Riktig mat & hälsa

Nyttigare Rabarberchutney till det grillade.

Rabarberchutney i en glasburk

Foto: Mia Hagenmalm

 

Igår var det nästan högsommarvärme och idag blåser det så himla kallt! I morse var det endast 5 grader. Så på med täckjacka, vantar och mössa igen! 🙂

Rabarber, rabarber! Jag tycker att det är så gott, och man får passa på när de finns. Många olika recept blir det just nu på  just rabarber! Men det är tacksamt att variera. Och man ska ju försöka att köra säsong- och närodlat för miljöns skull och rabarber kan jag plocka själv så det är verkligen närodlat. 🙂

Härom dagen kokade jag en chutney utan vitt socker för att ha till grillat! Supergott!  Och det funkar att använda sukrin istället för socker. Tror bara att hållbarheten blir lite kortare med sukrin än om man tar vitt socker.

Rabarechutney
0,5 kg rabarber
2 gula lökar
5 dl sukrin
1 krm vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1/2 tsk chili flakes
2 msk ättikssprit
1 dl vatten

Rabarberchutney i en burk med lock

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Rensa och skala rabarberna, skölj noga i vatten och skär dem i bitar.
Koka upp med alla ingredienser. Låt  koka- sjuda ca 30- 40 minuter på svag värme tills du har en tjock kräm. Rör lite då och då så att det inte bränns vid.  Häll upp på väl rengjord glasburk. Tillslut med lock när den svalnat. Håller sig i kylskåp ca en vecka. Servera till grillat eller kött.

Rabarbersoppa med hallon i ett glas på ett vitt träbord

Foto: Mia Hagenmalm

Jag passade även på att göra rabarbersoppa. 1 kg rabarber, 6 dl vatten och 3 dl sukrin. Låt koka 5 minuter. Red av med 2-3 matskedar arrowroot eller potatismjöl

Det är så gott att ta ett glas kall, läskande soppa, eller kräm på rabarber tycker jag. MMMMMUMS! Det smakar sommar! I morse toppade jag min soppa med några hallon.
(Och så är det ju nyttigt med rabarber).

Mia

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]