Annons
Annons

Hur ska jag hitta GMO-fritt i mejerihyllan?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
8 maj, 2014

Igår stod jag på Coop och gnuggade mina små grå i mejerihyllan bland ostar och smör framför allt.

Jag vet ju att Arlas livsmedel med den röda kon på inte är tillverkad av importerad mjölk. Men det finns ju andra märken som Skånemejeri och Coops egna varor, Valio som är finskt osv. Man blir ju helt snurrig. Jag vill verkligen inte ha GMO-mjölk med mig hem. Det bär sååå emot. Liksom att jag inte vill ha oekologiskt heller. Slutligen valde jag en ekologisk herrgårdsost med Arlas röda ko och ekologisk Bergott, samt ekologiskt smör. JAG vågar inte annat. Och man får enligt EU-regler inte märka varor med No GMO och man behöver inte heller deklarera att den färdiga slutprodukten innehåller GMO om till exempel djuren har ätit GMO-foder. Men de som inte har råd att köpa ekologisk smör eller Bregott, som faktiskt är hela tio- femton kronor dyrare än oekologisk Bregott. Är man då tvingad att äta skiten? Nu ska dock smör alltid vara från svenska kossor. Men den har ju ingen röd ko!? Hur ska man då kunna veta det?

Men för att reda ut begreppen kan jag kanske bena ut vad som är eller kan vara GMO och inte.

Arla till exempel importerar 1 miljard liter mjölk från Danmark varje år. I Danmark ger man djuren GMO-foder. Av mjölken tillverkar man alltså ost, keso, creme fraiche, bregott osv. De livsmedel som är importerade från Danmark har INGEN RÖD KO som märkning på varan. Importerat har en grön liten blomma eller klöver. Den svenska varan har alltså en röd ko. Då ska man kunna vara säker på att: Röd ko är lika med svenskt. Och i Sverige har Arla gått ut och lovat att man INTE ska utfodra djuren med GMO. Ändå var de med och ville släppa på LRF:s policy om GMO-fritt i början av året.

Annons

Skånemejerier lovade också att hålla sin policy GMO-fri. Likaså Gefleorten, Gesene och Falköping! Till svenska kor! Och jag har faktiskt ingen aning om, om de importerar mjölk. Man får lusläsa förpackningarna.

Norrmejerier kan man dock lita på har jag förstått. De har certifierat alla sina mjölkgårdar med kvalitetsäkringssystemet IP sigill, och då är det inte tillåtet med utsäde av GMO till djuren.
Men skulle något mejeri importera så se upp med dansk mjölk. Mjölk från Finland( Valio) och Norge ska dock vara GMO-fritt.
Sen finns det ju en uppsjö av egna märken på Coop och ICA. Då måste man själv kolla varifrån mjölken kommer.
Jag kollade igenom Coops hemsida och hittade att Coop inte säljer livsmedel med GMO-råvaror, och att i princip allt svenskt kött inom Coop är uppfött på GMO-fritt foder. Men vill man som kund vara helt säker bör man välja ekologiskt kött. Dessvärre hittade jag INGENTING om var de tar mjölken ifrån eller vad de djuren äter för foder. För ICA kan jag inte hitta någon direkt info på nätet. Men de förespårkar att om man vill vara helt säker ska man köpa ekologiska varor. Så nu får de skärpa sig tycker jag. Som kund kräver jag ett svar på vad djuren som de tar sin mjölk ifrån utfodras med för foder nu när man släppt på GMO-friheten i Sverige och bönderna kan börja utfodra sina djur fritt med GMO-foder.

Mia

 

 

Annons
Annons