Riktig mat & hälsa

Oragniserad brottslighet bakom matfusk!

Ja vad ska man säga egentligen?
Läste i DN häromdagen om matfusket i världen.Samma  gäng som också handlar med droger eller trafficking, handlar alltså med falsk marknadsföring som falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice.
Stora vinster och små risker lockar stort. I Sverige riskerar man endast böter om man förklaras skyldig.

Matfusket idag är en stor global verksamhet och för några månader sedan hittades 1,200 ton förfalskade livsmedel och 430 000 liter förfalskad dryck i ett internationellt tillslag där bland annat Europol deltog.

-Detta är ett nytt fenomen och kriminella är väldigt flexibla. Man kan undra varför de förfalskar livsmedel där vinsten är mindre än på droger, men alla vill ju inte ha droger,däremot behöver alla äta så marknaden för matfusk är mycket större berättar Chris Vansteemkiste, ansvarig för Europeiska polisbyrån, Europols avdelning för livsmedelsbedrägerier.

Bland det som är populäraste att fuska med enligt en lista från EU-parlamentet, är olivolja. Den dyra flaskan med italiensk jungfruolja, kan lika gärna innehålla sämre olivolja från Spanien eller Grekland. Fisk och skaldjur, ekologiskt livsmedel, mjölk, honung och kryddor.

– Vi pratar om saker som människor äter och dricker, vilket kan påverka folks hälsa och är ett allvarligt brott, säger Chris Vansteenkise och påminner om händelsen där 19 personer i Tjeckien dog efter att ha druckit sprit som innehöll metanol.

Innan köttskandalen med hästkött förra året kunde fusket pågå relativt ostört. Ursprunget var Rumänien, sedan spreds köttet vidare ut i Europa i ett leverantörsnät som var så komlicerat att det var mycket svårt att spåra.
Detta gav en tydlig bild av hur komplicerat och näst intill omöjligt det är att kontollera livsmedel.

Källa: Jannike Kihlberg Dagens nyheter.

 

 


2 comments on “Oragniserad brottslighet bakom matfusk!

  1. Sara on

    Så bra att du uppmärksammar detta! Tråkigt att det förekommer!
    Förutom att fixa sin mat från grunden själv eller köpa riktigt närproducerat ska man nog hålla sig till KRAV-märkt då de produkterna är mer kontrollerade.
    Hoppas du får en fin helg!
    Sara

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja det är bäst att försöka hålla sig till KRAV och liknande
      märken som har koll på sina livsmedel och som sagt laga sin mat från grunden. Stod på ICA häromdagen och blev väldigt misstänksam mot bananerna som i och för sig var ekologiska men hur ska man egentligen veta när det finns så många olika märkningar som man aldrig har sett förut.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]