Riktig mat & hälsa

Frusen maräng- och rabarbertårta till mors dag

Frusen rabarbertårta på blått fat, dekorerad med jordgubbar

Foto: Hagenmalm

 

Den här tårtan gör man med fördel dagen innan den ska serveras, då den behöver tid i frysen.

 

Frusen Maräng-0ch rabarbertårta ca 8 bitar
400 g rabarber
1 1/2 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Skölj och skala rabarberna. Skär i tunna bitar och koka dem med vatten och sukrin tills det blir en kräm. Red av krämen  med potatismjöl. Gör ett snabbt uppkok och låt kallna

Marängbotten:
3 st äggvitor (spara äggulorna till vaniljvispen)
1 dl sukrin
1 1/2 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena

Gör så här:

Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll i sukrinet och ättiksspriten och vispa ytterligare minst 10 minuter. Smeten ska vara seg och blank. Blanda i hasselnötterna och majzena. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter och bred ut smeten i formen. Grädda marängen i mitten av ugnen på 150 grader i ca 1 timme. Stäng av ugnen, och låt marängen stå kvar och torka någon timme eller två. Ta ur marängbotten ur formen. Diska ur formen och lägg ner marängbotten igen.

Vaniljvisp:
2 äggulor
3 msk sukrin melis
1 1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor med sukrin melis och vaniljpuver. Vispa grädden ganska hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden.

Blanda hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bre den över marängbotten. Bre sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ i frysen ca 4 timmar. Dekorera med färska jordgubbar.

Ha en fin dag i solskenet/ Mia


2 comments on “Frusen maräng- och rabarbertårta till mors dag

 1. Mikael on

  Hej Mia. Vil att du slutar och kallar dina bakverk sockerfria. Jag är sockersjuk och för mig är dessa bakverk sockerbomber. Vill att du lär dig vad kolhydrater är, vad stärkelse är och vad socker är. Kolhydrater blir socker i magen. Stärkelse blir socker i magen och socker är olika och hanteras olika i kroppen. Ta 100 gram vetemjöl innebär 73 gram socker. Ta 100 gram potatis med en stärkelseprocent på 53% så blir det 53 gram socker i magen. Ta 100 gram ris innebär 88% socker eller 88 gram i magen. Sockertypen glykos används av kroppen för muskler och de röda blodkropparna. Inte till något annat. Sockertypen fruktos används vid svåra tider till att överleva. Det blir till fett för överlevnad. Dock så skede detta bara vid visa tider på året. Nu vräker vi i oss fruktos i mängder varje dag. Förstår man detta inser man varför vi blir fetare och fetare. Så kalla det hellre lågkolhydratkost och skriv ut hur mycket kolhydrater det innehåller. För en sockersjuk är ca 30-50 gram socker (glykos) max vad vi kan äta. Tack på förhand.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Mikael!
   Tack för ditt påpekande! I det recept angående durra var det frågan om glutenfritt mjöl. Men jag ser att jag skrivit sockerfritt,har dock ändrat det
   och jag ska tänka på att inte skriva det fortsättningsvis.
   Men jag brukar tala om att det jag undviker är raffinerade produkter som vete, vitt socker, vitt ris osv, jag äter dock potatis och råris som exempel, och jag går inte ut i annatfall med att min mat och mina bakverk är sockerfria. Om du tittar i min presentation på bloggen står det precis så: Bakverk Utan vete och vitt socker. I mitt blogginlägg om tårtan har jag inte någonstans nämnt att den är sockerfri Vad det gäller kolhydrater vet jag vad det är. Jag skriver inte om mat för diabetiker eller LCHF utan som det framgår i min presentation, om mat för en sundare livsstil utan raffinerat socker och vete. Ber om ursäkt för missöde igen!

   Mvh Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]