Riktig mat & hälsa

Drick björksav för bra hälsa

Glasflaska med björksav

Foto: Mia Hagenmalm

 Jag tänker dricka björksav några veckor varje dag och därmed återuppliva en gammal svensk tradition, som på 1700-talet användes som folkmedicin.
Man gav det till både människor och boskap för att förebygga sjukdomar.

Björksaven innehåller nyttiga spårämnen som kalcium och magnesium, samt aminosyror och bra enzymer vilka kan främja din hälsa, och man kan lindra både pollenallergi och förkylningar med att dricka björksav. Fantastiskt!

Nu finns det björksav på flaska att köpa, vilket jag tycker är bekvämt och bra. Att tappa björk på sav är kanske inte att rekommendera om man inte vet hur man ska göra för att inte skada björken.

Björksav smakar lite sött eftersom att den ju innehåller björksocker. Men björksocker är dessutom bra för tänderna, så ingen fara. Björksocker behöver inte heller insulin för sin omsättning, så det är bara att dricka på!

Nu firar jag fredagskvällen med en hutt björksav, så skål och trevlig helg! 🙂

// Mia

 


12 comments on “Drick björksav för bra hälsa

  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Det står på flaskan att man ska dricka upp den på 3-4 dagar, men jag tar en liten hutt varje dag.
   När jag pratade med en som demade produkten sa han: En hutt varje morgon. Ett nubbeglas med andra ord. Men jag har hört att de finns dem som tappar björk på sav och dricker en halv liter varje dag på våren. 🙂
   Mvh/ Mia

   Svara
 1. Anki on

  Tack för svaret.
  Jag läste också det på flaskan.
  Tog ett halvglas i dag men testar att ta en liten sk hutt varje morgon i stället.
  Anki 🙂

  Svara
 2. Anonym on

  Ska man bara dricka en hut?
  Jag drack en halv flaska(33cl) och 5 minuter senare kände jag hur det isade till i hjärtat och gjorde ont, senare drack jag lite till och fick ont i hjärttrakten igen(fast det kan varit högt upp i magsäcken också)
  Märket jag drack av var Sealand med fädersmak.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Den sav jag dricker kommer från Holistic och innehåller bara naturliga ämnen- 100% ren ekologisk koncentrerad sav från björk. När jag blev bjuden på björksaven vid en demo som Holistic hade, sa de att man skulle dricka en hutt varje morgon. På flaskan står det dock att man ska förbruka den inom 4-5 dagar, så jag tar ett halvt dricksglas för att hinna få i mig den innan den blir gammal.
   Sealands drickor är däremot BJÖRKVATTEN,alltså utblandade med vatten och inte koncentrerad sav,och finns i olika smaker.
   Det du kände angående stickningar i hjärtat vill jag inte spekulera i eftersom att jag inte vet vad det kan ha berott på.Men jag tror hellre på att drickan kan ha påverkat din mage om du är känslig. Jag själv tycker att Sealands Birk är otroligt god, och bra som törstsläckare, och jag har absolut inte blivit negativt påverkad av den. Det är som en god saft. Sen står det i innehållsförteckningen att den innehåller citronsyra. Kanske du påverkas av det.
   Mvh/ Mia

   Svara
 3. lumberjack on

  Jag dricker ca 1 liter per dag. Jag har förstorad prostata och kunde knappt pissa för 2 år sedan,. Jag fick tips om björksav och började tappa och dricka, och efter ett par veckor pissade jag som en häst.
  Jag har gott om björkar, men vill påpeka att tappa björksav är undantaget från allemansrätten. Endera har man egen björk eller markägarens tillstånd att tappa sav. Att dricka björksav ska också vara bra för pollenalergiker,. Rena rama medicinen. Säkraste sättet att förvara sav är frysboxen.

  Svara
 4. Emelie fredriksson on

  Hej! Jag älskar björksav. Men vet du om man kan frysa in det? Försvinner dem nyttiga ämnena i det då?

  MVH Emelie ❤️

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]