Riktig mat & hälsa

GMO-debatt i TV! Hur vet du att mjölken är svensk?

Programmet Debatt på SvT sände häromkvällen ett inslag om GMO.

Jag tycker det var en  debatt som kändes mycket oförberedd och väldigt ostrukturerad. Nästan flamsig! Som tittare blev man förvirrad.  

Med satt bland annat tre stycken arga bönder som alla ville ha GMO! Och allt det handlade om var förstås pengar! Man basunerade också ut att svenska bönder endast fick 10 procent av intäkterna från Arla, och de ifrågasatte Arlas representant varför de var emot GMO till svenska kossor i Sverige då de ändå importerade en miljard liter mjölk med GMO från Danmark. På Arla menade man att man måste se till konsumenterna och deras ementionella rädsla för GMO, så visst skulle Arlakossan fortsätta att vara GMO-fri!  I Svergie! Men det spelar liksom ingen roll att de importerade livsmedel som ost, keso och cream fraich innehåller GMO?

Vill du äta GMO-fritt svenska mejeriprodukter, titta altså efter den röda kossan på förpackningarna.

Redaktionen hade köpt in en svensk och en dansk ost. På båda stod det Arla, och man ifrågasatte hur vi konsumenter skulle kunna veta vad som var vad. Den ena från Svergie och den andra från Danmark.  Ja hur sjutton ska vi kunna veta det?
Jomen det kunde ju hon från Arla tala om. Den ena osten med den röda kon kom från Sverige och den andra utan röd ko, kom från Danmark.
Som om det vore den självklaraste sak i världen. När hon sedan ifrågasattes av en i publiken hur vi konsumener skulle kunna veta det, tappade hon talförmågan och visste inte vad hon skulle säga. Men på slutet fick hon mål i munnen igen och klappade osten och sa: Det här är inte GMO! Men djuren äter ju GMO-foder? Klart att det är GMO-ost!

Visste du att Danska kor får GMO-foder?

En forskare fanns ju förstås också med i debatten, och hon bedyrade att GMO inte alls var farligt. Men det är  så att man faktiskt tillverkar en planta som tillverkar sitt eget insektsgift. Den är  giftig! Jag menar, hittar man bekämpningsmedel i urinen på mjölk-kor som ätit GMO, vad kommer inte ut i mjölken då?
Inte bara vi människor får i oss giftet genom livsmedel från djuret som äter GMO-foder. Insekter dör, och inte bara skadeinsekter. Det gör även bin och fåglar, så kallade nyttoinsekter. Dessutom skapar GMO resistenta insekter. Ta bara majsrotsbaggen som jag har skrivit om här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/03/18/vad-var-det-nu-jag-sa-om-gmo/

Naturskyddsföreningen fanns också på plats, och menade att handeln meddelat att Ekologiska livsmedel ökat med hela 23 procent senaste året, och att det är en trend som kommer att fortsätta och öka ännu mer . Varför ska man då just nu, i detta läge släppa på GMO-friheten i Sverige?

Avslutningsvis bad en nejsägare till GMO att alla i publiken som visste vad GMO är, innan de sett detta program, att räcka upp handen. Måste säga att det var väldigt få som sträckte upp handen.

Om man ändå ska göra ett program i TV, kan man ju börja debatten med att tala om vad ämnet handlar om! Vad är GMO? Upplys konsumenterna att man inte ens har forskat på hur det ser ut i framtiden i Sverige om vi tillåter GMO  så kan man kanske få bilda sin egen uppfattning vad som är bäst för oss och våra efterkommande. Som tittare blev man väldigt förvirrad som sagt. Och hur förvirrad blir då någon som inte ens vet vad GMO är?
Ja jag är absolut nejsägare till eländet!
Läs gärna mitt tidigare inlägg om GMO-friheten här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Mia


2 comments on “GMO-debatt i TV! Hur vet du att mjölken är svensk?

  1. Glenn on

    Jag kan inte mer än att tacka dig för ditt engagemang mot GMO och upplyser allt fler svenskar.
    Du är en god människa!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]