Annons
Annons

Hur påverkar hormonstörande ämnen barnen?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
30 april, 2014

Häromdagen var jag på pressseminarium som hölls av Naturskyddsföreningen.

Det var en väldigt intressant men skrämmande föreläsning.
Vi lever i en tid av kemikalier! Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 helt nya kemikalier som aldrig funnits förut, introducerats i våra miljöer. Och vissa av dem kan både för djur och människor vara hormonstörande. Värst drabbade är dock våra barn!
Barn är under sin utveckling mycket känsliga för påverkan av miljögifter. Faktiskt är de redan i fosterstadiet utsatta, därför att källorna av dessa ämnen finns framförallt i vår bostad då det ingår i byggnadsmaterial och konsumtionsprodukter vilka läcker kemikalier till sin omgivning ut i luften och damm inomhus. Och enligt studier har man även hittat det i föda och i vatten.

 

Annons

Bland annat då filater som finns i PVC-plast, rengöringsmedel, hygienartilkar, kosmetika, leksaker, och i maten. Man kan även hitta filater i byggnadsmaterial.
Ett annat ämne som misstänks vara hormonstörande är bisofenol A, som finns i bland annat i nappflaskor, matförpackningar, hård polykarbonatplast, byggnadsmaterial och elektrisk utrustning .
I textilier, tvättmedel, pesticider och färger, kan man hitta ett annat hormonstörande ämne: Nonylfenol.
I stekpannor, vissa förpackningar och textilier kan man hitta perfluorerade ämnen (PFC). Och detta måste man ju se upp med och ta reda på själv. Ingen har väl någonsin sett en innehållsförteckning på en nappflaska eller i exempelvis kläder.

Enligt epidemilogiska och experimenella undersökningar har det kommit fram hypoteser som är inriktade mot risken av en rad kroniska sjukdomar som allergi, astma, neuropsykokiatriska tillstånd hos barn, samt fetma och övervikt. Man bedriver nu forsking på om exponering för misstänkt hormonstörande ämnen under foster eller spädbarnstiden kan ha betydelse för utveckling av kronisk sjukdom senare i livet.

Man har också funnit att bekämpningsmedel påverkar hjärnans utveckling hos foster. Tre studier från USA visar att barn till mödrar som exponerats för höga halter av bekämpningsmedel under graviditeten får markan lägre resultat i intelligenstester vid sju års ålder.

Även i en dansk studie hos kvinnor som arbetat i växthus och exponerats för bekämpningsmedel , har visat sig leda till för tidig bröstutveckling hos flickor och förminskade könsorgan hos pojkar.

EFSA, Europeiska livsmedelssäkerheten har även låtit forskat på risker för barnleukemi och Parkinsons sjukdom hos arbetare vilka exponeras av bekämpningsmedel i sitt yrke. Störst risk att drabbas av leukemi och Parkinsons sjukdom var om exponeringen av bekämpningsmedel skedde under gravititeten eller barndomen.

Det är också dubbelst så stor risk att drabbas av ADHD för barn som utsatts av höga halter av bekämpningsmedel visar en nyligt gjord amerikansk-kanadensisk studie. Restprodukter av organiska fosfosföreningar hittades i betydligt högre halter i urinet hos barn med ADHD än hos friska barn.

Mia

Annons
Annons