.

Man kan även hitta citronsyra i en del hudvårdsprodukter, där den verkar uttorkande på huden. Också i en del städvårdsprodukter finner man syran.

Foto: matfusket
Foto: matfusket

Håller du med?

Källa: Matfusket

// Mia

Annons
Annons