Annons
Annons

När svenskt lantbruk börjar använda GMO-soja är det vi ekokonsumenter som får betala!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
15 maj, 2014

Jag tror att jag går i taket! Jag är sååå upprörd!

Läste just Ekologiska Lantbrukarnas sida på nätet att svenska ekokonsumenter får betala priset när svenska lantbruk börjar använda GMO-soja. Ska alltså svenskt lantbruk börja använda genmanipulerad soja till boskapen?

Jag ställde frågan till Lantmännens facebooksida och talade även om vad jag tyckte om GMO över huvudtaget. Om GMO tycker jag INTE!
Och OM de nu tar in GMO-soja i Svergie, varför ska de som vill ha ekologisk föda behöva betala för det? Ytterligare ett skäl till att man undrar varför de släpper på sin policy är att den ekologiska efterfrågan ökar i Sverige, och enligt handeln kommer denna trend att öka ytterligare de närmaste åren.
Jag tycker att Lantmännen biter sig själva i rumpan om de släpper på GMO-friheten i landet. Och hur tänker de? Går pengar verkligen före den biologiska mångfalden, djur och människors hälsa? Tänk att plånboken alltid ska styra förståndet! Och varför har inte svenska folket fått ta del i ett uttalande om vad vi vill?

Hitills har svenska bönder utfodrat sina djur med GMO-fritt foder, men i början av april i år övergav mejerierna den gemensamma branschpolicy som hitills tagit avstånd från GMO-foder till svenska kor. Det är alltså upp till varje mejeriorganisation att avgöra om man vill använda GMO till djuren eller ej. Läs tidigare inlägg här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Annons

Nu förbereder sig svenska bönder att i stor skala gå över till foder med genmanipulerad soja. Detta innebär nya kostnader för foderföretagen när de ska hålla isär GMO och GMO-fritt foder i sina anläggningar. Det har inte behövts tidigare.
Eftersom att det är Lantmännen som är det marknadsledande foderföretaget i Sverige har man i en motion till styrelsen föreslagit att den ökade särhållningskostnaderna av foder ska redovisas. Lantmännens styrelse är tydlig i sitt svar att det är den ekologiska productionen och de lantbrukare som är emot GMO som ska stå för kostnaderna.

HUR SJUKT ÄR INTE DET? Jag undrar? Stod de bakom dörren när Gud delade ut förståndet? Det kommer innebära att det ekologiska blir ännu dyrare än vad det är idag!

Ekologisk production säger konsekvent NEJ till användning av GMO och kommer att fortsätta göra det. Det är orimligt att det är ekokonsumenterna
och de som tar avstånd från GMO som ska betala kostnaderna för särhållning, säger Maria Dirke versamhetsledare hos branschorganistaionen Ekologiska Lantbrukarna.

 

Vad är GMO? Det kan du läsa om här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/02/10/gmo-eh-vad-ar-det-egentligen/

Mia

 

 

Annons
Annons