Riktig mat & hälsa

Plastdetoxar hemmet!

Blev lite full i skratt i torsdags! Eftersom att jag håller på att plastdetoxa mitt hem har jag   skickat efter lite ekologiska  grejer  som, glassformar och diverse annat och som jag fick i början av förra veckan från en leverantör.. Så i torsdags när jag var ledig fyllde jag mina glassformar med frukt och bär och frös in, hade fotat och skulle just lägga upp det på bloggen då jag såg att min bloggkollega Mia, i gravidbloggen här på kurera.se hade lagt upp ett blogginlägg med exakt samma glassformar som jag och  Mia hade gjort glass på ungefär samma sätt som jag. Två själar, samma tanke! 🙂

Så jag har väntat några dagar med mitt inlägg. 🙂

För inte allt för många år sedan fanns det matlådor i stål, men tydligen inte nu.
Jag har letat länge efter den där gamla modellen som gick att köpa i varje mataffär. Men när micron kom har man bytt ut matlådorna till plast. Nu finns det ju matlådor och burkar för förvaring i glas, förvisso, men en matlåda i stål går aldrig sönder och håller i evigheter.

När jag sökte på nätet för ett tag sedan efter ekologiska glassformar, så hittade jag en sida med endast ekologiska byttor och diverse annat. Och äntligen matlådor i stål! Yes! Vilket fynd!
En matlåda har jag nu inhandlat, men kommer att införskaffa minst två till. Grejerna är köpta Lapland eco store på nätet.

Matlåda i stål med rött lock på ett trävitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Nu i sommar är det så gott att ha glass i frysen att bara ta fram när man blir sugen. Jag gillar att mixa bär och frukt som de är och frysa. Bra mycket nyttigare än glass man köper.

Två röda glassar på ett glasfat

Foto: Mia Hagenmalm

I dessa glassar har jag helt enkelt mixat bär som mango, banan, jordgubbar och blåbär men det går att byta ut till det man själv gillar .Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser!

Glass på bär:
2 bananer i skivor, fryst minst 2 timmar
0,5 dl honungsmelon
1  dl frysta jordgubbar eller blåbär
1 dl mango
0,5 dl kokosgrädde.

Gör så här:
Mixa alla frukter med kokosgrädden, häll ner i glassformar och frys i minst två timmar.

Glassformar i stål på ett trävitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Något annat som jag  köpte var dessa smarta dukar att ha istället för plastfolie och alliminiumfolie. Bee `s wrap, gjorda av bommulsmuslin, bivax, koda och jojobaolja. Lätt att täcka över exempelvis en skål. Dukarna formas och sluter tätt med hjälp av värmen av dina händer. Skönt att slippa ha plast på maten.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Mia


2 comments on “Plastdetoxar hemmet!

  1. Mia Tjärnlund on

    Haha. Nej, vad tarvligt av mej! Men great minds think alike, eller hur är det nu de säger? Eller så ligger det våra namn. Men då var det kanske vi som slogs om de sista rostfria byttorna i webshopen också. Jag tyckte det började bli väldigt utplockat på just matlådefronten nämligen så jag fick beställa de lådor jag ville ha (U-konserve fastnade jag för) från Amazon istället. (Lägre pris på själva produkten men dyrare frakt så värt det om man beställer tillräckligt mycket.) Heja för plastdetox förresten!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Jag tänkte samma tanke; det kanske har med namnet att göra? 🙂
      Ja just den matlåda jag egentligen ville ha var testnoterad. Du kanske hann först? 🙂
      Man får ta det lite pö om pö för det är ju inte billigt heller. Kanske finns inne nästa månad; då jag ska skicka efter lite fler grejer. Ska kolla in den andra websidan också. Tack för tips!
      Man kan ju gå ihop några stycken på en beställning, för billigare frakt.
      Ha det gott!
      Mia 🙂

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]