Riktig mat & hälsa

Jag är SUR! Dax att äta mer basisk föda och införa mer rawfood!

Kiwismoothie i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag börjar alltid dagen med en näringsrik smoothie, och det brukar i vanliga fall bli på vad jag har hemma i grönsak- och fruktväg och- eller väldigt mycket efter vad jag är i behov av att tillsätta i min kost för att må bra. Att blanda både grönsaker och frukt i en smoothie ger en härlig näringstät sallad, men i flytande form, som man även kan spetsa med exempelvis bittra örter för magen, som maskros eller koriander.
Har man ledbesvär kan man tillsätta strandnypon eller fettsyror i form av Omega-3 eller linfröolja. Vill man ha ytterligare energi finns det ju alla möjliga frukter och örter i pulverform att köpa som Macapulver eller Energibooster, eller renande pulver med alger.
Man vet dessutom vad smoothien  innehåller när man gör själv. Inga E-ämnen, smaktillsatser eller konserveringsmedel.

Just nu är MITT behov att bli mer basisk i kroppen! Jag är sur!  

Och det beror med all säkerhet på att jag har haft/har väldigt ont i ryggen, vilket påverkar syra/basbalansen negativt. Man blir mer sur i kroppen av stress.   Men jag harockså fuskat lite under semestern, dock inte  Varje dag, men det har hänt ändå att  jag ätit mer syrebildande mat exempelvis  på restaurang och jag har även fuskat och någon enstaka gång ätit livsmedel som jag vet innehåller gömt socker.! Det tål inte min mage.   Jag har en krånglande mage som efter många undersökningar och prover visade sig vara IBS. Jag märkte själv att när jag tog bort socker, laktos och gluten ur min kost, blev min mage mycket bättre. Eller! Hela JAG mår mycket bättre utan! När min mage inte funkar, det vill säga att min magsmältning inte fungerar optimalt, är det svårt att bibehålla en bra PH-balans i kroppen . Och jag känner direkt att jag börjar bli sur. Jag får ont i lederna, beläggning på tungan, känning av astma, benkramper och huvudvärk. Detta igenkännande av symtom av att vara sur i kroppen, som jag faktiskt har fått bort genom att äta mer basisk föda i vardagen samt utesluta socker, gluten och laktos, visade sig också stämma när jag testade PH-värdet med  PH-stickor.

Läs mer om syra/basbalansen här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

Därför kommer jag att under en tid verkligen jobba på att bli mer basisk igen genom att äta mer och  mycket basisk föda, raw food samt  vegetarisk, dricka gröna drinkar i form av groddar, vetegräs, alger och äta mer mjölksyrade grönsaker.

Jag kommer att framledes införa en eller några dagar i veckan  med endast raw food. (Jag hoppas att jag inte lovar mig själv för mycket nu!) 🙂
När man äter mycket lagad mat som jag gjort i sommar, måste bukspottkörteln producera enzymer för att spjälka maten man äter, eftersom att lagad mat inte innehåller några aktiva enzymer. Det innebär att man kan få en förstorad bukspottkörtel av allt för mycket intag av lagad mat då enzymerna i maten inaktiveras vid en upphettning på över 42 grader. I råkost finns alla enzymerna kvar.

Min smoothie i morse innehöll kiwi som är full av C-vitamin och galiamelon men basen var  spenat och gurka som ju  är Basiskt. Gurka är även urindrivande och driver ut slaggprodukter.Spenat är faktiskt en riktig näringsbomb. Om du äter ca 50g babyspenat får du i dig flera dagars behov av K-vitamin och upp till 50 procent av rekomenderat intag av C-vitamin, A-vitamin, B-6, folat, kalcium, och magnesium.

Smoothie med kiwi och gurka:
2 glas:
2 kiwifrukter, eko
1/2 galiamelon, eko
1/2 gurka, eko
1 näve babyspenat, eko

Mixa och häll upp i glas.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]