Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

GMO-debatt i TV! Hur vet du att mjölken är svensk?

Programmet Debatt på SvT sände häromkvällen ett inslag om GMO.

Jag tycker det var en  debatt som kändes mycket oförberedd och väldigt ostrukturerad. Nästan flamsig! Som tittare blev man förvirrad.  

Med satt bland annat tre stycken arga bönder som alla ville ha GMO! Och allt det handlade om var förstås pengar! Man basunerade också ut att svenska bönder endast fick 10 procent av intäkterna från Arla, och de ifrågasatte Arlas representant varför de var emot GMO till svenska kossor i Sverige då de ändå importerade en miljard liter mjölk med GMO från Danmark. På Arla menade man att man måste se till konsumenterna och deras ementionella rädsla för GMO, så visst skulle Arlakossan fortsätta att vara GMO-fri!  I Svergie! Men det spelar liksom ingen roll att de importerade livsmedel som ost, keso och cream fraich innehåller GMO?

Vill du äta GMO-fritt svenska mejeriprodukter, titta altså efter den röda kossan på förpackningarna.

Redaktionen hade köpt in en svensk och en dansk ost. På båda stod det Arla, och man ifrågasatte hur vi konsumenter skulle kunna veta vad som var vad. Den ena från Svergie och den andra från Danmark.  Ja hur sjutton ska vi kunna veta det?
Jomen det kunde ju hon från Arla tala om. Den ena osten med den röda kon kom från Sverige och den andra utan röd ko, kom från Danmark.
Som om det vore den självklaraste sak i världen. När hon sedan ifrågasattes av en i publiken hur vi konsumener skulle kunna veta det, tappade hon talförmågan och visste inte vad hon skulle säga. Men på slutet fick hon mål i munnen igen och klappade osten och sa: Det här är inte GMO! Men djuren äter ju GMO-foder? Klart att det är GMO-ost!

Visste du att Danska kor får GMO-foder?

En forskare fanns ju förstås också med i debatten, och hon bedyrade att GMO inte alls var farligt. Men det är  så att man faktiskt tillverkar en planta som tillverkar sitt eget insektsgift. Den är  giftig! Jag menar, hittar man bekämpningsmedel i urinen på mjölk-kor som ätit GMO, vad kommer inte ut i mjölken då?
Inte bara vi människor får i oss giftet genom livsmedel från djuret som äter GMO-foder. Insekter dör, och inte bara skadeinsekter. Det gör även bin och fåglar, så kallade nyttoinsekter. Dessutom skapar GMO resistenta insekter. Ta bara majsrotsbaggen som jag har skrivit om här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/03/18/vad-var-det-nu-jag-sa-om-gmo/

Naturskyddsföreningen fanns också på plats, och menade att handeln meddelat att Ekologiska livsmedel ökat med hela 23 procent senaste året, och att det är en trend som kommer att fortsätta och öka ännu mer . Varför ska man då just nu, i detta läge släppa på GMO-friheten i Sverige?

Avslutningsvis bad en nejsägare till GMO att alla i publiken som visste vad GMO är, innan de sett detta program, att räcka upp handen. Måste säga att det var väldigt få som sträckte upp handen.

Om man ändå ska göra ett program i TV, kan man ju börja debatten med att tala om vad ämnet handlar om! Vad är GMO? Upplys konsumenterna att man inte ens har forskat på hur det ser ut i framtiden i Sverige om vi tillåter GMO  så kan man kanske få bilda sin egen uppfattning vad som är bäst för oss och våra efterkommande. Som tittare blev man väldigt förvirrad som sagt. Och hur förvirrad blir då någon som inte ens vet vad GMO är?
Ja jag är absolut nejsägare till eländet!
Läs gärna mitt tidigare inlägg om GMO-friheten här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Mia


2 comments on “GMO-debatt i TV! Hur vet du att mjölken är svensk?

  1. Glenn on

    Jag kan inte mer än att tacka dig för ditt engagemang mot GMO och upplyser allt fler svenskar.
    Du är en god människa!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)