Annons
Annons

Tre saker som ”DU” kan göra för att rädda våra bin!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
28 maj, 2014

Min morfar var biodlare på Gotland! Jag minns hur spännande och lite läskigt det var att följa med ut till bikuporna i skogen och hur gott det var att skrapa lite honung från vaxkakorna när morfar tagit in dem för att slunga honung. Och jag minns när han hade blivit stungen av bin och hade legat på sjukhus, och hur svullen har var i ansiktet så man knappt kände igen honom, eller när bina svärmade och jag som bara var sex år blev instängd ensam i vår stuga på mormor och morfars tomt, för ingen vågade komma och hämta mig då hela himlen var bruntjock av svärmande bin just över våran stuga.

Nu såg inte jag Nyhetsmorgon på SvT, där Per Bengtsson biolog, från Naturskyddsföreningen berättade om bin och hur vi kan hjälpa dem att överleva. Men du kanske gjorde? Däremot har jag läst en artikel från Naturskyddsföreningen! Och detta är jätteviktig information, om inte LIVSVIKTIG!!!!

Våra bin är hotade på flera sätt. Dels genom sjukdomar och dels genom olika sorters bekämpningsmedel och miljöförändrimgar då det gamla odlingslandskapet försvunnit. Det finns för lite blommor och variation i landskapet.

Det för tanken till en film som jag såg: Jag tror att det var i Japan, som människan själv får pollinera blommor med någon slags tussar, från blomma till blomma, eftersom att bina har dött ut. Hemskt! Orsaken är alltså bekämpningsmedel, GMO och förändrade landskap.

Annons

Det finns också flera sjudomar som härjar bland tambin, men de klarar sig förhållandevis bra då många biodlare lärt sig att hantera sjukdomarna. Värre är det för de vilda bina där hotet dock inte är sjukdomar utan utarming av deras livsmiljöer. I odlingslandskapet finns det nu allt för lite blommor och variation.

Bin trivs bra i många trädgårdar och vi människor kan erbjuda husrum med växter som de gillar, skriver Naturskyddsföreningen.

Tre saker som du kan göra för att hjälpa våra bin:

1,) Hjälp dem med bostäder, bygg ett bihotell
2,) Odla blommor på balkong, i trädgård och spara vilda blommor
3, ) Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel.

I svergie finns 285 olika arter av vilda bin och så mycket som en tredjedel är hotade.
Jordbrukslandskapet idag har för lite blommor och har blivit mer enformigt. Nu finns alltså en tredjedel av dessa bin på röda listan. Det fanns 300 bi- och humlearter men 15 av dem har försvunnit.

Bin producerar ju honung , men den största betydelsen för naturen och oss är att bin pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss, fåglar och mängder av andra djur.
Faktiskt är mer än en tredjedel av maten vi äter pollinerad av bin. Och för att fylla en burk honung krävs hela 5 miljoner blombesök.

Utan bin skulle det alltså bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken! Var aktsam om våra små inseker! De gör stor nytta alldeles gratis! Tänk på det nästa gång du tar en sked honung!

Mia

Källa: Naturskyddsföreninge

Länk till SVT play: Så enkelt bygger du ett bihotell!

https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=BP-GU9KSEKPm4QS41IGYBA&url=http://www.svtplay.se/klipp/103206/sa-har-gor-du-ditt-eget-bihotell&cd=7&ved=0CD0QFjAG&usg=AFQjCNHrU2wmVOzZ09aheSSAzMlnxx38XQ

Annons
Annons