Riktig mat & hälsa

Nu släpper LRF-Mjölk sin policy angående GMO-fritt!

LRF-mjölk och Mjölkdeligationen har efter en omfattande utredning beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder.
Man har därmed lämnat över bollen till mejeriföretagen.
Det meddelar Jordbruksaktuellt i sina nyheter den 14/4-2014.

Anledningen till att man häver policyn beror på den ökade kostnaden av GMO-fritt foder  som läggs på Lantbrukaren.
Nu är det upp till berörda medlemsföretag att fritt själva införa en egen policy. Lantbrukare och Mejerier får alltså själva avgöra om man vill fortsätta använda GMO-fritt foder  i sin produktion.

-Vi bygger våra policyer på en enighet från  mjölkföretagen. LRF-Mjölk lämnar nu GMO-frågan bakom oss och nu ser vi fram emot att se hur mejeriföretagen agerar, avslutar Jonas Carlberg, VD för LRF-Mjölk.

Glädjande kan jag berätta att Norrmejerier fortsätter att utfodra sina djur med GMO-fritt foder.
-Vi har sedan länge certifierat alla våra mjölkgårdar enligt kvalitetssäkringssystemet IP Sigill, och i och med det är det inte tillåtet att använda GMO-foder som utsäde, säger Henrik Wahlber, styrelseordförande på Norrmejeri.

Efterfrågan av GMO-fritt ställer också Arla oförändrad när det gäller GMO-foder. Däremot stödjer Arla LRF-Mjölks beslut att ta bort branschpolicyn rörande GMO-fritt foder. Man kommer dock  att varje år utvärdera vår position, säger Inger Myrsten , Kommunikationschef Arla Sverige.

-Sverige är ett mycket viktig marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär, säger Henri de Sauvage, Vd för Arla i Sverige.

Jag har även, efter att ha twittrat om detta inlägg på Twitter,  fått besked från LRF-Mjölk att Falköping, Gefleorten, Gäsene och Skånemejeri har beslutat om fortsatt GMO-fritt foder till svenska mjölk-kor.

Grisföretagarna däremot, välkomnar GMO-foder!

Ingemar Olsson, styrelseordförande i branschorganisationens Svergies Grisföretagare, riktar kritik mot Arlas reaktion och säger:
-Jag har svårt att se hur Arla kan reagera som de gör. Det blandas redan GMO inom koncernen och flera av deras mejeriprodukter är redan idag producerade med GMO-foder. Ska Arla ha GMO-fri positionering måste de i så fall börja tillverka all ost och annat i Svergie igen, tycker han.

Enligt vår uppfattning är det viktigare att sojan är hållbart producerat än att den är GMO-fri . Vi värdesätter därför att sojan är certifierad säger Ingemar Olsson.
Han säger också att Sveriges konsumenter redan har visat vad de tycker om GMO! Genom importen har marknaden länge signalerat att GMO-frågan inte är avgörande. 50 procent av köttet vi äter i Serige idag är ju redan producerat med GMO-soja. Vidare stoppar vi dagligen i oss GMO-producerad frukt och grönt utan att en debatt lyfts, avslutar han.

Vad tycker du om att man har släppt på GMO-policyn i Sverige?
Ge gärna kommentarer här på min sida.

Mia


11 comments on “Nu släpper LRF-Mjölk sin policy angående GMO-fritt!

  1. framtidsgarden on

    Helt sjukt galet med GMO. Tyvärr kommer det säkert mer och mer smyga sig in till vårt matbord. Vi konsumenter måste stå emot. Vi måste välja kvalitet istället för att tänka på prislappen, och lära oss syna produkterna i sömmarna!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Ja det är så sjukt att tillåta GMO när så många länder i EU är emot. Sverige var en av endast 5 länder inom unionen som svarade ja till GMO vid valet i februari.Och det ovan Sveriges befolknings huvuden. Trist att de gör så bakom våra ryggar! Förbannad förmyndarmentalitet. Vi borde först ha haft en omröstning i Sverige.
      Mvh/ Mia

      Svara
  2. andreas on

    Hej Mia!
    Har du sett om den gemensamma GMO-policyn (som man nu släppt)? Kan inte hitta den på LRF Mjölks hemsida. Sen ska LRF Mjölks ha gjort en utredning där man kom fram till att policyn var tveksam ur ett konkurrensrättsligt perspektiv. Det vore kul att få se den utredningen för att kunna avgöra om det finns någon legitimitet i det eller om konkurrensrättsargumentet bara är en förevändning. Du har inte tagit del av den? Om du får tag i den kan du väl slänga upp den på bloggen vettja 🙂

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja, det verkar tveksamt med Arla. Är även skeptisk till att Arla faktiskt importerar mjölk till vissa av sina livsmedel som keso, creme fraiche osv. De ekologiska och de produkter med röd ko (loggan) är dock från Sverige.
      Mvh Mia

      Svara
  3. Helen Fält on

    Ingemar Olsson, Sveriges grisföretagare säger att detatten om GMO inte har lyfts och att 50% av köttet vi äter är producerat med GMO-soja.

    Jag och flera med mig som är intresserade letar själva upp information om GMO, jag tycker att ett av medias ansvar är att informera och lyfta frågan så att alla vet vad det är och kan ta ställning i frågan.
    Helen

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]