Riktig mat & hälsa

Raw äppelkaka med cashew-vaniljgrädde

Äppelkaka i ett gals

Foto: Mia hagenmalm

Jag kan inte låta bli att experimentera med denna min nya passion/hobby: Rawfood.
Nu kommer jag att sikta in mig på att gå en kurs i ämnet.
Det som lockar mig i denna matlagning-bak-konst är att det är så himla enkelt och att det bibehåller all näring och smak från råvarorna. Det blir så  fantastiskt gott!

Jag fick lite äpplen från min dotter Jennifers trädgård i helgen.
Fallfrukt i och för sig, men man ska ta vara även på det. Eftersom att jag nu har förklarat krig mot mina banan-fukt-blomflugor så vill jag inte ha någon frukt liggande att göda dem med, så igår kväll blev det raw äppelkaka av äpplena. Jag hittade recept på äppelkakan och grädden:här:A, men har svävat ut lite från orginalreceptet.

Jag använder som vanligt  ekologiska råvaror.

Raw äppelkaka med cachewvaniljgrädde
äppelkaka, deg: ca 4-5 portioner
4 dl mandlar, EKO
2 msk kokosolja, EKO
1 nypa salt
1 krm muskot
2 tsk kanel
5-6 daddlar, (blötlagda 1/2 timme)
1 msk agavesirap

Gör så här:
Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa vidare till en deg. Tryck ut kakdegen i en form. Ställ kallt.

Fyllning:
3 äpplen, EKO
1/2 banan, EKO
2 msk citronsaft, pressad; EKO
3-4 daddlar, EKO
2 tsk kanel, EKO

Till garnering:
3 äpplen i skivor
Kanel att strö över

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och bred ut fyllningen på kakdegen.
Ställ kallt till servering.

Cashew-vaniljgrädde:
2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde.  Servera till raw äppelkaka.

// Mia


2 comments on “Raw äppelkaka med cashew-vaniljgrädde

  1. Anna on

    Hej!
    Jag ifrågasätter hur bra det är att använda agavesirap som sötningsmedel.
    Dr Mercola anser att det är ett mycket “dåligt” sötningsmedel.Läs om Agavesirap på hans web-plats.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Nu har jag inte alls läst Dr Mercolas sida ännu, men kommer att göra det närmaste dagarna.
      Ja det finns många olika rön om just agavesirap och olika sötningsmedel överhuvudtaget.
      Agavesirap har ett lägre GI (39) än vanligt socker. Därför använder många det som ett alternativt sötningsmedel. Agave har till exempel ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 eller vanligt vitt socker som har GI 97. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Däremot är agavesirap extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. I större mängder kan det belasta levern.
      I detta recept använder jag ca 1 msk agavesirap. Jag får i mig kanske en femtedel av kakan, för jag äter inte upp allt själv. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att man ska vara ett skadligt intag.

      Mvh/ Mia

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]