Annons
Annons

Nyttigare Rabarberchutney till det grillade.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
27 maj, 2014
Rabarberchutney i en glasburk
Rabarberchutney i en glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

Igår var det nästan högsommarvärme och idag blåser det så himla kallt! I morse var det endast 5 grader. Så på med täckjacka, vantar och mössa igen! 🙂

Rabarber, rabarber! Jag tycker att det är så gott, och man får passa på när de finns. Många olika recept blir det just nu på just rabarber! Men det är tacksamt att variera. Och man ska ju försöka att köra säsong- och närodlat för miljöns skull och rabarber kan jag plocka själv så det är verkligen närodlat. 🙂

Härom dagen kokade jag en chutney utan vitt socker för att ha till grillat! Supergott! Och det funkar att använda sukrin istället för socker. Tror bara att hållbarheten blir lite kortare med sukrin än om man tar vitt socker.

Annons

Rabarechutney
0,5 kg rabarber
2 gula lökar
5 dl sukrin
1 krm vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1/2 tsk chili flakes
2 msk ättikssprit
1 dl vatten

Rabarberchutney i en burk med lock
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Rensa och skala rabarberna, skölj noga i vatten och skär dem i bitar.
Koka upp med alla ingredienser. Låt koka- sjuda ca 30- 40 minuter på svag värme tills du har en tjock kräm. Rör lite då och då så att det inte bränns vid. Häll upp på väl rengjord glasburk. Tillslut med lock när den svalnat. Håller sig i kylskåp ca en vecka. Servera till grillat eller kött.

Rabarbersoppa med hallon i ett glas på ett vitt träbord
Foto: Mia Hagenmalm

Jag passade även på att göra rabarbersoppa. 1 kg rabarber, 6 dl vatten och 3 dl sukrin. Låt koka 5 minuter. Red av med 2-3 matskedar arrowroot eller potatismjöl

Det är så gott att ta ett glas kall, läskande soppa, eller kräm på rabarber tycker jag. MMMMMUMS! Det smakar sommar! I morse toppade jag min soppa med några hallon.
(Och så är det ju nyttigt med rabarber).

Mia

 

 

Annons
Annons