Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Piff på balkongen och italiensk glass

Stacciatellaglass i glas

Foto: Mia Hagenmalm

I några år har jag haft ett bord och två stolar på min balkong. Snygga i och för sig, men inte särskilt sköna att sitta och koppla av i, och jag har helt enkelt inte haft någon lust att fixa till balkongen. Förut bodde jag i ett hus med altan och en helt underbar tomt, och att plötsligt sitta instängd i en lägenhet  med en ful balkong har liksom varit lite som att: Jag ska bara bo här ett tag, snart flyttar jag, och ett evigt letande efter ny bostad.Egentligen vill jag bo i hus. Jag har inte ens fått upp alla tavlor på väggarna, men nu efter tre år börjar jag känna mig mer hemma i lägenheten, och har börjat planera var jag ska spika upp dem. 🙂

Min äldsta  dotter Jessica som var på besök för någon helg sedan, gav mig en idè när jag började prata om att införskaffa mig en liten skönare soffa till den "upphöjda altanen" (balkongen).
Så av några lastpallar och lite kuddar och ett gammalt täcke gjorde jag en soffa. Jag köpte även nya mattor och la på golvet.
Så här blev det:

Soffa med kuddar på en balkong

Foto: Mia Hagenmalm

Det ska bli riktigt skönt att sitta där i sommar och mysa av med en god bok. Nästa steg är att fixa ett litet brickbord och lite blommor och kryddväxter.

Jag älskar glass, och igår gjorde jag en supergod italiensk krämig gelato. Såå god!
Eftersom att jag just köpt jordgubbar så fick det bli en ingrediens i glassen, och i sluttampen bestämde jag mig för att även ha i choklad .
Detta grundrecept hittade jag i tidningen Matmagazinet, men jag testade att byta ut vanligt socker mot kokossocker och det funkade jättebra. Kokossocker gör att glassen inte blir helt vit och får en lätt kolasmak, men vad gör det när den smakar så gott? Jag  kommer att göra fler recept med detta i sommar, för den går att variera väldigt mycket.

Glass med choklad och jordgubbar

Foto: Mia hagenmalm

 

Stacciatellaglass (min variant)
ca 1 liter
3 dl mjölk. EKO
3 dl vispgrädde, EKO
1 citron, EKO
1 vaniljstång, EKO
1 1/2 dl kokossocker
5 äggulor, EKO

Gör så här:
Skåra vaniljstången och tvätta citronen noga. Skär en bit i en femkronas storlek av skalet. Häll ner grädde och mjölk tillsammans med citronbiten och vaniljstången i en gryta. Värm grädden till kokpunkten, den får inte koka.Ta upp vaniljstång och citronskal och ställ åt sidan.
Vispa äggulor med kokossocker till en fluffig smet. Häll en tredjedel av grädden i äggsmeten och vispa ihop ordentligt. Sätt tillbaka kastrullen på spisen på svag värme. Häll ner äggskummet i grytan med gräddblandningen och låt det sjuda ihop under ständig omrörning, tills det tjocknar, ca 10 minuter. OBS! Det får inte koka. Kyl smeten i ett vattenbad.
TIPS: Glassmeten är tillräckligt tjock när den fastnar på baksidan av en slev och när du blåser på smeten på sleven, så bildas det en ros! 🙂

Glassen är egentligen klar nu om du vill ha en ren vaniljglass. Du låter den svalna helt innan du häller smeten i glassmaskin eller lägger den i frysen. Om du inte har glassmaskin, häll smeten i en metallskål och täck med plastfolie. Ställ den i frysen. Efter en timme tar du ut skålen och vispar igenom glassmeten ordentligt. Upprepa två gånger inom tre timmar.
Jag ville ha jordgubbar i min:

Jordgubbar på en hushållsvåg

Foto: Mia Hagenmalm

300 gram färska jordgubbar eller andra bär. Exempelvis hallon, blåbär eller björnbär.
1 dl mjölk
1 sats av grundreceptet

Gör så här:
Mixa bär och mjölk till en purè. Sila purèn i en finmaskig sil och rör ner den i  den kalla glassmeten. Kör i glassmaskin eller ställ i en skål i frysen.

När glassen var klar ville jag ju ha choklad i. Choklad och jordgubbar är en riktig fin kombo:

Glass med choklad ringlat över

Foto: Mia hagenmalm

Smält 200 g 70-80% choklad över ett vattenbad. Ringla den smälta chokladen över den färdiga, frysta glassen. Chokladen stelnar direkt vid kontakt med glassen. Gör kulor av det översta lagret, och upprepa proceduren med den smälta chokladen. Jag fick lite choklad över och toppade  med det! Mums!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)