Riktig mat & hälsa

Rabarber- och jordgubbssmoothie!

Nu i helgen blev det flera goda recept med rabarber i mitt kök. Både frukost, middag och efterrätt.

Sent igår kväll gjorde jag en rabarberpaj på ett för mig, nytt mjöl. Mjölet har jag länge tänkt skicka efter för det går inte att hitta i butiker vad jag vet, men så kom jag över en påse som jag fick för att testa av en kompis.
 Eftersom att det blev så sent  har jag ännu inte har smakat på pajen, och jag kan säga att det var svårt att hålla fingrana i styr och snålvattnet på plats, då det luktade fantastiskt gott i mitt hem igår kväll. Hade för övrigt ingenting att ha till pajen, men blev den god kommer den på bloggen i morgon eller på onsdag.

Rabarber ska med fördel hettas upp innan användning. Råa rabarber är rik på oxalsyra, och i stora mängder kan det rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.
Man vara försiktig med att äta råa rabarber i stora mängder om man har någon njursjukdom eller ge råa rabarber till små barn därför att deras njurar är känsligare än vuxnas.

Upphettade rabarber däremot frigör höga koncentrationer av antioxidanterna polyfenoler vilka har många spännande hälsoegenskaper och som enligt studier har visat sig kunna reducera tillväxten av cancerceller.

I Aftonbladet fanns det för några år sedan en artikel där man berättade att forskarna på Sheffield Hallam universitet i engelska Yorkshire plockade rabarber som man ugnsbakade i ca 20 minuter i förhoppning att hjälpa patienter med blodcancer/leukemi. Intressant!

Här kommer recept på min smoothie med rabarber och jordgubbar som blev till igår morse. Lite förberedelser med denna smoothie är att du behöver koka en rabarberkräm som ska svalna, samt frysa en banan i bitar. Jag gjorde detta kvällen innan så att det bara var att mixa på morgonen.

Rabarber och jordgubbssmoothie i glas med sugrör i vitt och rosa och jordgubbar på toppen.

Foto: Mia Hagenmalm

Rabarber och-jordgubbssmoothie 2-3 glas
Kokade rabarber:

1 stjälk rabarber i bitar
1/2 -1 dl vatten
1-2 msk agavesirap

1 banan, fryst i bitar
1 dl jordgubbar, frysta
“rabarberkräm”, kall
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl yoghurt Naturell
Jordgubbar till topping

Gör så här:
Koka rabarberna mjuka i vatten med agavesirapen. Ställ kallt.

Mixa alla ingredienser. Häll upp i glas och toppa med jordgubbar.

Mia


2 comments on “Rabarber- och jordgubbssmoothie!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]