Annons
Annons

Rabarber- och jordgubbssmoothie!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
19 maj, 2014
Rabarber och jordgubbssmoothie i glas med sugrör i vitt och rosa och jordgubbar på toppen.

Nu i helgen blev det flera goda recept med rabarber i mitt kök. Både frukost, middag och efterrätt.

Sent igår kväll gjorde jag en rabarberpaj på ett för mig, nytt mjöl. Mjölet har jag länge tänkt skicka efter för det går inte att hitta i butiker vad jag vet, men så kom jag över en påse som jag fick för att testa av en kompis.
Eftersom att det blev så sent har jag ännu inte har smakat på pajen, och jag kan säga att det var svårt att hålla fingrana i styr och snålvattnet på plats, då det luktade fantastiskt gott i mitt hem igår kväll. Hade för övrigt ingenting att ha till pajen, men blev den god kommer den på bloggen i morgon eller på onsdag.

Rabarber ska med fördel hettas upp innan användning. Råa rabarber är rik på oxalsyra, och i stora mängder kan det rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.
Man vara försiktig med att äta råa rabarber i stora mängder om man har någon njursjukdom eller ge råa rabarber till små barn därför att deras njurar är känsligare än vuxnas.

Upphettade rabarber däremot frigör höga koncentrationer av antioxidanterna polyfenoler vilka har många spännande hälsoegenskaper och som enligt studier har visat sig kunna reducera tillväxten av cancerceller.

Annons

I Aftonbladet fanns det för några år sedan en artikel där man berättade att forskarna på Sheffield Hallam universitet i engelska Yorkshire plockade rabarber som man ugnsbakade i ca 20 minuter i förhoppning att hjälpa patienter med blodcancer/leukemi. Intressant!

Här kommer recept på min smoothie med rabarber och jordgubbar som blev till igår morse. Lite förberedelser med denna smoothie är att du behöver koka en rabarberkräm som ska svalna, samt frysa en banan i bitar. Jag gjorde detta kvällen innan så att det bara var att mixa på morgonen.

Rabarber och jordgubbssmoothie i glas med sugrör i vitt och rosa och jordgubbar på toppen.
Foto: Mia Hagenmalm

Rabarber och-jordgubbssmoothie 2-3 glas
Kokade rabarber:

1 stjälk rabarber i bitar
1/2 -1 dl vatten
1-2 msk agavesirap

1 banan, fryst i bitar
1 dl jordgubbar, frysta
”rabarberkräm”, kall
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl yoghurt Naturell
Jordgubbar till topping

Gör så här:
Koka rabarberna mjuka i vatten med agavesirapen. Ställ kallt.

Mixa alla ingredienser. Häll upp i glas och toppa med jordgubbar.

Mia

Annons
Annons