Annons
Annons

Broccoli och andra kålsorter skyddar mot cancer!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 maj, 2014

Häromdagen skrev jag om att broccoli skyddar mot solens UV-strålar och förebygger hudcancer.

Men jag höjer broccoli till skyarna ytterligare i detta inlägg, då man genom forskning hittat att broccoli kan både förebygga olika cancerformer och även bekämpa cancerceller som redan har utvecklats i kroppen. De aktiva ämnena i broccoli kan alltså döda cancerstamcellerna säger doktor Yanyan Li professor vid Montclair State University i USA och som är en av världens ledande forskare i sambandet mellan kost och cancer. Däremot kan man inte ersätta cellgifter med broccoli men man kan använda broccoli som ett bra kompliment till cellgifter.

Visste du att de som inte äter broccoli och grönsaker som kål, har 25-50 procent högre risk att drabbas av till exempel bröstcancer och prostatacancer än broccoliätare, som äter broccoli flera gånger i veckan?

Broccoli förebygger alltså cancerrisken och även återfall på ett sätt som inte cellgifter kan.

Det är i buketterna, det översta gröna man hittar den absolut högsta koncentrationen av glucosinulater som är en grupp växtämnen och ett av dessa ämnen är Sulforafan.
Sulforafan går direkt in i de så kallade cancerstammarna och blockerar de enzymer som får cancerceller att dela sig. Det finns ytterligare ett glucosinolat som heter indol-3-carbinol i broccoli och detta ämne förstör och bromsar en starkt cancerframkallande molekyl som varannan kvinna med bröstcancer bär.

Annons

Men i broccoligroddar är ämnet sulforafan hela tjugo gånger mer koncentrerat än i en vuxen broccoli. Och är det så att man inte är så förtjust i broccoli så kan jag verkligen rekommendera broccoligroddar. Hur gott som helst, även om jag älskar broccoli annars också.

För att de versamma ämnena ska behållas/ bevaras bäst, ska du äta broccoli färsk/ rå.
Man kan även värma den försiktigt, helst ångkoka eller snabbsteka någon minut tills den är al dente, alltså har tuggmotsståndet kvar. Kokar du den för länge kan hela 77 procent av de nyttiga växtämnerna försvinna.
Om du skär broccoli i småbitar till exempelvis en sallad, gör det i absolut sista minuten, annars kan grönsaken tappa hela 75 procent av Sulforafan..

Helst ska man äta 50- 90 g broccoli om dagen om man vill reducera cancerrisken, men du kan även växla med andra kålsorter som brysselkål, grönkål och blomkål som också innehåller ämnet sulforafan. Och naturligtvis ska man välja ekologiska grönsaker.

Mia

Annons
Annons