Riktig mat & hälsa

Påskägg med olika röror!

Ägghalvor med gulaktig röra och paprika

Foto: Mia Hagenmalm

Jag tänkte fresta med lite goda röror till de sedvanliga äggen nu i påsk!
Denna röra; Devil`s egg, skapar lite hetta, vilket framgår av nanmet! 🙂
 

Devil`s egg.

6 st
3 kokta ägg
1 msk färskost
1 krm paprikapulver
4 droppar tabasco
1/2 tsk dijonsenap
2 krm salt

Till garnering: 1 krm chiliflakes, gräslök och paprika

Gör så här:
koka äggen ca 6 minuter. Skala och halvera. Gröp ur gulorna och blanda med färskost, paprikapulver, tabasco, senap och salt. Fördela i ägghalvorna och garnera med chiliflakes, parika och strö över lite gräslök.
 
 
Den här röran är nog den vanligaste på påskbordet, men jag älskar den!
Ägghalvor med romfyllning och dill

Foto: Mia Hagenmalm

Fyllda ägghalvor med rom

3 ägg
1/2 rödlök
100 g stenbitsrom, valfri färg, jag tog röd
0,25 dl creme fraiche
1/2 krm svartpeppar

Dillkvistar till garnering
 
Gör så här:
Koka äggen ca 6-8 minuter så de blir hårdkokta. Dela äggen och gröp ur gulorna. Blanda med hälften av rommen och övriga ingredienser. smaka av med peppar. fördela smeten på ägghalvorna. Klicka över resterande rom. Garnera med dillvippor.
Ytterligare ett recept! Här med paprikacreme och bacon:
Ägghalvor med paprikakräm och bacon

Ägghalvor med paprikacreme& Bacon

4 ägg:
2 skivor bacon
1 msk majonäs
2 msk Crème fraiche
2 krm paprikapulver
örtsalt och svartpeppar

Gör så här

Klipp eller skär bacon i mindre bitar och knaperstek dem i lite kokosolja utan smak.
Koka äggen i cirka 7-8 minuter. Spola i kallt vatten.
Skala och halvera  dem och gröp ur äggulan.
Blanda Crème fraiche med majonnäs och äggula.
Smaka av med kryddor.
Fyll ägghalvorna med paprikablandningen.
Toppa med bacon.
 
Matjesill är också ett måste på mitt påskbord. Här har jag fixat till det lite festligt i snapsglas och äggskal!
 
 
Matjesillsröra i äggskal

Matjesill i äggskal

Portioner: 4
4 rena äggskal
100 g matjesill, finhackad
1 hårdkokt ägg, hackad i små bitar
1 dl Crème Fraiche
50 g philadelphiaost
1/2 rödlök, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
1 msk dill, finhackad

Garnering:
4 st ansjovisfileèr
Finhackad gräslök

Gör så här
Blanda philadelphiaost med Crème Fraiche och blanda ner övriga ingredienser.
Fyll upp äggskalen rikligt med röran och ställ skalen i äggkopp eller snapsglas.
Dekorera med ansjovis som du rullar ihop.
Klipp gräslök över.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]