Riktig mat & hälsa

Nyttigare lakritsannacotta eller tårta till påsk!?

Lakritspannacotta utan socker

Lakrits är en favorit för mig. Och pannacotta är så gott! Frestar därför med en lakritspannacotta. Kanske en efterrätt till påskmiddagen?
 

Lakritspannacotta

 
Portioner: 6Ingredienser
6 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl sukrin
1 1/2 msk lakritspulver
3 msk agaragar-flingor (eller 3 gelatinblad)Gör så här
Lägg gelatinbladen, om du ska ha det, i kallt vatten.
Häll grädden i en kastrull och koka upp.
Lägg i vaniljpulvret, sukrin och lakritspulvret. Om du använder agarflingor ska de koka med från början.
Låt sjuda under omrörning i fem minuter.
Ta av från plattan.
Använder du gelatinblad, krama ur dem och rör ner dem i vätskan. Rör tills de löser sig.
Låt svalna innan du häller upp i glas och ställ in i kylen med plast över i minst fyra timmar.

Kanske du föredrar en smarrig tårta att bjuda gästerna på? Då föreslår jag denna goding! 🙂

 Chokladmoussetårta på mandelbotten med pistagenötter

Chokladtårta på mandelbotten med pistagenötter

 

En sanslöst god chokladdröm med krispig mandel- och chokladbotten samt en chokladmousse som smälter i munnen.

Ingredienser
Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakaoChokladmousse:
3 dl vispad grädde
2 ägg
300 g mango i små tärningar
2 msk agavesirap
50 g smör
200 g 70% choklad

Garnering:
80 g saltrostade, krossade pistagenötter
Kycklingar av mandelmassa färgade med saffran.

Påskkycklingar av mandelmassa utan socker:
3 dl skållad sötmandel
2,5 dl sukrin
3-4 msk vatten

 

Gör så här
Botten:
Blanda samman ingredienserna, gärna i en matberedare så att det blandas väl.
Smörj en springform med löstagbar botten och klä in den i bakplåtsapper.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Mousse:
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smör över ett vattenbad. Låt svalna lite.
Vispa grädden.
Vispa ägg och agavesirap pösigt.
Häll ner den smälta chokladen i äggen och rör sist ner den vispade grädden. Rör om ordentligt.
Lägg mangon på tårtbotten.
Dekorera tårtan med chokladgrädden och ställ in i kylen i minst fyra timmar.
Rosta pistagenötterna med en nypa flingsalt i en het, torr stekpanna.
Garnera tårtan precis innan servering med pistagenötter och dekorera eventuellt med små kycklingar av mandelmassa.

Kycklingar:
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa dem till ett fint mjöl.
Häll ner sukrin och fortsätt mixa i cirka två minuter.
Tillsätt vatten och mixa så att du får en fin massa.
Vill du färga din mandelmassa gul med saffran, kan du tillsätta ett paket saffran med vattnet.
Forma massan till små kycklingar och dekorera tårtan med dem.

Ha en trevlig helg! // Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]