Riktig mat & hälsa

Frusen maräng- och rabarbertårta till mors dag

Frusen rabarbertårta på blått fat, dekorerad med jordgubbar

Foto: Hagenmalm

 

Den här tårtan gör man med fördel dagen innan den ska serveras, då den behöver tid i frysen.

 

Frusen Maräng-0ch rabarbertårta ca 8 bitar
400 g rabarber
1 1/2 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Skölj och skala rabarberna. Skär i tunna bitar och koka dem med vatten och sukrin tills det blir en kräm. Red av krämen  med potatismjöl. Gör ett snabbt uppkok och låt kallna

Marängbotten:
3 st äggvitor (spara äggulorna till vaniljvispen)
1 dl sukrin
1 1/2 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena

Gör så här:

Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll i sukrinet och ättiksspriten och vispa ytterligare minst 10 minuter. Smeten ska vara seg och blank. Blanda i hasselnötterna och majzena. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter och bred ut smeten i formen. Grädda marängen i mitten av ugnen på 150 grader i ca 1 timme. Stäng av ugnen, och låt marängen stå kvar och torka någon timme eller två. Ta ur marängbotten ur formen. Diska ur formen och lägg ner marängbotten igen.

Vaniljvisp:
2 äggulor
3 msk sukrin melis
1 1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor med sukrin melis och vaniljpuver. Vispa grädden ganska hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden.

Blanda hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bre den över marängbotten. Bre sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ i frysen ca 4 timmar. Dekorera med färska jordgubbar.

Ha en fin dag i solskenet/ Mia


2 comments on “Frusen maräng- och rabarbertårta till mors dag

  1. Mikael on

    Hej Mia. Vil att du slutar och kallar dina bakverk sockerfria. Jag är sockersjuk och för mig är dessa bakverk sockerbomber. Vill att du lär dig vad kolhydrater är, vad stärkelse är och vad socker är. Kolhydrater blir socker i magen. Stärkelse blir socker i magen och socker är olika och hanteras olika i kroppen. Ta 100 gram vetemjöl innebär 73 gram socker. Ta 100 gram potatis med en stärkelseprocent på 53% så blir det 53 gram socker i magen. Ta 100 gram ris innebär 88% socker eller 88 gram i magen. Sockertypen glykos används av kroppen för muskler och de röda blodkropparna. Inte till något annat. Sockertypen fruktos används vid svåra tider till att överleva. Det blir till fett för överlevnad. Dock så skede detta bara vid visa tider på året. Nu vräker vi i oss fruktos i mängder varje dag. Förstår man detta inser man varför vi blir fetare och fetare. Så kalla det hellre lågkolhydratkost och skriv ut hur mycket kolhydrater det innehåller. För en sockersjuk är ca 30-50 gram socker (glykos) max vad vi kan äta. Tack på förhand.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Mikael!
      Tack för ditt påpekande! I det recept angående durra var det frågan om glutenfritt mjöl. Men jag ser att jag skrivit sockerfritt,har dock ändrat det
      och jag ska tänka på att inte skriva det fortsättningsvis.
      Men jag brukar tala om att det jag undviker är raffinerade produkter som vete, vitt socker, vitt ris osv, jag äter dock potatis och råris som exempel, och jag går inte ut i annatfall med att min mat och mina bakverk är sockerfria. Om du tittar i min presentation på bloggen står det precis så: Bakverk Utan vete och vitt socker. I mitt blogginlägg om tårtan har jag inte någonstans nämnt att den är sockerfri Vad det gäller kolhydrater vet jag vad det är. Jag skriver inte om mat för diabetiker eller LCHF utan som det framgår i min presentation, om mat för en sundare livsstil utan raffinerat socker och vete. Ber om ursäkt för missöde igen!

      Mvh Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]