Riktig mat & hälsa

Broccoli och andra kålsorter skyddar mot cancer!

Häromdagen skrev jag om att broccoli skyddar mot solens UV-strålar och förebygger hudcancer.

Men jag höjer broccoli till skyarna ytterligare i detta inlägg,  då man genom forskning hittat att broccoli kan både förebygga olika cancerformer och även bekämpa cancerceller som redan har utvecklats i kroppen. De aktiva ämnena i broccoli kan alltså döda cancerstamcellerna säger doktor Yanyan Li professor vid Montclair State University i USA  och som är en av världens ledande forskare i sambandet mellan kost och cancer. Däremot kan man inte ersätta cellgifter med broccoli men man kan använda broccoli som ett bra kompliment till cellgifter.

Visste du att de som inte äter broccoli och grönsaker som kål, har 25-50 procent högre risk att drabbas av till exempel bröstcancer och prostatacancer än broccoliätare, som äter broccoli flera gånger i veckan?

Broccoli förebygger alltså cancerrisken och även återfall på ett sätt som inte cellgifter kan.

Det är i buketterna, det översta gröna man hittar  den absolut högsta koncentrationen av glucosinulater som är en grupp växtämnen och ett av dessa ämnen är Sulforafan.
Sulforafan går direkt in i de så kallade cancerstammarna och blockerar de  enzymer som får cancerceller att dela sig.  Det finns ytterligare ett glucosinolat som heter indol-3-carbinol i broccoli och detta ämne förstör och bromsar en starkt  cancerframkallande molekyl som varannan kvinna med bröstcancer bär.

Men i broccoligroddar är ämnet sulforafan hela  tjugo gånger mer koncentrerat än i en vuxen broccoli. Och är det så att man inte är så förtjust i broccoli så kan jag verkligen rekommendera broccoligroddar. Hur gott som helst, även om jag älskar broccoli annars också.

För att de versamma ämnena ska behållas/ bevaras bäst,  ska du äta broccoli färsk/ rå.
Man kan även värma den försiktigt, helst ångkoka eller snabbsteka någon minut tills den är al dente, alltså har tuggmotsståndet kvar. Kokar du den för länge kan hela 77  procent av de nyttiga växtämnerna försvinna.
Om du skär  broccoli i småbitar till exempelvis en sallad, gör det i absolut sista minuten, annars kan grönsaken tappa hela 75 procent av Sulforafan..

Helst ska man  äta 50- 90 g broccoli om dagen om man vill reducera cancerrisken,  men du kan även växla med andra kålsorter som brysselkål, grönkål och blomkål som också innehåller ämnet sulforafan. Och naturligtvis ska man välja ekologiska grönsaker.

Mia


4 comments on “Broccoli och andra kålsorter skyddar mot cancer!

  1. Birgitta Engholm on

    Går det att köra Broccoligroddar i en Blender och blanda det med något drickbart eller förlorar man sulforafan då?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]