Riktig mat & hälsa

Nyttigare Rabarberchutney till det grillade.

Rabarberchutney i en glasburk

Foto: Mia Hagenmalm

 

Igår var det nästan högsommarvärme och idag blåser det så himla kallt! I morse var det endast 5 grader. Så på med täckjacka, vantar och mössa igen! 🙂

Rabarber, rabarber! Jag tycker att det är så gott, och man får passa på när de finns. Många olika recept blir det just nu på  just rabarber! Men det är tacksamt att variera. Och man ska ju försöka att köra säsong- och närodlat för miljöns skull och rabarber kan jag plocka själv så det är verkligen närodlat. 🙂

Härom dagen kokade jag en chutney utan vitt socker för att ha till grillat! Supergott!  Och det funkar att använda sukrin istället för socker. Tror bara att hållbarheten blir lite kortare med sukrin än om man tar vitt socker.

Rabarechutney
0,5 kg rabarber
2 gula lökar
5 dl sukrin
1 krm vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1/2 tsk chili flakes
2 msk ättikssprit
1 dl vatten

Rabarberchutney i en burk med lock

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Rensa och skala rabarberna, skölj noga i vatten och skär dem i bitar.
Koka upp med alla ingredienser. Låt  koka- sjuda ca 30- 40 minuter på svag värme tills du har en tjock kräm. Rör lite då och då så att det inte bränns vid.  Häll upp på väl rengjord glasburk. Tillslut med lock när den svalnat. Håller sig i kylskåp ca en vecka. Servera till grillat eller kött.

Rabarbersoppa med hallon i ett glas på ett vitt träbord

Foto: Mia Hagenmalm

Jag passade även på att göra rabarbersoppa. 1 kg rabarber, 6 dl vatten och 3 dl sukrin. Låt koka 5 minuter. Red av med 2-3 matskedar arrowroot eller potatismjöl

Det är så gott att ta ett glas kall, läskande soppa, eller kräm på rabarber tycker jag. MMMMMUMS! Det smakar sommar! I morse toppade jag min soppa med några hallon.
(Och så är det ju nyttigt med rabarber).

Mia

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]