Riktig mat & hälsa

Oragniserad brottslighet bakom matfusk!

Ja vad ska man säga egentligen?
Läste i DN häromdagen om matfusket i världen.Samma  gäng som också handlar med droger eller trafficking, handlar alltså med falsk marknadsföring som falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice.
Stora vinster och små risker lockar stort. I Sverige riskerar man endast böter om man förklaras skyldig.

Matfusket idag är en stor global verksamhet och för några månader sedan hittades 1,200 ton förfalskade livsmedel och 430 000 liter förfalskad dryck i ett internationellt tillslag där bland annat Europol deltog.

-Detta är ett nytt fenomen och kriminella är väldigt flexibla. Man kan undra varför de förfalskar livsmedel där vinsten är mindre än på droger, men alla vill ju inte ha droger,däremot behöver alla äta så marknaden för matfusk är mycket större berättar Chris Vansteemkiste, ansvarig för Europeiska polisbyrån, Europols avdelning för livsmedelsbedrägerier.

Bland det som är populäraste att fuska med enligt en lista från EU-parlamentet, är olivolja. Den dyra flaskan med italiensk jungfruolja, kan lika gärna innehålla sämre olivolja från Spanien eller Grekland. Fisk och skaldjur, ekologiskt livsmedel, mjölk, honung och kryddor.

- Vi pratar om saker som människor äter och dricker, vilket kan påverka folks hälsa och är ett allvarligt brott, säger Chris Vansteenkise och påminner om händelsen där 19 personer i Tjeckien dog efter att ha druckit sprit som innehöll metanol.

Innan köttskandalen med hästkött förra året kunde fusket pågå relativt ostört. Ursprunget var Rumänien, sedan spreds köttet vidare ut i Europa i ett leverantörsnät som var så komlicerat att det var mycket svårt att spåra.
Detta gav en tydlig bild av hur komplicerat och näst intill omöjligt det är att kontollera livsmedel.

Källa: Jannike Kihlberg Dagens nyheter.

 

 


2 comments on “Oragniserad brottslighet bakom matfusk!

  1. Sara on

    Så bra att du uppmärksammar detta! Tråkigt att det förekommer!
    Förutom att fixa sin mat från grunden själv eller köpa riktigt närproducerat ska man nog hålla sig till KRAV-märkt då de produkterna är mer kontrollerade.
    Hoppas du får en fin helg!
    Sara

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja det är bäst att försöka hålla sig till KRAV och liknande
      märken som har koll på sina livsmedel och som sagt laga sin mat från grunden. Stod på ICA häromdagen och blev väldigt misstänksam mot bananerna som i och för sig var ekologiska men hur ska man egentligen veta när det finns så många olika märkningar som man aldrig har sett förut.

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]