Riktig mat & hälsa

Broccoli och andra kålsorter skyddar mot cancer!

Häromdagen skrev jag om att broccoli skyddar mot solens UV-strålar och förebygger hudcancer.

Men jag höjer broccoli till skyarna ytterligare i detta inlägg,  då man genom forskning hittat att broccoli kan både förebygga olika cancerformer och även bekämpa cancerceller som redan har utvecklats i kroppen. De aktiva ämnena i broccoli kan alltså döda cancerstamcellerna säger doktor Yanyan Li professor vid Montclair State University i USA  och som är en av världens ledande forskare i sambandet mellan kost och cancer. Däremot kan man inte ersätta cellgifter med broccoli men man kan använda broccoli som ett bra kompliment till cellgifter.

Visste du att de som inte äter broccoli och grönsaker som kål, har 25-50 procent högre risk att drabbas av till exempel bröstcancer och prostatacancer än broccoliätare, som äter broccoli flera gånger i veckan?

Broccoli förebygger alltså cancerrisken och även återfall på ett sätt som inte cellgifter kan.

Det är i buketterna, det översta gröna man hittar  den absolut högsta koncentrationen av glucosinulater som är en grupp växtämnen och ett av dessa ämnen är Sulforafan.
Sulforafan går direkt in i de så kallade cancerstammarna och blockerar de  enzymer som får cancerceller att dela sig.  Det finns ytterligare ett glucosinolat som heter indol-3-carbinol i broccoli och detta ämne förstör och bromsar en starkt  cancerframkallande molekyl som varannan kvinna med bröstcancer bär.

Men i broccoligroddar är ämnet sulforafan hela  tjugo gånger mer koncentrerat än i en vuxen broccoli. Och är det så att man inte är så förtjust i broccoli så kan jag verkligen rekommendera broccoligroddar. Hur gott som helst, även om jag älskar broccoli annars också.

För att de versamma ämnena ska behållas/ bevaras bäst,  ska du äta broccoli färsk/ rå.
Man kan även värma den försiktigt, helst ångkoka eller snabbsteka någon minut tills den är al dente, alltså har tuggmotsståndet kvar. Kokar du den för länge kan hela 77  procent av de nyttiga växtämnerna försvinna.
Om du skär  broccoli i småbitar till exempelvis en sallad, gör det i absolut sista minuten, annars kan grönsaken tappa hela 75 procent av Sulforafan..

Helst ska man  äta 50- 90 g broccoli om dagen om man vill reducera cancerrisken,  men du kan även växla med andra kålsorter som brysselkål, grönkål och blomkål som också innehåller ämnet sulforafan. Och naturligtvis ska man välja ekologiska grönsaker.

Mia


4 comments on “Broccoli och andra kålsorter skyddar mot cancer!

  1. Birgitta Engholm on

    Går det att köra Broccoligroddar i en Blender och blanda det med något drickbart eller förlorar man sulforafan då?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]