Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Vårig nyttig soppa för tanken till dikt!

Ja visst gör det ont när knopparna brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern!
Vad är det för nytt som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knopparna brister,
ont för det som växer och för det som stänger.
Karin Boye

Detta är en dikt som jag alltid tänker på när våren är i antågan. Och häromdagen allra helst, när jag köpte alldeles färsk späd sparris för att göra soppa av. Varför? Ja inte vet jag!
Sparrisen är som finast på våren tycker jag. Senare blir den ganska träig och man får skära bort mycket. Denna gång kunde jag  använda hela sparrisen till denna härligt gröna goda soppa. Kanske den kan bli ett grönt inslag på ditt middagsbord i påsk?

Sparrissoppa
Grön sparris-och ärtsoppa
4 portioner

2 charlottenlök
400 g grön färsk sparris
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl matlagningsvin, vitt
7 dl vatten
3 dl gröna ärtor, frysta
2 dl vispgrädde
herbamare örtkrydda, svartpeppar

1 msk Smör till stekning

Till servering:
2 ägg
sparrisknoppar
1 dl torkade tomater

Gör så här:
Finhacka löken och stek den i en kastrull ca 5 minuter så att den blir genomskinlig. Skär  av knopparna av sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär stjälkarna  i mindre bitar.
Lägg över sparrisbitarna i grytan och låt dem fräsa med en stund. Häll sedan på vatten, vinäger och lägg i buljongtärningarna. Låt alltsammans koka ca 10 minuter.
Lägg ner ärtorna och låt koka ca 1 minut. Häll på grädde och låt allt bli varmt. Mixa soppan slät. Smaka av  med örtsalt och peppar.

Koka äggen ca 6-8 minuter och halvera dem. Fräs sparrisknopparna snabbt i lite smör. Skär de torkade tomaterna i mindre bitar. Server ägghalvor, sparris och torkade tomater som tillbehör i soppan.

Sparris och gröna ärter är båda väldigt bra att välja om man vill ha basiska grönsaker i sin kost.

* Sparris innehåller massor av nyttiga vitaminer bland annat C-vitamin, E-vitamin, A- och K-vitamin och  folsyra. Även mineralerna zink, kalium och bra fibrer. Den innehåller också aminosyran Aspargin, vilken har en renande effekt på kroppen. Aminosyran stimulerar alltså njurarna och har därför en urindrivande effekt. Det finns också gott om fibrer i sparris, bland annat inulin, vilket tillför bra bakterier för att upprätthålla en sund tarmflora.

*Gröna ärter är jättenyttigt! Den innehåller bra vitaminer som Vitamin-C och >K, järn, betakaroten och kalium. Den är även en bra källa till folat- folsyra vilket är nödvändigt för bildningen av röda blodkroppar och för cellernas omsättning. Ärtan är en baljväxt, och baljväxter över huvudtaget har ett högt innehåll av proteiner och fibrer vilket verkar bra för tarmflora och mag-tarmkanalen.

Må så gott!  Mia


2 comments on “Vårig nyttig soppa för tanken till dikt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)