Annons
Annons

Vetegräs och dess nyttiga egenskaper

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 augusti, 2014
Netegräs i en vit burk
Grön drink i ett vinglas
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har berättat i tidigare inlägg att jag börjat dricka vetegräs i mina gröna dagliga drinkar! Det är dels för att jag vill bli basisk i kroppen, och dels är vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.

Netegräs i en vit burk
Foto: Mia Hagenmalm

När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel.

Annons

Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt.
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen i kroppen. Det gör att man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner. Därför kan det vara en ytterst bra ide att använda vetegräs när man detoxar.

Det innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.

Jag experimenterar mig fram för att få en GOD smoothie som innehåller vetegräs. Jag blev bjuden på en smoothie med vetegräs en gång som smakade jättegott och innehöll bland annat ananas och kokosmjölk. Jag ska försöka efterlikna det receptet när jag tröttnat på denna smoothie!

Basiks smoothie med vetegräs
1 grapefrukt, saft av ( ca 1 1/2 dl )
1 banan
2 cm ingefära, skalad och i bitar
1/2 avocado
1 näve babyspenat
1 mått vetegräs

Mixa och häll upp i glas.

 

Annons
Annons