Riktig mat & hälsa

Kantarellsoppa och glutenfria bovetebaugetter

Kantarellsoppa i vit djup tallrik, ett bröd på kanten

Foto: Mia Hagenmalm

Åh! Kantareller är ju för underbart gott!
Jag älskar svamp överhuvudtaget, men smörstekta kantareller är något alldeles extra särskilt. Eller en god kantarellsoppa eller stuvning. Mums! Det slår chaminjoner med  hästlängder!

Häromdagen suktade jag efter en riktigt god kantarellsoppa och är det någon gång jag saknar ett gott bröd, så är det när jag äter soppa.
Annars längtar jag nästan aldrig efter bröd längre. Jag kör mina smoothisar och olika former av ägg till frukost, och det har blivit en god vana. Och eftersom att min mage slår bakut om jag äter gluten och jag vet hur dåligt jag mår av det, är det inte särskilt svårt att låta bli. Dessutom mår hela kroppen bra . Jag är mindre trött, mindre sjuk och känner att mina leder mår mycket bättre sedan jag slutade med gluten.
Men till soppa är det riktigt gott med bröd, så när jag hittade receptet på dessa glutenfria baugetter i min nya bok: ”Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm kunde jag inte låta bli att testa baka dem.
Ja nu fick jag inte till dem som runda härliga bröd, och kunde inte vrida dem som det står i receptet, eftersom att degen är mer svårjobbad utan gluten. Kanske jag hade mätt fel när jag vägde mjölet De blev iallafall lite platta, för degen var otroligt kladdig och lös, men för den sakens skull blev de makalöst goda! Supergott!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

2 Bovetebaugetter
500 g vatten
20 g jäst
1 tsk salt
50 g majssmjöl
100 g rismjöl
150 g bovetemjöl
1/2 dl pofiber
10 g fiberhusk

bovetemjöl och rapsolja till utbakning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en degblandare i ca 5 minuter till en jämn lös deg.
Låt jäsa i en bunke under bakduk i 2 timmar.
När du ska baka ut degen, smörj händerna ordentligt i rikligt med rapsolja och stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till baugetter, mjöla med bovetemjöl och vrid några varv så att brödet får ett rustikt utseende. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och grädda utan mer jäsning  i 225 grader i 30-35 minuter.

Kantarellsoppa
3-4 portioner:
1 liter trattkantareller
4 st charlottenlök, EKO, finhackad
0.5 dl vatten
1 dl matlagningsvin
3 dl grädde, EKO (Jag använde havregrädde)
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning, EKO
rapsolja, EKO  till stekning
örtsalt och några stänk tabasco

Gör så här:
Rensa den färska svampen från jord och annat.Hacka charlottenlök.
Värm rapsolja i en gryta och stek löken sakta utan att den fått färg. Låt svampen steka med tills den blivit mjuk. Ta upp hälften av svampen och häll över vatten, matlagningsvin och buljongtärning. Låt koka ca 15 minuter. Ta av plattan och mixa med stavmixer direkt i grytan. Ställ tillbaka soppan på spisen, häll i havregrädde eller annan grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Är soppan för tunn kan du reda av den med exempelvis en matsked  majszena. Lägg ner resterande hel svamp. Servera med brödet.


One comment on “Kantarellsoppa och glutenfria bovetebaugetter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]