Riktig mat & hälsa

Tankar i natten om varför!

De tankar man inte hinner bearbeta under dagen, infinner sig ofta på natten. I natt var det en sådan natt! Det var varmt och klibbigt trots att jag ställt en fläkt nära sängen, åskan gick och jag hade jättesvårt att komma till ro.
Mina tankar  just nu går omkring släkt och vänner som drabbats av sjukdomen cancer, och det var sådana tankar som pockade på mitt i natten.

Under en period på 4-5 år, har tio personer i min omgivning, både nära, kära och vänner drabbats av cancer i olika former.  
 Dels känner jag  glädje och enorm lättnad över att så många av dem faktiskt är friska och har klarat sin sjukdom och förhoppningar för dem som just nu är under vård, för visst fasiken ska de klara det! Självklart!  Men det finns också sorg över den som inte klarade sin sjukdom. Det är hur som helst en en riktig skitsjukdom som skapar mycket lidande för den drabbade och för deras närstående!

Idag får var tredje cancer, men alla drabbas!
Eller som någon sa: Idag är det inte frågan om VEM som får cancer! Frågan är NÄR man får det! Och vad beror det på? I vissa fall är det ju ärftligt,  menvad beror det på när flera av  mina vänner som drabbats faktiskt är renlevnadsmänniskor som inte röker, äter bra mat och som tränar och håller igång ändå får det? Det räcker inte att vara sund.

Jag är vare sig forskare eller läkare, men om jag fick ha ett ord med i det hela så tror-vet jag att besprutningar med kemikalier på vår föda, alla utsläpp av gifter i miljön, i vattnet i våra sjöar,  i regnet från himlen,  i luften vi andas, avgaser från bilar och flygplan, sämre matvanor och förstås missbruk som av tobak, droger och alkohol har en stor bidragande roll/ orsak för den ökade cancern. Kanske har kärnkraftsolyckan i Tjernobyl en bidragande orsak, vad vet man?

Men man måste BÖRJA göra något åt det!
Och är det inte oss själva vi är rädda om kan man ju tänka steget längre. För om jag väljer oekologisk mat, gynnar jag de som använder bekämpningsmedel som sprider sig med vindarna ut i luften, i regndropparna som faller över jorden och i våra vattendrag och som förgiftar miljön. Liksom när jag tvättar mig med hygienartiklar som innehåller  parabener och mineraloljor och annat skit är det inte bara mig det drabbar. Det följer med ut i våra vattendrag och vidare ut i naturen.

Jag är inte den som oroar mig över mig själv i onödan. Däremot oroar jag mig för nästkommande generation! Våra barn som ska ta över!

 Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]