Riktig mat & hälsa

Drick björksav för bra hälsa

Glasflaska med björksav

Foto: Mia Hagenmalm

 Jag tänker dricka björksav några veckor varje dag och därmed återuppliva en gammal svensk tradition, som på 1700-talet användes som folkmedicin.
Man gav det till både människor och boskap för att förebygga sjukdomar.

Björksaven innehåller nyttiga spårämnen som kalcium och magnesium, samt aminosyror och bra enzymer vilka kan främja din hälsa, och man kan lindra både pollenallergi och förkylningar med att dricka björksav. Fantastiskt!

Nu finns det björksav på flaska att köpa, vilket jag tycker är bekvämt och bra. Att tappa björk på sav är kanske inte att rekommendera om man inte vet hur man ska göra för att inte skada björken.

Björksav smakar lite sött eftersom att den ju innehåller björksocker. Men björksocker är dessutom bra för tänderna, så ingen fara. Björksocker behöver inte heller insulin för sin omsättning, så det är bara att dricka på!

Nu firar jag fredagskvällen med en hutt björksav, så skål och trevlig helg! 🙂

// Mia

 


12 comments on “Drick björksav för bra hälsa

  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Det står på flaskan att man ska dricka upp den på 3-4 dagar, men jag tar en liten hutt varje dag.
   När jag pratade med en som demade produkten sa han: En hutt varje morgon. Ett nubbeglas med andra ord. Men jag har hört att de finns dem som tappar björk på sav och dricker en halv liter varje dag på våren. 🙂
   Mvh/ Mia

   Svara
 1. Anki on

  Tack för svaret.
  Jag läste också det på flaskan.
  Tog ett halvglas i dag men testar att ta en liten sk hutt varje morgon i stället.
  Anki 🙂

  Svara
 2. Anonym on

  Ska man bara dricka en hut?
  Jag drack en halv flaska(33cl) och 5 minuter senare kände jag hur det isade till i hjärtat och gjorde ont, senare drack jag lite till och fick ont i hjärttrakten igen(fast det kan varit högt upp i magsäcken också)
  Märket jag drack av var Sealand med fädersmak.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Den sav jag dricker kommer från Holistic och innehåller bara naturliga ämnen- 100% ren ekologisk koncentrerad sav från björk. När jag blev bjuden på björksaven vid en demo som Holistic hade, sa de att man skulle dricka en hutt varje morgon. På flaskan står det dock att man ska förbruka den inom 4-5 dagar, så jag tar ett halvt dricksglas för att hinna få i mig den innan den blir gammal.
   Sealands drickor är däremot BJÖRKVATTEN,alltså utblandade med vatten och inte koncentrerad sav,och finns i olika smaker.
   Det du kände angående stickningar i hjärtat vill jag inte spekulera i eftersom att jag inte vet vad det kan ha berott på.Men jag tror hellre på att drickan kan ha påverkat din mage om du är känslig. Jag själv tycker att Sealands Birk är otroligt god, och bra som törstsläckare, och jag har absolut inte blivit negativt påverkad av den. Det är som en god saft. Sen står det i innehållsförteckningen att den innehåller citronsyra. Kanske du påverkas av det.
   Mvh/ Mia

   Svara
 3. lumberjack on

  Jag dricker ca 1 liter per dag. Jag har förstorad prostata och kunde knappt pissa för 2 år sedan,. Jag fick tips om björksav och började tappa och dricka, och efter ett par veckor pissade jag som en häst.
  Jag har gott om björkar, men vill påpeka att tappa björksav är undantaget från allemansrätten. Endera har man egen björk eller markägarens tillstånd att tappa sav. Att dricka björksav ska också vara bra för pollenalergiker,. Rena rama medicinen. Säkraste sättet att förvara sav är frysboxen.

  Svara
 4. Emelie fredriksson on

  Hej! Jag älskar björksav. Men vet du om man kan frysa in det? Försvinner dem nyttiga ämnena i det då?

  MVH Emelie ❤️

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]