Riktig mat & hälsa

Socker tillsatt i flytande honung!

Nu har Testfakta på GP konsument låtit franska Eurofins i Nantes göra analyser och laboratorietester på flytande honung och det visade sig att två av sju stycken testade var utspädda med 10-20 procent tillsatt socker.
Två olika metoder har använts. Dels har man använt sig av en välkänd testmetod för att hitta socker från sockerrör och majs. Dels har man använt sig av en ny metod för att hitta socker från betor, ris eller spannmål.

De som fuskade var märken på icke europeisk honung och såldes som Eldorado och Coops egna märke.

Livsmedelsverket ser allvarligt på den här typen av fusk i maten.

- Man lurar kunderna och i detta fall är återförsäljarna antagligen inte ens medvetna om att honungen de säljer är falsk. men man är alltid ansvarig för det man säljer och har en skylldighet att kolla noga  upp vem man köper ifrån, säger Louise Nyholm, Statsinspektör på Livsmedelsverket.
Samtidigt är hon inte särskilt förvånad då honung finns uppsatt på topplistan över livsmedel som det fuskas mest med.
Honung är dyrt och komplicerat  att producera medan socker och vatten är billigt. Det finns stora pengar att tjäna där.

Vill man vara säker på att få äkta ren honung ska man köpa svensk honung direkt från  någon biodlare och helst ska den ju vara KRAV-märkt förstås. 

KRAV-märk ekologisk Honung från KUNG Markatt i glasburk

Foto: Mia Hagenmalm

Källa: Martin Hansson GP

Mia


One comment on “Socker tillsatt i flytande honung!

  1. Mias mat- och bakblogg on

    Hej!
    Ja enligt undersökningar så tillsätter man socker i honung. Det är inte säkert att det förekommer i all honung dock, men många fuskar. Om man gör så med svensk honung vet jag inte. Jag köper dock alltid KRAV för att vara på den säkra sidan.

    Hälsningar Mia

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]