Riktig mat & hälsa

När svenskt lantbruk börjar använda GMO-soja är det vi ekokonsumenter som får betala!

 Jag tror att jag går i taket! Jag är sååå upprörd!

Läste just Ekologiska Lantbrukarnas sida på nätet att svenska ekokonsumenter får betala priset när svenska lantbruk börjar använda GMO-soja. Ska alltså svenskt lantbruk börja använda genmanipulerad soja till boskapen?

Jag ställde frågan till  Lantmännens facebooksida och talade även om vad jag tyckte om GMO över huvudtaget. Om GMO tycker jag INTE!
Och OM de nu tar in GMO-soja i Svergie, varför ska de som vill ha ekologisk föda behöva betala för det? Ytterligare ett skäl till att man undrar varför de släpper på sin policy är att den  ekologiska efterfrågan ökar i Sverige, och enligt handeln kommer denna trend att öka ytterligare de närmaste åren.
Jag tycker att Lantmännen biter sig själva i rumpan om de släpper på GMO-friheten i landet. Och hur tänker de? Går pengar verkligen före den biologiska mångfalden, djur och människors hälsa? Tänk att plånboken alltid ska styra förståndet! Och varför har inte svenska folket fått ta del i ett uttalande om vad vi vill?

Hitills har svenska bönder utfodrat sina djur med GMO-fritt foder, men i början av april i år övergav mejerierna den gemensamma branschpolicy som hitills tagit avstånd från GMO-foder till svenska kor. Det är alltså upp till varje mejeriorganisation att avgöra om man vill använda GMO till djuren eller ej. Läs tidigare inlägg här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Nu förbereder sig svenska bönder att i stor skala gå över till foder med genmanipulerad soja. Detta innebär nya kostnader för foderföretagen när de ska hålla isär GMO och GMO-fritt foder i sina anläggningar.  Det har inte behövts tidigare.
Eftersom att det är Lantmännen som är det marknadsledande foderföretaget i Sverige har man i en motion till styrelsen föreslagit att den ökade särhållningskostnaderna av foder ska redovisas. Lantmännens styrelse är tydlig i sitt svar att det är den ekologiska productionen och de lantbrukare som är emot GMO som ska stå för kostnaderna.

HUR SJUKT ÄR INTE DET? Jag undrar? Stod de bakom dörren när Gud delade ut förståndet? Det kommer innebära att det ekologiska blir ännu dyrare än vad det är idag!

Ekologisk production säger konsekvent NEJ till användning av GMO och kommer att fortsätta göra det. Det är orimligt att det är ekokonsumenterna
och de som tar avstånd från GMO som ska betala kostnaderna för särhållning, säger Maria Dirke versamhetsledare hos branschorganistaionen Ekologiska Lantbrukarna. 

 

Vad är GMO? Det kan du läsa om här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/02/10/gmo-eh-vad-ar-det-egentligen/

 Mia

 

 


2 comments on “När svenskt lantbruk börjar använda GMO-soja är det vi ekokonsumenter som får betala!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]