Riktig mat & hälsa

Piff på balkongen och italiensk glass

Stacciatellaglass i glas

Foto: Mia Hagenmalm

I några år har jag haft ett bord och två stolar på min balkong. Snygga i och för sig, men inte särskilt sköna att sitta och koppla av i, och jag har helt enkelt inte haft någon lust att fixa till balkongen. Förut bodde jag i ett hus med altan och en helt underbar tomt, och att plötsligt sitta instängd i en lägenhet  med en ful balkong har liksom varit lite som att: Jag ska bara bo här ett tag, snart flyttar jag, och ett evigt letande efter ny bostad.Egentligen vill jag bo i hus. Jag har inte ens fått upp alla tavlor på väggarna, men nu efter tre år börjar jag känna mig mer hemma i lägenheten, och har börjat planera var jag ska spika upp dem. 🙂

Min äldsta  dotter Jessica som var på besök för någon helg sedan, gav mig en idè när jag började prata om att införskaffa mig en liten skönare soffa till den “upphöjda altanen” (balkongen).
Så av några lastpallar och lite kuddar och ett gammalt täcke gjorde jag en soffa. Jag köpte även nya mattor och la på golvet.
Så här blev det:

Soffa med kuddar på en balkong

Foto: Mia Hagenmalm

Det ska bli riktigt skönt att sitta där i sommar och mysa av med en god bok. Nästa steg är att fixa ett litet brickbord och lite blommor och kryddväxter.

Jag älskar glass, och igår gjorde jag en supergod italiensk krämig gelato. Såå god!
Eftersom att jag just köpt jordgubbar så fick det bli en ingrediens i glassen, och i sluttampen bestämde jag mig för att även ha i choklad .
Detta grundrecept hittade jag i tidningen Matmagazinet, men jag testade att byta ut vanligt socker mot kokossocker och det funkade jättebra. Kokossocker gör att glassen inte blir helt vit och får en lätt kolasmak, men vad gör det när den smakar så gott? Jag  kommer att göra fler recept med detta i sommar, för den går att variera väldigt mycket.

Glass med choklad och jordgubbar

Foto: Mia hagenmalm

 

Stacciatellaglass (min variant)
ca 1 liter
3 dl mjölk. EKO
3 dl vispgrädde, EKO
1 citron, EKO
1 vaniljstång, EKO
1 1/2 dl kokossocker
5 äggulor, EKO

Gör så här:
Skåra vaniljstången och tvätta citronen noga. Skär en bit i en femkronas storlek av skalet. Häll ner grädde och mjölk tillsammans med citronbiten och vaniljstången i en gryta. Värm grädden till kokpunkten, den får inte koka.Ta upp vaniljstång och citronskal och ställ åt sidan.
Vispa äggulor med kokossocker till en fluffig smet. Häll en tredjedel av grädden i äggsmeten och vispa ihop ordentligt. Sätt tillbaka kastrullen på spisen på svag värme. Häll ner äggskummet i grytan med gräddblandningen och låt det sjuda ihop under ständig omrörning, tills det tjocknar, ca 10 minuter. OBS! Det får inte koka. Kyl smeten i ett vattenbad.
TIPS: Glassmeten är tillräckligt tjock när den fastnar på baksidan av en slev och när du blåser på smeten på sleven, så bildas det en ros! 🙂

Glassen är egentligen klar nu om du vill ha en ren vaniljglass. Du låter den svalna helt innan du häller smeten i glassmaskin eller lägger den i frysen. Om du inte har glassmaskin, häll smeten i en metallskål och täck med plastfolie. Ställ den i frysen. Efter en timme tar du ut skålen och vispar igenom glassmeten ordentligt. Upprepa två gånger inom tre timmar.
Jag ville ha jordgubbar i min:

Jordgubbar på en hushållsvåg

Foto: Mia Hagenmalm

300 gram färska jordgubbar eller andra bär. Exempelvis hallon, blåbär eller björnbär.
1 dl mjölk
1 sats av grundreceptet

Gör så här:
Mixa bär och mjölk till en purè. Sila purèn i en finmaskig sil och rör ner den i  den kalla glassmeten. Kör i glassmaskin eller ställ i en skål i frysen.

När glassen var klar ville jag ju ha choklad i. Choklad och jordgubbar är en riktig fin kombo:

Glass med choklad ringlat över

Foto: Mia hagenmalm

Smält 200 g 70-80% choklad över ett vattenbad. Ringla den smälta chokladen över den färdiga, frysta glassen. Chokladen stelnar direkt vid kontakt med glassen. Gör kulor av det översta lagret, och upprepa proceduren med den smälta chokladen. Jag fick lite choklad över och toppade  med det! Mums!

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]