Riktig mat & hälsa

Oragniserad brottslighet bakom matfusk!

Ja vad ska man säga egentligen?
Läste i DN häromdagen om matfusket i världen.Samma  gäng som också handlar med droger eller trafficking, handlar alltså med falsk marknadsföring som falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice.
Stora vinster och små risker lockar stort. I Sverige riskerar man endast böter om man förklaras skyldig.

Matfusket idag är en stor global verksamhet och för några månader sedan hittades 1,200 ton förfalskade livsmedel och 430 000 liter förfalskad dryck i ett internationellt tillslag där bland annat Europol deltog.

-Detta är ett nytt fenomen och kriminella är väldigt flexibla. Man kan undra varför de förfalskar livsmedel där vinsten är mindre än på droger, men alla vill ju inte ha droger,däremot behöver alla äta så marknaden för matfusk är mycket större berättar Chris Vansteemkiste, ansvarig för Europeiska polisbyrån, Europols avdelning för livsmedelsbedrägerier.

Bland det som är populäraste att fuska med enligt en lista från EU-parlamentet, är olivolja. Den dyra flaskan med italiensk jungfruolja, kan lika gärna innehålla sämre olivolja från Spanien eller Grekland. Fisk och skaldjur, ekologiskt livsmedel, mjölk, honung och kryddor.

- Vi pratar om saker som människor äter och dricker, vilket kan påverka folks hälsa och är ett allvarligt brott, säger Chris Vansteenkise och påminner om händelsen där 19 personer i Tjeckien dog efter att ha druckit sprit som innehöll metanol.

Innan köttskandalen med hästkött förra året kunde fusket pågå relativt ostört. Ursprunget var Rumänien, sedan spreds köttet vidare ut i Europa i ett leverantörsnät som var så komlicerat att det var mycket svårt att spåra.
Detta gav en tydlig bild av hur komplicerat och näst intill omöjligt det är att kontollera livsmedel.

Källa: Jannike Kihlberg Dagens nyheter.

 

 


2 comments on “Oragniserad brottslighet bakom matfusk!

  1. Sara on

    Så bra att du uppmärksammar detta! Tråkigt att det förekommer!
    Förutom att fixa sin mat från grunden själv eller köpa riktigt närproducerat ska man nog hålla sig till KRAV-märkt då de produkterna är mer kontrollerade.
    Hoppas du får en fin helg!
    Sara

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja det är bäst att försöka hålla sig till KRAV och liknande
      märken som har koll på sina livsmedel och som sagt laga sin mat från grunden. Stod på ICA häromdagen och blev väldigt misstänksam mot bananerna som i och för sig var ekologiska men hur ska man egentligen veta när det finns så många olika märkningar som man aldrig har sett förut.

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]