Riktig mat & hälsa

Eko ökar! Fem extra viktiga ekologiska varor i kundvagnen

Enligt Naturskyddsföreningen ökade ekologiskt med hela 30 procent under första delen av 2014.  Dubbelt så mycket mot förra årets lyft på 13 procent.
Glädjande siffror tycker jag! Jag jobbar själv stenhårt med att byta ut ALLT till eko.

Har man svårt att fylla kundvagnen med endast ekologiska varor kan man iallafall byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor.

Kaffe:
Världens farligaste bekämpningsmedel, förbjudet sedan länge i både Sverige och i EU används på kaffeplantagen, vilket skadar- och dödar  både människor  djur och natur.

Bananer och vindruvor
Dessa två frukter är riktigt hårt besprutade. Bananer besprutas med extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge nervskador.
Vindruvor kan innehålla rester av flera bekämpningsmedel och man har uppmätt rester av 26 olika bekämpningsmedel. Finns inte ekologiskt, köp hellre annan frukt.

Mejeriprodukter
I Svergie bidrar du till friskare vatten, mindre gifter, att  fler fåglar, bin och blommor trivs om du väljer ekologiskt.

Kött
Samma miljöfördelar som med mejeri. Finns inte ekologiskt så är svenskt inte utländskt, naturbeteskött också bra . Men det viktigaste är att dra ner på köttkonsumtionen.

Potatis
Potatis är en av de mest besprutade grödor i Sverige och värst är King Edward. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i naturen. För visste du om att alla våra vatten innehåller bekämpningsmedel? Även i regnet som faller från himlen.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]