Riktig mat & hälsa

Glutenfri pizza, kulturstipendium och ebb i kassan

I lördags hade vi ett gig med  kören i Salem, en kommun till Stockholm, där Rönninge Show Chorus även blev tilldelade Salems Kommuns Kulturstipendium. Vilken ära! Är väldigt stolt!

I söndags var det en sådan där slappar- och-göra-ingenting-dag! Jag orkade ingenting, eller hade ingen lust med någonting alls! Kanske är det för att hösten börjar tränga sig på, och jag känner mig en aning stressad inför New York och att få ihop pengar till resan. Min bil behöver dessutom service för länge sedan och bromsarna behöver absolut bytas. Ibland påckar det på med utgifter som hopar sig och man undrar lite hur det ska gå ihop sig. För visst känns det bra viktigt att bromsarna ska fungera på bilen, och att servicen är gjord. Där får faktiskt resan stå tillbaka även om den är mycket viktig för mig. Detta problem får mig iallafall lite handlingsförlamad, så istället för att försöka hitta en lösning på problemet satte jag mig i soffan och tyckte lite synd om mig själv denna söndag och önskade att jag kanske kunde vinna på lotto eller få ett arv bara så där,  av någon avlägsen släkting som jag inte känner. Dessutom har det hänt mycket den senaste tiden.Min fina kusin fick cancer för några år sedan och min allra bästa väninna fick cancer i benet i våras och båda är nu opererade och behandlade. En annan av mina bästa vänner drabbades av bröstcancer nu i somras. Hon är också opererad och har fått veta att det inte var någon spridning eller agressivt. Det känns skönt att alla mår bra, men när oron över dem släppt, får man sig en tankeställare om att livet är skört, och man borde ta vara på, och vårda det mycket bättre än vad man kanske gör idag.

Igår var jag dock på ett mycket bättre humör, och allting kändes mycket roligare igen.
Min dotter har tjatat om att äta hemgjord pizza nu ett tag, och i söndags tog jag mig i kragen och uppfyllde hennes önskan. Egentligen hade jag länge tänkt att göra en raw food pizza, men jag tror inte att dottern skulle gilla det, och det var ändå hon som bestämt middag denna kväll.

Denna pizza är gjord på glutenfritt mjöl och receptet kommer från boken "Nytt bröd"som jag just har inhandlat.

Boken Nytt Bröd av Jessica Frej

Foto: Mia Hagenmalm


OBS! VIKTIGT!!!!

Tänk på att väga alla ingredienser noga på en våg, samt att degen INTE beter sig som en deg med exempelvis vetemjöl. Degen blir till en början nästan som en smet. Låt den vara så, och få inte panik och häll i mer mjöl. Den står till sig om den får jäsa de två timmar som den ska jäsa. Jag hade även i chiafrön, men det kan uteslutas, det ingår inte i orginalreceptet.

Pizza dekorerad med ruccolasallad på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri pizzadeg
4 portioner

10 g jäst
400 g kallt vatten
1/4 dl chiafrön
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g majzena
1/2 tsk salt
15 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ut jästen i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en slät deg.
Låt degen jäsa i en övertäckt bunke i 2 timmar.
OBS! Jäsningstiden är viktig!
Kavla ut degen till 4 portionspizzor eller två större i rikligt med majsmjöl. Degen är  ganska kladdig, men ska vara så.

Bred över din favorit-tomatsås, ost och vad du vill dekorera pizzan med. Jag hade MIN favorittomatasås, recepetet har jag fått av  min dotter Jessica, champinjoner, ost, lök och tomater. 
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 5-10 minuter. Jag toppade den färdiga pizzan med en näve ruccolasallad.

Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Gör så Här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]