Riktig mat & hälsa

Gräddig choklad med lakrits

Ibland kan jag bli så himla sugen på choklad, och sent igår kväll fick jag en idè som jag bara måste prova.

Chokladkulor på ett antikt glasfat

Foto: Mia Hagenmalm

Mina tankar gick omkring hur det skulle funka om man blandar vispgrädde med kakaosmör och  raw kakao. Egentligen var jag ganska trött, men har jag fått en idè så måste jag testa genast.
Så klockan elva på kvällen blev dessa små läckerbitar till. Jag kunde dock inte smaka dem för de måste ju stelna i kylen några  timmar. Så innan gräddchokladen kunde avnjutas hade jag redan somnat. Och i morse var suget borta men jag smakade lite iallafall. Det funkade utmärkt att ha i grädde. Chokladsmaken blev lite mildare och mjukare och konsistensen lite som nougat.

Gräddig  choklad med lakrits.
1 dl riven kakaosmör
1/2 dl vispgrädde
1 dl raw kakao
1-  1 1/2 msk agavesirap
1 tsk lakritspulver
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält kakaosmöret i en gryta. Vispa ner grädde, kakao och övriga ingredienser så att du har en jämn smet. Häll upp i en form eller flera små formar. Låt stelna i frysen någon timme eller i kylskåp över natten. Jag rullade sedan chokladbitarna till små kulor och ställde kallt igen.

Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]