Annons
Annons

Nyttigare lakritsannacotta eller tårta till påsk!?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
18 april, 2014

Lakritspannacotta utan socker

Lakrits är en favorit för mig. Och pannacotta är så gott! Frestar därför med en lakritspannacotta. Kanske en efterrätt till påskmiddagen?

Lakritspannacotta

Portioner: 6Ingredienser
6 dl vispgrädde

Annons

1 tsk vaniljpulver
0,75 dl sukrin
1 1/2 msk lakritspulver
3 msk agaragar-flingor (eller 3 gelatinblad)Gör så här
Lägg gelatinbladen, om du ska ha det, i kallt vatten.
Häll grädden i en kastrull och koka upp.
Lägg i vaniljpulvret, sukrin och lakritspulvret. Om du använder agarflingor ska de koka med från början.
Låt sjuda under omrörning i fem minuter.
Ta av från plattan.
Använder du gelatinblad, krama ur dem och rör ner dem i vätskan. Rör tills de löser sig.
Låt svalna innan du häller upp i glas och ställ in i kylen med plast över i minst fyra timmar.

Kanske du föredrar en smarrig tårta att bjuda gästerna på? Då föreslår jag denna goding! 🙂

Chokladmoussetårta på mandelbotten med pistagenötter

Chokladtårta på mandelbotten med pistagenötter

 

En sanslöst god chokladdröm med krispig mandel- och chokladbotten samt en chokladmousse som smälter i munnen.

Ingredienser
Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakaoChokladmousse:
3 dl vispad grädde
2 ägg
300 g mango i små tärningar
2 msk agavesirap
50 g smör
200 g 70% choklad

Garnering:
80 g saltrostade, krossade pistagenötter
Kycklingar av mandelmassa färgade med saffran.

Påskkycklingar av mandelmassa utan socker:
3 dl skållad sötmandel
2,5 dl sukrin
3-4 msk vatten

 

Gör så här
Botten:
Blanda samman ingredienserna, gärna i en matberedare så att det blandas väl.
Smörj en springform med löstagbar botten och klä in den i bakplåtsapper.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Mousse:
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smör över ett vattenbad. Låt svalna lite.
Vispa grädden.
Vispa ägg och agavesirap pösigt.
Häll ner den smälta chokladen i äggen och rör sist ner den vispade grädden. Rör om ordentligt.
Lägg mangon på tårtbotten.
Dekorera tårtan med chokladgrädden och ställ in i kylen i minst fyra timmar.
Rosta pistagenötterna med en nypa flingsalt i en het, torr stekpanna.
Garnera tårtan precis innan servering med pistagenötter och dekorera eventuellt med små kycklingar av mandelmassa.

Kycklingar:
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa dem till ett fint mjöl.
Häll ner sukrin och fortsätt mixa i cirka två minuter.
Tillsätt vatten och mixa så att du får en fin massa.
Vill du färga din mandelmassa gul med saffran, kan du tillsätta ett paket saffran med vattnet.
Forma massan till små kycklingar och dekorera tårtan med dem.

Ha en trevlig helg! // Mia

Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.