Riktig mat & hälsa

Glutenfri pizza, kulturstipendium och ebb i kassan

I lördags hade vi ett gig med  kören i Salem, en kommun till Stockholm, där Rönninge Show Chorus även blev tilldelade Salems Kommuns Kulturstipendium. Vilken ära! Är väldigt stolt!

I söndags var det en sådan där slappar- och-göra-ingenting-dag! Jag orkade ingenting, eller hade ingen lust med någonting alls! Kanske är det för att hösten börjar tränga sig på, och jag känner mig en aning stressad inför New York och att få ihop pengar till resan. Min bil behöver dessutom service för länge sedan och bromsarna behöver absolut bytas. Ibland påckar det på med utgifter som hopar sig och man undrar lite hur det ska gå ihop sig. För visst känns det bra viktigt att bromsarna ska fungera på bilen, och att servicen är gjord. Där får faktiskt resan stå tillbaka även om den är mycket viktig för mig. Detta problem får mig iallafall lite handlingsförlamad, så istället för att försöka hitta en lösning på problemet satte jag mig i soffan och tyckte lite synd om mig själv denna söndag och önskade att jag kanske kunde vinna på lotto eller få ett arv bara så där,  av någon avlägsen släkting som jag inte känner. Dessutom har det hänt mycket den senaste tiden.Min fina kusin fick cancer för några år sedan och min allra bästa väninna fick cancer i benet i våras och båda är nu opererade och behandlade. En annan av mina bästa vänner drabbades av bröstcancer nu i somras. Hon är också opererad och har fått veta att det inte var någon spridning eller agressivt. Det känns skönt att alla mår bra, men när oron över dem släppt, får man sig en tankeställare om att livet är skört, och man borde ta vara på, och vårda det mycket bättre än vad man kanske gör idag.

Igår var jag dock på ett mycket bättre humör, och allting kändes mycket roligare igen.
Min dotter har tjatat om att äta hemgjord pizza nu ett tag, och i söndags tog jag mig i kragen och uppfyllde hennes önskan. Egentligen hade jag länge tänkt att göra en raw food pizza, men jag tror inte att dottern skulle gilla det, och det var ändå hon som bestämt middag denna kväll.

Denna pizza är gjord på glutenfritt mjöl och receptet kommer från boken "Nytt bröd"som jag just har inhandlat.

Boken Nytt Bröd av Jessica Frej

Foto: Mia Hagenmalm


OBS! VIKTIGT!!!!

Tänk på att väga alla ingredienser noga på en våg, samt att degen INTE beter sig som en deg med exempelvis vetemjöl. Degen blir till en början nästan som en smet. Låt den vara så, och få inte panik och häll i mer mjöl. Den står till sig om den får jäsa de två timmar som den ska jäsa. Jag hade även i chiafrön, men det kan uteslutas, det ingår inte i orginalreceptet.

Pizza dekorerad med ruccolasallad på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri pizzadeg
4 portioner

10 g jäst
400 g kallt vatten
1/4 dl chiafrön
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g majzena
1/2 tsk salt
15 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ut jästen i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en slät deg.
Låt degen jäsa i en övertäckt bunke i 2 timmar.
OBS! Jäsningstiden är viktig!
Kavla ut degen till 4 portionspizzor eller två större i rikligt med majsmjöl. Degen är  ganska kladdig, men ska vara så.

Bred över din favorit-tomatsås, ost och vad du vill dekorera pizzan med. Jag hade MIN favorittomatasås, recepetet har jag fått av  min dotter Jessica, champinjoner, ost, lök och tomater. 
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 5-10 minuter. Jag toppade den färdiga pizzan med en näve ruccolasallad.

Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Gör så Här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]