Riktig mat & hälsa

Jag är SUR! Dax att äta mer basisk föda och införa mer rawfood!

Kiwismoothie i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag börjar alltid dagen med en näringsrik smoothie, och det brukar i vanliga fall bli på vad jag har hemma i grönsak- och fruktväg och- eller väldigt mycket efter vad jag är i behov av att tillsätta i min kost för att må bra. Att blanda både grönsaker och frukt i en smoothie ger en härlig näringstät sallad, men i flytande form, som man även kan spetsa med exempelvis bittra örter för magen, som maskros eller koriander.
Har man ledbesvär kan man tillsätta strandnypon eller fettsyror i form av Omega-3 eller linfröolja. Vill man ha ytterligare energi finns det ju alla möjliga frukter och örter i pulverform att köpa som Macapulver eller Energibooster, eller renande pulver med alger.
Man vet dessutom vad smoothien  innehåller när man gör själv. Inga E-ämnen, smaktillsatser eller konserveringsmedel.

Just nu är MITT behov att bli mer basisk i kroppen! Jag är sur!  

Och det beror med all säkerhet på att jag har haft/har väldigt ont i ryggen, vilket påverkar syra/basbalansen negativt. Man blir mer sur i kroppen av stress.   Men jag harockså fuskat lite under semestern, dock inte  Varje dag, men det har hänt ändå att  jag ätit mer syrebildande mat exempelvis  på restaurang och jag har även fuskat och någon enstaka gång ätit livsmedel som jag vet innehåller gömt socker.! Det tål inte min mage.   Jag har en krånglande mage som efter många undersökningar och prover visade sig vara IBS. Jag märkte själv att när jag tog bort socker, laktos och gluten ur min kost, blev min mage mycket bättre. Eller! Hela JAG mår mycket bättre utan! När min mage inte funkar, det vill säga att min magsmältning inte fungerar optimalt, är det svårt att bibehålla en bra PH-balans i kroppen . Och jag känner direkt att jag börjar bli sur. Jag får ont i lederna, beläggning på tungan, känning av astma, benkramper och huvudvärk. Detta igenkännande av symtom av att vara sur i kroppen, som jag faktiskt har fått bort genom att äta mer basisk föda i vardagen samt utesluta socker, gluten och laktos, visade sig också stämma när jag testade PH-värdet med  PH-stickor.

Läs mer om syra/basbalansen här:https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

Därför kommer jag att under en tid verkligen jobba på att bli mer basisk igen genom att äta mer och  mycket basisk föda, raw food samt  vegetarisk, dricka gröna drinkar i form av groddar, vetegräs, alger och äta mer mjölksyrade grönsaker.

Jag kommer att framledes införa en eller några dagar i veckan  med endast raw food. (Jag hoppas att jag inte lovar mig själv för mycket nu!) 🙂
När man äter mycket lagad mat som jag gjort i sommar, måste bukspottkörteln producera enzymer för att spjälka maten man äter, eftersom att lagad mat inte innehåller några aktiva enzymer. Det innebär att man kan få en förstorad bukspottkörtel av allt för mycket intag av lagad mat då enzymerna i maten inaktiveras vid en upphettning på över 42 grader. I råkost finns alla enzymerna kvar.

Min smoothie i morse innehöll kiwi som är full av C-vitamin och galiamelon men basen var  spenat och gurka som ju  är Basiskt. Gurka är även urindrivande och driver ut slaggprodukter.Spenat är faktiskt en riktig näringsbomb. Om du äter ca 50g babyspenat får du i dig flera dagars behov av K-vitamin och upp till 50 procent av rekomenderat intag av C-vitamin, A-vitamin, B-6, folat, kalcium, och magnesium.

Smoothie med kiwi och gurka:
2 glas:
2 kiwifrukter, eko
1/2 galiamelon, eko
1/2 gurka, eko
1 näve babyspenat, eko

Mixa och häll upp i glas.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]