Riktig mat & hälsa

Drick björksav för bra hälsa

Glasflaska med björksav

Foto: Mia Hagenmalm

 Jag tänker dricka björksav några veckor varje dag och därmed återuppliva en gammal svensk tradition, som på 1700-talet användes som folkmedicin.
Man gav det till både människor och boskap för att förebygga sjukdomar.

Björksaven innehåller nyttiga spårämnen som kalcium och magnesium, samt aminosyror och bra enzymer vilka kan främja din hälsa, och man kan lindra både pollenallergi och förkylningar med att dricka björksav. Fantastiskt!

Nu finns det björksav på flaska att köpa, vilket jag tycker är bekvämt och bra. Att tappa björk på sav är kanske inte att rekommendera om man inte vet hur man ska göra för att inte skada björken.

Björksav smakar lite sött eftersom att den ju innehåller björksocker. Men björksocker är dessutom bra för tänderna, så ingen fara. Björksocker behöver inte heller insulin för sin omsättning, så det är bara att dricka på!

Nu firar jag fredagskvällen med en hutt björksav, så skål och trevlig helg! 🙂

// Mia

 


16 comments on “Drick björksav för bra hälsa

    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Det står på flaskan att man ska dricka upp den på 3-4 dagar, men jag tar en liten hutt varje dag.
      När jag pratade med en som demade produkten sa han: En hutt varje morgon. Ett nubbeglas med andra ord. Men jag har hört att de finns dem som tappar björk på sav och dricker en halv liter varje dag på våren. 🙂
      Mvh/ Mia

      Svara
  1. Anki on

    Tack för svaret.
    Jag läste också det på flaskan.
    Tog ett halvglas i dag men testar att ta en liten sk hutt varje morgon i stället.
    Anki 🙂

    Svara
  2. Anonym on

    Ska man bara dricka en hut?
    Jag drack en halv flaska(33cl) och 5 minuter senare kände jag hur det isade till i hjärtat och gjorde ont, senare drack jag lite till och fick ont i hjärttrakten igen(fast det kan varit högt upp i magsäcken också)
    Märket jag drack av var Sealand med fädersmak.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Den sav jag dricker kommer från Holistic och innehåller bara naturliga ämnen- 100% ren ekologisk koncentrerad sav från björk. När jag blev bjuden på björksaven vid en demo som Holistic hade, sa de att man skulle dricka en hutt varje morgon. På flaskan står det dock att man ska förbruka den inom 4-5 dagar, så jag tar ett halvt dricksglas för att hinna få i mig den innan den blir gammal.
      Sealands drickor är däremot BJÖRKVATTEN,alltså utblandade med vatten och inte koncentrerad sav,och finns i olika smaker.
      Det du kände angående stickningar i hjärtat vill jag inte spekulera i eftersom att jag inte vet vad det kan ha berott på.Men jag tror hellre på att drickan kan ha påverkat din mage om du är känslig. Jag själv tycker att Sealands Birk är otroligt god, och bra som törstsläckare, och jag har absolut inte blivit negativt påverkad av den. Det är som en god saft. Sen står det i innehållsförteckningen att den innehåller citronsyra. Kanske du påverkas av det.
      Mvh/ Mia

      Svara
  3. lumberjack on

    Jag dricker ca 1 liter per dag. Jag har förstorad prostata och kunde knappt pissa för 2 år sedan,. Jag fick tips om björksav och började tappa och dricka, och efter ett par veckor pissade jag som en häst.
    Jag har gott om björkar, men vill påpeka att tappa björksav är undantaget från allemansrätten. Endera har man egen björk eller markägarens tillstånd att tappa sav. Att dricka björksav ska också vara bra för pollenalergiker,. Rena rama medicinen. Säkraste sättet att förvara sav är frysboxen.

    Svara
  4. Emelie fredriksson on

    Hej! Jag älskar björksav. Men vet du om man kan frysa in det? Försvinner dem nyttiga ämnena i det då?

    MVH Emelie ❤️

    Svara
    • maria on

      Jag har tappat björksav men den smakar bara vatten, vad är det för fel? innhåller den några näring ifall det smakar bara vatten eller är det samma nytigheter fast ingen smak alls, har det att göra med att det är kanske för tidigt att man ska vänta ett tag, enligt dom andra som skriver sa låter det som det är sa gott o speciell smak, men inte det jag har tappat, allts missförstå mig inte vist är det gott med vatten, men det fler som skriver att det ska vara gott också, finns det någon som kan svara på detta tacksam,.

      Svara
      • Mias mat- och bakblogg on

        Hej!
        Den sav som jag har druckit smakar lite sött och något mer, kanske trä.
        Men jag tror nog inte att du är för tidigt ute.
        Man ska tappa björksav mellan tjällossning och helst innan björken slår ut. När björken har slagit ut kan saven bli mer besk. I år har det ju kanske inte varit någon tjäle i marken, iallafall inte i södra Sverige. Jag vet dock varför saven du tappat bara smakar vatten. Kanske någon annan kan svara på det?

        Hälsningar Mia

        Svara
        • Gunnel on

          Vi tappar sav från egen björk. Den smakar en aning sött och lite som att lukta på en björkvist tycker jag. Gott och fräscht.

          Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]